ΜΜΑ: Από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι τη Μόνικα και τον Rous

17.06.2010
Συγκροτήματα και καλλιτέχνες στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους, ανερχόμενα αστέρια της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής αλλά και η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας διαμορφώνουν το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για την Καλλιτεχνικής Περιόδου 2010-2011.
Συγκροτήματα και καλλιτέχνες στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους, ανερχόμενα αστέρια της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, αλλά και η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας διαμορφώνουν το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για την Καλλιτεχνικής Περιόδου 2010-2011.


Τη χρονιά που έρχεται, η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης υποδέχεται τη Συμφωνική Ορχήστρα Μαριίνσκυ της Αγίας Πετρούπολης με τον μεγάλο αρχιμουσικό Βαλέρυ Γκεργκίεφ και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Ντάνιελ Χάρντιγκ (στη Σειρά Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι), την περίφημη Ορχήστρα της Ακαντέμια Νατσιονάλε της Σάντα Τσετσίλια υπό τον Αντόνιο Παπάνο και σολίστ τον πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφσκι (Η Εικοσαετία του Μεγάρου), τρεις από τις μεγαλύτερες λυρικές φωνές της εποχής μας, τη σοπράνο-σούπερσταρ Ρενέ Φλέμινγκ, τον διάσημο αργεντινό τενόρο Μαρτσέλο Αλβάρες και την αξέχαστη «Ποππαία» του Μεγάρου, τη μοναδική Άννα Κατερίνα Αντονάτσι (Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής μας), τη βιολονίστα Βικτώρια Μούλοβα που κρατά σταθερή τη θέση της στην καρδιά του κοινού (Σειρά Μεγάλοι Ερμηνευτές), την περίφημη παιδική χορωδία της Βιέννης (Χριστούγεννα στο Μέγαρο), σολίστ όπως τις αδελφές Λαμπέκ, τον Λεωνίδα Καβάκο, την Ελέν Γκριμώ, την Ζανίν Γιάνσεν, τον διάσημο αμερικανό βαθύφωνο Τόμας Χάμπσον αλλά και μια Ορχήστρα που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την Ορχήστρα Νέων της Παλαιστίνης.


Οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αριστούργημα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Μαρία Στουάρντα», παραγωγή της Σκάλα του Μιλάνου σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του μεγάλου Πιερ Λουίτζι Πίτσι.

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύουν δύο από τις διασημότερες σοπράνο της εποχής μας, η Μαριέλα Ντεβία και η Πατρίτσια Τσιόφι αλλά και μια νεαρή σοπράνο που τραγουδάει ήδη στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, η Ιρινα Λούνγκου.
Με τη παραγωγή αυτή ξεκινά η συνεργασία του Μεγάρου με το Teatro alla Scala του Μιλάνου στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται μετακλήσεις πρόσφατων παραγωγών της Σκάλα στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, συμμετοχή του Μεγάρου σε διεθνείς συμπαραγωγές αλλά και υποστήριξη νέων ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών στα πρώτα διεθνή τους βήματα.


Από την Κρατική Όπερα της Βιέννης -σολίστ, Χορωδία και Ορχήστρα - θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή η όπερα Cosi fan Tutte του Μότσαρτ, που υπήρξε και η πρώτη σκηνοθετημένη όπερα που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Η Μουσική Βιέννη στην Αθήνα).
Η δημοφιλέστατη Σειρά Χορός στο Μέγαρο Μουσικής φέτος φιλοξενεί το Μπαλέτο Αϊφμαν της Αγίας Πετρούπολης με τη συγκλονιστική χορογραφία του Μπόρις Αϊφμαν «Άννα Καρένινα», τον Σαμπούρο Τεσιγκαβάρα που θα παρουσιάσει το σόλο «Μιρόκου» και το μπαλέτο του Θεάτρο Μπολσόι της Μόσχας με τα έργα ‘Καρυοθραύστης’ και ‘Κακοφυλαγμένη κόρη’.


Η εξαιρετικά επιτυχημένη Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος αναπτύσσεται στο τρίπτυχο Γέφυρες με άλλους πολιτισμούς - με άλλες τέχνες με τους νέους. Ο Αρτούρο Σαντοβάλ, οι αραβικές jazz νύχτες, η Ανούσκα Σανκάρ και παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Ινδία ‘ακουμπούν’ στη γέφυρα με τους πολιτισμούς. Στις άλλες τέχνες συναντάμε τον καταλανό περφόρμερ Πεπ Μπόυ και μια παράσταση λόγου και μουσικής με τους Γιώτη Κιουρτσόγλου, Ντέιβιντ Λιντς και τον Γιώργο Γραμματικάκη.

Οι γέφυρες με τους νέους μας οδηγούν στη γνωριμία με τα συγκροτήματα Musica Ficta, Rosebleed και Blue Jazz Fiction από το Schoolwave και τους νέους δημιουργούς : performance με τη Λορέντα Ράμου και τη Δήμητρα Τρυπάνη, το εναλλακτικό κουαρτέτο εγχόρδων Ηλεκτρικό Κουαρτέτο σε έργα 21ου αιώνα και, προβολή της κλασσικής ταινίας ‘το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι’ με ζωντανή συνοδεία μουσικής από το Weimar Ensemble. Η νέα γενιά των τραγουδοποιών εμφανίζονται στην Αίθουσα Μπανκέ : η Μόνικα με τον Rous (14/1) και ο Λόλεκ με τον Βασίλη Βασιλάτο (8/2)


Έντονη θα είναι και φέτος η παρουσία της ελληνικής μουσικής δημιουργίας με τις συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου και εξαιρετικούς σολίστ, ανάμεσα τους την Κιμ Κασκασιάν(βιόλα) και τον εκπληκτικό Γιαν Γκαρμπάρεκ (τενόρο σαξόφωνο) σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μάνφρεντ Αϊχερ, το αφιέρωμα στο μεγάλο μας ποιητή Νίκο Γκάτσο που φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα της μοναδικής Μαρίας Φαραντούρη και μια συναυλία-πρόσκληση από την αισθαντική φωνή της Νένας Βενετσάνου που φέρει τον ελκυστικό τίτλο «1000 + 1 πόλεις».
Οι έλληνες καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους σε συναυλίες και εργαστήρια σύγχρονης μουσικής της Σειράς Σύγχρονη Μουσική 2010/2011 με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου αλλά και σε αφιερώματα και ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.


Τα δημοφιλή Rising Stars έχουν πάντα τη θέση τους στο πρόγραμμα του Μεγάρου όπως και τα Κυριακάτικα πρωινά - σε επιμέλεια και παρουσίαση Έφης Αβέρωφ Μιχαηλίδου - που θα μυήσουν και φέτος τους νέους στη μαγεία της μουσικής.
Τέλος, οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που φέτος φιλοξενούν το Μπαλέτο του Θεάτρου Μπολσόι, την Παιδική Χορωδία της Βιέννης αλλά και παραμύθια μετά μουσικής από τον Διονύση Σαββόπουλο, αναμένεται να συναρπάσουν τα πιτσιρίκια αλλά και τους γονείς τους.


Η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που πέρασε αρκετά σοβαρά προβλήματα, συνεχίζει την πορεία της με πρωτοβουλία του Προέδρου του Μεγάρου Μουσικής για τον οποίο η επιβίωση της Ορχήστρας αποτελεί προσωπικό στοίχημα. Χάρις στην ευγενική γενναιοδωρία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης το οποίο θα είναι ο μέγας χορηγός της, η Καμεράτα που στη διάρκεια της εικοσαετούς σταδιοδρομίας της έχει διαγράψει μια γόνιμη καλλιτεχνική πορεία με επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποκτά προοπτική τριετίας με σχέδια και πρόγραμμα που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο.


Το πρόγραμμα του Megaron Plus - το οποίο εφεξής εντάσσεται στο γενικότερο προγραμματισμό του Μεγάρου και θα καλύπτει χρονικά όλη την καλλιτεχνική περίοδο - θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο όπως και οι εικαστικές δραστηριότητες του Μεγάρου.

Πέραν της περιόδου που έπεται και σε βάθος τριετίας το Μέγαρο έχει ήδη συμφωνήσει και θα φιλοξενήσει σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς τους: Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, Σάιμον Ράτλ, Κρίστιαν Τίλεμαν, Μαουρίτσιο Πολίνι, Ανν Σοφί Μούτερ, Βάλτραουντ Μάγιερ, Ναταλί Ντεσαί, Μπαλέτο της Όπερας της Λυών και τη Νυχτερίδα του Στράους που θα παρουσιάσει η Όπερα Δωματίου της Βιέννης.

Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει τα μπλουζ της Μεσογείου: o δημοφιλής τραγουδιστής σε ρόλο οικοδεσπότη υποδέχεται επιφανείς τραγουδιστές και μουσικούς από την Ιβηρική χερσόνησο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Προγραμματίζονται επίσης αφιερώματα και συναυλίες με έργα σημαντικών ελλήνων δημιουργών, με πρώτο τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Το Μέγαρο τέλος είναι σε επαφή με τον μεγάλο μας δημιουργό, Μίκη Θεοδωράκη και είναι έτοιμο να προτείνει προγράμματα και αφιερώματα με έργα του.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μεγάρου συμπληρώνουν οι συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων καθώς και οι παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ.