Εκθεση του Κύπριου Τηλέμαχου Κάνθου στο ΕΙΠ Βερολίνου!

04.05.2004
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο διοργανώνει στους χώρους του Παραρτήματος έκθεση με έργα του Τηλέμαχου Κάνθου, ενός από τους κλασικούς ζωγράφους της Κύπρου.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο διοργανώνει στους χώρους του Παραρτήματος έκθεση με έργα του Τηλέμαχου Κάνθου, ενός από τους κλασικούς ζωγράφους της Κύπρου.
Η έκθεση περιλαμβάνει 44 ελαιογραφίες, υδατογραφίες και ξυλογραφίες και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 4 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου. Στα εγκαίνια της έκθεσης, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο κ. Λεωνίδας Μαρκίδης, η διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Ελένη Νικήτα και ο διευθυντής του Παραρτήματος Βερολίνου, κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

Ο ζωγράφος, χαράκτης και σκηνογράφος Τηλέμαχος Κάνθος (1910 - 1993) γεννήθηκε στην Κύπρο. Θεωρείται πατέρας της κυπριακής χαρακτικής και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της πρώτης γενιάς των Κυπρίων ζωγράφων. Ο Κάνθος άντλησε τα θέματά του από το κυπριακό τοπίο και τις εποχιακές μεταμορφώσεις του καθώς και από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κύπρου. Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών (1979) για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη και από τη Biennale της Αλεξάνδρειας (1984).
Το ταλέντο του φάνηκε από νωρίς, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών (1929). Ο Σπύρος Βασιλείου γράφει για τον Κάνθο: "Από τα χρόνια της μαθητείας του στη Σχολή Καλών Τεχνών, οι σπουδαστικοί αντίλαλοι έφερναν σε μας τους γεροντότερους, που δεν είχαμε ακόμη ξεκόψει από τις μαρμαρένιες κολόνες του Πολυτεχνείου, τη φήμη για έναν Κύπριο, μαθητή του Κεφαλληνού, με μεγάλο ταλέντο".

Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία του Βερολίνου με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Κύπριου καλλιτέχνη.