Μόμπυ Ντικ και Whaletracking από τους Trackworkers

14.06.2010
Τον Μόμπυ Ντικ (M.D.), το μυθιστόρημα-ορόσημο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που αποτέλεσε επιρροή και πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης, φέρνει στη σκηνή της Πειραιώς 260 στις 28 και 29 Ιουνίου, η καλλιτεχνική ομάδα από τη Γερμανία, Trackworkers.
Τον Μόμπυ Ντικ (M.D.), το μυθιστόρημα-ορόσημο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που αποτέλεσε επιρροή και πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης, φέρνει στη σκηνή της Πειραιώς 260 στις 28 και 29 Ιουνίου, η καλλιτεχνική ομάδα από τη Γερμανία, Trackworkers.

Ένα ξεχωριστό θέαμα, μία «ζωντανή εγκατάσταση» η οποία ξεπερνά κατά πολύ την κλασική έννοια του μουσικού θεάτρου και συνδυάζει μουσική -ζωντανή και ηχογραφημένη- βίντεο και περφόρμανς, αναδεικνύοντας έτσι όχι τόσο την πλοκή, όσο το πρωτογενές υλικό της ιστορίας.

Ναυτικά ρητά και ιστορίες αναμειγνύονται με ηλεκτρονική μουσική, η οποία μεταδίδεται από ρομπότ που διατρέχουν τη σκηνή. Εφιαλτικές εικόνες προβάλλονται στα πανιά του πλοίου. Μυστηριώδεις μαύρες χήρες αρχίζουν να στοιχειώνουν τη σκηνή. Το κοινό βυθίζεται σταδιακά σε έναν υποθαλάσσιο μαγευτικό κόσμο, που μοιάζει με το στομάχι του Μόμπυ Ντικ, κόσμο άλλοτε γοητευτικό και άλλοτε ενοχλητικό και προκλητικό, σίγουρα όμως γεμάτο εκπλήξεις.

TRACKWORKERS & Whaletracking

Οι TRACKWORKERS επανεξετάζουν με το Whaletracking τη σχέση κειμένου, ήχου, δράσης και σκηνικού, επιχειρώντας να εξερευνήσουν τα όρια της κατανόησης του έργου τέχνης. Συνδυάζουν τα παραπάνω στοιχεία με τα σύγχρονα μέσα και τις εξελίξεις στην θεατρική έκφραση, χωρίζοντας τη δράση σε 3 ισότιμα στοιχεία, που αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία: ήχο, χώρο, κατάσταση.
Για κάθε ένα από αυτά τα μέρη δημιουργήθηκε μία ξεχωριστή ομάδα εργασίας, η οποία δούλεψε αυτόνομα πάνω σε 11 σκηνές του έργου. Τρεις περφόρμερς ανέλαβαν το κομμάτι της κατάστασης, visual και video artists δούλεψαν πάνω στο κομμάτι του χώρου και μουσικοί πάνω στον ήχο. Με αυτό το πείραμα, η ομάδα θέλησε να αποφύγει το να υποβιβάσει σε σημασία κάποιου από αυτά τα τρία στοιχεία κι έτσι οι ομάδες ενώθηκαν μόνο κατά την περίοδο των τελικών προβών.

Το Whaletracking είναι η απάντηση των TRACKWORKERS στο ερώτημα που τους απασχολούσε: ποιο είναι το μέλλον του μουσικού θεάτρου; Η ομάδα, με το βλέμμα στραμμένο στο θέατρο του μέλλοντος, ψάχνει να βρει καινούριους τρόπους να συνδυάσει αντικείμενα, μουσική, μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνικά, λόγο και τεχνολογία, να βρει καινούριους τρόπους αλληλεπίδρασής τους και να οδηγηθεί σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στο κλασικό θέατρο.

Ζωντανή σκηνική εγκατάσταση με ηλεκτρονικό και φυσικό ήχο
Οργανική μουσική
: Leopold Dick
Μουσική διεύθυνση - Ηλεκτρονική μουσική: Timo Kreuser
Διεύθυνση ήχου - Χειρισμός-προγραμματισμός ηλεκτρονικών μέσων: Wilm Thoben
Διεύθυνση ήχου: Daniel Plewe
Εικαστική επιμέλεια - Διεύθυνση σκηνής: Annesofie Norn
Εικαστική επιμέλεια: Abulgassim Abdelkader
Κοστούμια: Joki Tewes
Φωτισμοί: Lothar Baumgarte
Βίντεο: Jana Findeklee
Δραματουργία: Maggie Bell

Ερμηνεύουν: Tora Augestad, Camilla Vatne Barratt-Due, Elisabeth de Merode, John Eckhardt, Robin Hayward, Timo Kreuser, Annesofie Norn, Daniël Ploeger, Katharina Streit, Pascal Viglino

Ηλεκτρονική φωνή Tora Augestad

INFO:
Που:
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 - [E]
Πότε: 28 & 29 Ιουνίου
Ώρα έναρξης 9:00

Διάρκεια περίπου 100’
Εισιτήρια: € 20, € 10 (φοιτητικό)