Εντα Γκάμπλερ

24.11.2004
Η "Έντα Γκάμπλερ" του Ερρίκου Ιψεν, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο Κάππα, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντουρη.

Το έργο: Η ιδιότυπη, υπερήφανη και γοητευτική Έντα Γκάμπλερ, ζει σε έναν κόσμο που ούτε καταλαβαίνει, ούτε συμπαθεί. Είναι παντρεμένη με τον ελπιδοφόρο, αλλά βαρετό ακαδημαϊκό Τέσμαν. Οι επεμβάσεις της Δεσποινίδος Τέσμαν (θεία) και η παρουσία της Μπέρτα, υπηρέτριας των Τέσμαν στο καινούργιο τους σπίτι, την πιέζουν ασφυκτικά. Την πλήξη της Έντα διασκεδάζει μόνο η παρουσία του οικογενειακού φίλου Μπρακ, ενός ευγενικού αλλά αδίστακτου πραγματιστή δικαστή. Η επίσκεψη της παλιάς γνώριμης Τεα Ελβεστεντ και η αποκάλυψη της σχέσης της με τον ευφυή, αλλά ασταθή Αϊλερτ Λέβμποργκ θα αναστατώσει την ζωή των Τέσμαν και κυρίως θα γεννήσει στην ψυχή της Έντα έναν ανεξέλεγκτο φθόνο. Ο Αϊλερτ Λεβμποργκ υπήρξε παλιότερα για την Έντα κάτι παραπάνω από "στενός φίλος". Ο Λέβμποργκ θα οδηγηθεί με την προτροπή της Έντα σε νύχτα οργίων και στη συνέχεια στην "αυτοκτονία". Η Έντα στο μεταξύ θα κάψει το χειρόγραφο - πνευματικό παιδί του Λέβμποργκ και της Τέα και στη συνέχεια θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς του Μπρακ. Θα δραπετεύσει από το αδιέξοδο με έναν θάνατο 'ωραίο' μετά από ένα παράφορο βαλς στο πιάνο.


 Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Η "Έντα Γκάμπλερ" του Ερρίκου Ιψεν, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο Κάππα, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντουρη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα, η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.
Στον ρόλο της Εντας Γκάμπλερ η Φιλαρέτη Κομνηνού, της Μπέρτα η Μελίνα Βαμβακά, Δεσποινίς Τέσμαν η Ειρήνη Ιγγλέση, Τέσμαν ο Θεμιστοκλής Πάνου, Κυρία Ελβεστεντ η Χρύσα Σπηλιώτη, δικαστής Μπρακ ο Σοφοκλής Πέππας και Λεβμποργκ ο Κώστας Ζαχαράκης.

 Τι μας άρεσε:
- Το έργο του Ερρίκου Ιψεν, ένα έργο διαχρονικό με συναρπαστικό ρυθμό, άμεσους διαλόγους και υποδόρειο χιούμορ που μας διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
- Η Φιλαρέτη Κομνηνού στο ρόλο της Εντα Γκάμπλερ. Απέδωσε με επιτυχία το δύσκολο του χαρακτήρα της και τον συμπαγή ψυχισμό της, συμπεριφερόμενη με ακραίο και προκλητικό τρόπο, αντιδρώντας, έτσι, στις μικροαστικές αντιλήψεις της μικρής κοινωνίας που την κάνει να ασφυκτιεί.
- Βρήκαμε πολύ επιτυχημένη την διαφορετική προσέγγιση της Εντα Γκάμπλερ από τη σκηνοθέτιδα Νικαίτη Κοντούρη, που μας την παρουσίασε σαν μια γυναίκα "ευνουχισμένη" και στερημένη από τη θηλυκότητα της.
- Ο Θεμιστοκλής Πάνου στο ρόλο του βαρετού ακαδημαϊκού Τέσμαν. Κράτησε τις ισορροπίες του ρόλου του και εξέφρασε το βαθμό που τον είχε υποβάλλει ο παράφορος έρωτας του για τη γυναίκα του, στο όνομα της οποίας ήταν ικανός να θυσιάσει τα πάντα.
- Ο Σοφοκλής Πέππας ήταν "στιβαρός" και απόλυτα πειστικός στο ρόλο του αδίστακτου δικαστή Μπρακ. 

Τι δεν μας άρεσε
- Ο Κώστας Ζαχαράκης στο ρόλο του Λεβμποργκ. Αισθανθήκαμε ότι ήταν "λίγος" καθώς δεν μας έπεισε για τον σκοτεινό χαρακτήρα του ανθρώπου που στην ουσία κινεί εν τη απουσία του τα νήματα του έργου όντας το κεντρικό θέμα συζήτησης και έγνοιας της Εντας Γκάμπλερ. Το παρουσιαστικό του και το γενικότερο στήσιμό του δεν ανταποκρίθηκε στην εικόνα του Λέβμποργκ που είχαμε σχηματίσει από τις περιγραφές των υπολοίπων προσώπων του έργου.
- Βρήκαμε κάπως ψυχρά και αταίριαστα τα σκηνικά της παράστασης. Το πολύ τζάμι και οι δερμάτινοι καναπέδες δεν κατάφεραν να εκφράσουν την διαχρονικότητα του έργου.


Σε ποιον απευθύνεται: Και βέβαια σε όλους! Η Εντα Γκάμπλερ "κλείνει" πάντα το μάτι στους ψαγμένους θεατρόφιλους!

 


 
Πρόγραμμα - Να το αγοράσω; Και βέβαια. Είναι ενημερωτικό και περιέχει πολλές φωτογραφίες από την παράσταση.


 
Πότε να πάω και που να παρκάρω:

Καλύτερα να φροντίσετε εκ των προτέρων για τα εισιτήρια σας αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την παράταση Σαββατοκύριακο. Όσον αφορά στο πάρκινγκ, το θέατρο Κάππα βρίσκεται στην Κυψέλη, οπότε αν δεν είστε διατεθειμένοι να παρκάρετε σε κάποιον από τους κοντινούς ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, μετακινηθείτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 18.00 - 21.00
Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00
Σάββατο, Κυριακή: 18.00 - 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 20 Ευρω, 18 Ευρω (λαϊκή απογευματινή), 10 Ευρω (φοιτητικό).