Θα αποτεφρωθεί η σορός του Νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου

18.06.2010
Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Νόμπελ Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου (Jose Saramago) στο ισπανικό νησί Λανθαρότε στα Κανάρια Νησιά, όπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά του και τον εκδοτικό του οίκο Alfaguara.

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Νόμπελ Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου (José Saramago) στο ισπανικό νησί Λανθαρότε στα Κανάρια Νησιά, όπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά του και τον εκδοτικό του οίκο Alfaguara.

Η σορός του Σαραμάγκου, που πέθανε από λευχαιμία, θα αποτεφρωθεί στη Λισαβόνα και μέρος από την τέφρα θα σκορπιστεί στη γενέτειρά του, το χωριό Αζινιάγκα της Πορτογαλίας. Η υπόλοιπη θα ταφεί κάτω από μια ελιά στον κήπο του σπιτιού του, σύμφωνα με πηγές της οικογένειάς του.

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Aζινιάγκα της Πορτογαλίας και ήταν το παιδί ακτημόνων χωρικών που αργότερα μετακόμισαν στην πρωτεύουσα Λισαβόνα. Eγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 12 ετών για να εργαστεί ως κλειδαράς, επάγγελμα το οποίο άσκησε για δύο χρόνια.

Μετά το πρώτο του μυθιστόρημα "Γη της Αμαρτίας" που δημοσιεύθηκε το 1947, πέρασαν 19 χρόνια μέχρι να εκδώσει το δεύτερο βιβλίο του μία ποιητική ανθολογία με τίτλο "Os Poemas Possiveis". Εντωμεταξύ εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος, ως υπάλληλος σε εκδοτικούς οίκους και συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες.

Γράφτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1969, ενώ τον Απρίλιο του 1974 πήρε μέρος στην "Επανάσταση των Γαρυφάλλων" που οδήγησε στην πτώση της χούντας του Σαλαζάρ.

Το δεύτερο μυθιστόρημά του "Εγχειρίδιο Ζωγραφικής και Καλλιγραφίας" δημοσιεύθηκε το 1977, όμως έγινε γνωστός το 1982, σε ηλικία 60 ετών, με το βιβλίο του "Το χρονικό του μοναστηριού", ένα ερωτικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον 18ο αιώνα.

Το 1992 ξέσπασε σκάνδαλο στην Πορτογαλία με την έκδοση του βιβλίου "Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον", όπου περιγράφει τον Χριστό να χάνει την παρθενιά του από τη Μαρία Μαγδαληνή και χρησιμοποιεί το Θεό για να εξασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία. Το βιβλίο δέχθηκε τα πυρά της πορτογαλική εκκλησίας, ενώ η πορτογαλική κυβέρνηση απέρριψε την υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, γεγονός που ώθησε τον συγγραφέα να κατηγορήσει την κυβέρηση για λογοκρισία. Την επόμενη χρονιά ο Σαραμάγκου εγκατέλειψε τη χώρα του και από το 1993 ζούσε αυτοεξόριστος στο νησί Λανθαρότ στα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ.

Το Νοέμβριο του 2009 εξέδωσε το τελευταίο του μυθιστόρημα "Κάιν", που εξιστορεί με ειρωνικό τρόπο τη βιβλική ιστορία της δολοφονίας του Άβελ από τον αδερφό του Κάιν, προκαλώντας και πάλι την Καθολική Εκκλησία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου ο Σαραμάγκου είπε ότι η Βίβλος είναι "ένα εγχειρίδιο κακής ηθικής" και "ένας καταλογος με ό,τι χειρότερο έχει η ανθρώπινη φύση".

Μέσα σε εξήντα χρόνια ο Σαραμάγκου εξέδωσε 30 έργα: μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του:
Η ιστορία της άγνωστης νήσου (διηγήματα, 2001), Η πέτρινη σχεδία (μυθιστόρημα, 2000), Η σπηλιά (μυθιστόρημα, 2003), Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας (μυθιστόρημα, 1998), Μικρές αναμνήσεις (αυτοβιογραφία, 2008), Ο άνθρωπος αντίγραφο (μυθιστόρημα, 2005), Όλα τα ονόματα (μυθιστόρημα, 1999), Περί θανάτου (μυθιστόρημα, 2007), Περί τυφλότητας (μυθιστόρημα, 1998), Περί φωτίσεως (μυθιστόρημα, 2006), Το κατά Ιησούν Ευαγγελίον (μυθιστόρημα, 1997), Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου (Μια ιστορία για μεγάλους και μικρούς) (2006), Το ταξίδι του ελέφαντα (διήγημα, 2009), Το τετράδιο (Κείμενα που γράφτηκαν για το blog, Σεπτέμβριος 2008 ?Μάρτιος 2009)(2010).