"Λυσιστράτη" στο Ηρώδειο!

01.10.2004
"Οχι πόλεμο!" θα βροντοφωνάξουν οι γυναίκες στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και θα συστήσουν ερωτική αποχή... Στην περίφημη αντιπολεμική "ουτοπική" κωμωδία του Αριστοφάνη που έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο, η Αθηναία Λυσιστράτη κατορθώνει να εκβιάσει την ειρήνη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης με όπλο την αποχή των γυναικών από τα συζυγικά τους καθήκοντα. Ένα έργο για τον έρωτα, τον πόλεμο και την αιώνια "αντιπαράθεση" αρσενικού και θηλυκού, περιοδεύει ανά την Ελλάδα.
&00 Το έργο: "Οχι πόλεμο!" θα βροντοφωνάξουν οι γυναίκες στις 9 Σεπτεμβρίου (στις 21.30) στο Ηρώδειο και θα συστήσουν ερωτική αποχή...
Σ' αυτήν την περίφημη αντιπολεμική "ουτοπική" κωμωδία, η Αθηναία Λυσιστράτη κατορθώνει να εκβιάσει την ειρήνη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης με όπλο την αποχή των γυναικών από τα συζυγικά τους καθήκοντα. Ενα έργο για τον έρωτα και το πόλεμο, ένα έργο για την αιώνια "αντιπαράθεση" αρσενικού και θηλυκού, γίνεται στο λόγο του Αριστοφάνη μία από τις πιο δυνατές αντιπολεμικές φωνές.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Τη σκηνοθεσία της παράστασης και την απόδοση του κειμένου υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τη μουσική συνέθεσε ο Χρήστος Λεοντής, τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Ρένα Γεωργιάδου, ενώ οι χορογραφίες είναι του Φωκά Ευαγγελινού. Τους Φωτισμούς επιμελήθηκε ο Σπύρος Κάρδαρης και τη μουσική διδασκαλία ανέλαβε η Ολυμπία Κυριακάκη.
Τη Λυσιστράτη υποδύεται η Λυδία Κονιόρδου, την Κλεονίκη η Ελένη Καστάνη, τη Μυρρίνη η Βάσω Ιατροπούλου την Λαμπιτώ η Μαρία Καντιφέ, τον Πρόβουλο ο Αντώνης Λουδάρος και τον Κινησία ο Νίκος Καραθάνος.

Επίσης παίζουν: Ελένη Τζώρτζη, Έλενα Γεροδήμου, Γιάννης Δεγαϊτης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Νικολέτα Βλαβιανού, Σοφία Καλεμκερίδου, Μαρία Λιαπίκου, Τζίνα Θλιβέρη, Χρήστος Παππάς, Λουκάς Ζήκος, Χρήστος Νίνης, Θεμιστοκλής Πάνου, Νίκος Μπουσδούκος, Περικλής Καρακωνστάντογλου, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Γιάννης Στόλλας.

Χορός Ανδρών: Νίκος Μπουσδούκος, Γιάννης Δεγαϊτης, Περικλής Καρακωνστάντογλου, Θεμιστοκλής Πάνου, Δημήτρης Γεωργαλάς, Γιώργος Γκάτσιος, Λουκάς Ζήκος, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Δημήτρης Καραβιώτης, Νίκος Καραθάνος, Στέφανος Κοσμίδης, Αντώνης Λουδάρος, Λευτέρης Λουκάδης, Θοδωρής Μπουζικάκος, Χρήστος Νίνης, Χρήστος Παππάς, Χρόνης Παυλίδης, Γιάννης Στόλλας.

Χορός Γυναικών: Αλεξάνδρα Παντελάκη, Νικολέτα Βλαβιανού, Μαρία Λιαπίκου, Ελένη Τζώρτζη, Έλενα Γεροδήμου, Γεωργία Γεωργόνη, Στέλλα Γκίκα, Τζίνα Θλιβέρη, Βάσω Ιατροπούλου, Σοφία Καλεμκερίδου, Μαρία Καντιφέ, Αγράμπελη Κινή, Ελένη Κούστα, Έλενα Παπαδοπούλου, Τάνια Παπαδοπούλου, Δήμητρα Στογιάννη.

Τι μας άρεσε:
-Η σκηνοθεσία και η μετάφραση του Κώστα Τσιάνου, διότι αμφότερες υπογράμμισαν τη διαχρονικότητα του έργου, σε ένα κλασικό ανέβασμα, που δεν υπέπεσε σε άσκοπες βωμολοχίες και επιθεωρησιακού τύπου αναφορές στην επικαιρότητα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλά κατόρθωσε να διατηρήσει ζωντανό τον αριστοφανικό λόγο και το αντιπολεμικό μήνυμα του έργου.

- Τα χορικά, με πολλές οικείες αναφορές στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση, κεφάτα και πολύχρωμα, σχεδόν διονυσιακά, εκτελέστηκαν με ζωντάνια από τον πολυμελή χορό ανδρών και γυναικών, που παρενέβαινε στο λόγο των πρωταγωνιστών, προωθώντας τη δράση, αλλά και προσφέροντας ταυτόχρονα ένα δροσερό οπτικο-ακουστικό θέαμα.

- Η Ελένη Καστάνη, στην πρώτη της κιόλας εμφάνιση σε αρχαίο δράμα, απέδειξε ότι εκτός από δημοφιλής τηλεοπτική πρωταγωνίστρια, είναι μια ηθοποιός με γνήσια κωμική φλέβα. Χυμώδης στην εμφάνιση και πληθωρική στην ερμηνεία της, ενσάρκωσε την Κλεονίκη και απέσπασε δυνατό χειροκρότημα από τους θεατές.

- Το δίδυμο Καραθάνου - Ιατροπούλου στη σκηνή, όπου η Μυρρίνη βασανίζει με τα "τσαλίμια" της τον Κινησία, κατόπιν παρότρυνσης της Λυσιστράτης. Ο μεν πρώτος -με επαρχιώτικη αμφίεση και προφορά- απέδωσε κωμικά το "δράμα" του άνδρα που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λόγω της απουσίας του θηλυκού στην κλίνη του και η δεύτερη υποδύθηκε χαριτωμένα τη νεαρή σύζυγο που πετυχαίνει με όπλα την ομορφιά και το νάζι της να επιβληθεί του αρσενικού.

- Η Λυδία Κονιόρδου έπλασε μια δυναμική και επαναστάτρια Λυσιστράτη, κατορθώνοντας να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς σε έναν κωμικό ρόλο, παρά την απειρία της σε οτιδήποτε αντίστοιχο και τη γενική παραδοχή ότι η κωμωδία δεν είναι το θεατρικό είδος που αναδεικνύει τις ερμηνευτικές της δυνατότητες.

Τι δεν μας άρεσε:
Η κωμωδία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ένα είδος ιδιαίτερα απαιτητικό, που δύσκολα κερδίζει το θεατή. Η "Λυσιστράτη" του Εθνικού Θεάτρου ήταν μια ομολογουμένως καλοστημένη παράσταση, με καλούς συντελεστές, πλούσια στο οπτικό της μέρος, λιτή στο λόγο και περισσότερο ψυχαγωγική, παρά διασκεδαστική. Ωστόσο, δεν κατόρθωσε να προσφέρει απολαυστικές κωμικές στιγμές και να προκαλέσει αβίαστα το γέλιο.

Η Λυδία Κονιόρδου -στιβαρή ως παρουσία- δε διέθετε σε αρκετές στιγμές το μπρίο που απαιτεί ο ρόλος της Λυσιστράτης, ενώ σε πολλά σημεία το κωμικό στοιχείο προέκυπτε από τις καταστάσεις ή τα επίθετα φολκλόρ χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών (αξάν, τοπικές ενδυμασίες) κι όχι από τις ατάκες ή τις κινήσεις τους.

Παραλειπόμενα:
- Ανάμεσα σε αυτούς που χειροκρότησαν την πρεμιέρα της Λυσιστράτης στην Επίδαυρο ήταν οι Μαριάννα Λάτση, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Δρυς, Σταύρος Μπένος, καθώς και αρκετοί καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Γιώργος Μοσχίδης, η Νόνικα Γαληνέα, η Νικαίτη Κοντούρη, ο Άλκης Κούρκουλος, η Όλγα Τουρνάκη, η Υρώ Μανέ, ο Γρηγόρης Βαλτινός κ.α.

- Στα highlights της βραδιάς ήταν η αναφορά στον πρόσφατο θρίαμβο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου διά στόματος Νίκου Καραθάνου: "πού θα το βάλω τώρα το τιμημένο; Δεν μπορώ να περιμένω..." αναφωνεί ο Κινησίας σε απόγνωση, ενώ το κοίλο ξεσπά σε γέλια και χειροκροτήματα!

Πρόγραμμα Παραστάσεων:
Η παράσταση θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στο Ηρώδειο (στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος "Αθήνα 2004" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Τον Οκτώβριο το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει στις ΗΠΑ, όπου θα παρουσιάσει τη "Λυσιστράτη" στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο.

Aναλυτικά το πρόγραμμα περιοδείας:

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
4, Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο
9, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
11, Ελευσίνα, Θέατρο Παλαιού Εργοστασίου Κρόνος
15-16, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
19, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"