Ένας τουρκικός Αντι-Προμηθέας μάχεται το σύστημα

23.06.2010
Την τραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου, που χάνει την ικανότητά του να συμμετέχει ενεργά στη ζωή, πραγματεύεται η δεύτερη παράσταση του Κύκλου «Προμηθέας», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μια πρόταση της ηθοποιού και περφόρμερ από την Τουρκία, Σάικα Τεκάντ.

Η δεύτερη παράσταση του Κύκλου «Προμηθέας», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι η πρόταση της ηθοποιού και περφόρμερ από την Τουρκία, Σάικα Τεκάντ. Πρόκειται για την τραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου, που χάνει την ικανότητά του να συμμετέχει ενεργά στη ζωή.

Εγκαταλείπει τις μεγάλες ιδέες και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του για να επιτύχει τους μικρούς, ασήμαντους στόχους της καθημερινότητας και τις ψεύτικες ανάγκες που του δημιουργεί το κοινωνικό σύστημα.

How to forget in 10 steps [Anti-Prometheus]: Τα δεσμά του σύγχρονου ανθρώπου είναι ανάλογα, αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετικά από αυτά του μυθικού Προμηθέα. Ο ανάλογος θεός-τιμωρός είναι σήμερα το κοινωνικό σύστημα που δένει τον άνθρωπο πάνω στον βράχο του μικρόκοσμού του. Έτσι αυτός εγκαταλείπει την κοινωνική του ταυτότητα και παραμελεί την ενεργή συμμετοχή του στη ζωή, καθώς βομβαρδίζεται από πληροφορίες που τον πιέζουν να επιλέξει να είναι θύμα του συστήματος και όχι κυρίαρχος και διαμορφωτής του. Απομακρύνεται από τους πραγματικούς στόχους και τα ιδανικά του και θεωρεί ότι η μόνη του «ελπίδα» είναι η κατάκτηση των επίπλαστων στόχων και η κάλυψη των ψεύτικων αναγκών που του δημιουργούν.

Σε ένα σκηνικό που συμβολίζει το κοινωνικό σύστημα και τη μάταιη μάχη του ανθρώπου εναντίον του, ο ηθοποιός μάχεται ενάντια στα βασικά στοιχεία της σκηνής: τους φωτισμούς, τον ήχο, το σκηνικό. Το How to forget in 10 steps είναι μία περφόρμανς στην οποία ερμηνευτές και κοινό μοιράζονται μία κοινή εμπειρία ενάντια στους επιβεβλημένους κανόνες και στις προκλήσεις της σκηνής και της ζωής.

ŞAHIKA TEKAND (Σάικα Τεκάντ)
Η Τουρκάλα καλλιτέχνης Σάικα Τεκάντ γεννήθηκε το 1959 και σπούδασε θέατρο και υποκριτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül, από το οποίο ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Το 1984 αρχίζει να εργάζεται ως ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και παράλληλα διδάσκει υποκριτική στο πανεπιστήμιο. Το 1990, μαζί με τον σύζυγό της, Εσάτ Τεκάντ, ιδρύει το εργαστήριο Studio Oyunculari (Στούντιο Ογιουντζουλαρί / The Studio Players), στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί κατά καιρούς πολλοί γνωστοί Τούρκοι ηθοποιοί. Ανεβάζει θεατρικά έργα από το σύγχρονο ρεπερτόριο, διασκευές αρχαίας τραγωδίας και δικά της έργα, και από το 1997 σταματά την πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική της καριέρα και αφοσιώνεται πλήρως στο θέατρο: γράφει, παίζει, σκηνοθετεί, εκπαιδεύει νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, διδάσκει σε διάφορα ακαδημαϊκά τμήματα. Έχει αναπτύξει μια δική της σκηνική και υποκριτική μέθοδο, την οποία ονομάζει «Performative Staging and Acting». Με το Στούντιο Ογιουντζουλαρί έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, τουρκικά και διεθνή, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και βάζοντας το όνομά της ανάμεσα στα πιο σημαντικά του σύγχρονου θεάτρου.

Μια παραγωγή του Stiftung Zollverein σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και της Κωνσταντινούπολης Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Sahika Tekand
Καλλιτεχνική επιμέλεια - Σκηνικά: Esat Tekand
Φωτισμοί: Sahika Tekand
Κοστούμια: Esat Tekand
Πρωτότυπη μουσική: Zeynep Gedizlioğlu
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ayşe Draz, Verda Habif, Selen Kartay, Nilgün Kurtar
Ερμηνεύουν: Stephen Appleton, Cem Bender, Marcus Haase, Maximilian Lowenstein, Yigit Ozsener, Ahmet Sarican, Sahika Tekand, E. Caglar Yigitogullari.

Κονσόλα φωτισμών & ήχου: Selen Kartay και Nilgun Kurtar
Υπέρτιτλοι: Rika Bekar Pandelara
Στα τούρκικα και γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους


Info:

Sahika Tekand - Studio Oyunkulari
How to forget in 10 steps [Anti-Prometheus]
Πώς να ξεχνάς ύστερα από δέκα βήματα (Αντι-Προμηθέας)

Πού: ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)
Πότε: 7 Ιουλίου 2010
Ώρα έναρξης 9:00
Εισιτήρια: € 25, € 20 (μειωμένο), € 15 (φοιτητικό).