"Όνορ" στο θέατρο Άλμα

21.12.2004
Το ολοκαίνουριο θέατρο Άλμα της Κατερίνας Μαραγκού και του Βίλη Ανδρέου θα φιλοξενήσει στην θεατρική του σκηνή το έργο της Τζοάνα Μάρει Σμιθ, «Όνορ».
Το ολοκαίνουριο θέατρο Άλμα της Κατερίνας Μαραγκού και του Βίλη Ανδρέου θα φιλοξενήσει στην θεατρική του σκηνή το έργο της Τζοάνα Μάρει Σμιθ, «Όνορ» (Ηonour).

Στην Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 στη σκηνή του θεάτρου μίλησαν οι συντελεστές για το έργο και το θέατρο, που θα υποδεχτεί το θεατρόφιλο κοινό λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η Κατερίνα Μαραγκού μίλησε για το όνομα του θεάτρου, που ήταν δική της ιδέα, αφορμή του οποίου στάθηκε Η Άλμα η αγαπημένη της ηρωίδας σε ένα ισπανικό έργο. Άλμα σημαίνει ψυχή. Κατάθεση ψυχής έδωσαν και όλοι οι συντελεστές του έργου, που μαζί με αγάπη και υπομονή, έπαιξαν «κυνηγητό με το χρόνο» για να είναι έτοιμη και η παράσταση, αλλά και η σκηνή.

Όσον αφορά στο έργο, η Κατερίνα Μαραγκού μίλησε για το Όνορ που δεν σημαίνει μόνο τιμή στην αγγλική, αλλά είναι και το όνομα της ηρωίδας και πρωταγωνίστριας του έργου.

Η Όνορ (Κατερίνα Μαραγκού) είναι παντρεμένη πολλά χρόνια με τον Τζωρτζ (Μηνά Χατζησάββα), πετυχημένο λογοτέχνη- δημοσιογράφο. Διάσημη ποιήτρια κάποτε η ίδια, τώρα ζει μόνο για τον άντρα και την κόρη της (Δανάη Σκιάδη). Και ενώ όλα μοιάζουν να κυλούν αρμονικά, η ισορροπία τους ανατρέπεται, όταν ένα έντυπο ευρείας κυκλοφορίας ζητάει μια συνέντευξη από τον Τζωρτζ, ο οποίος συμφωνεί γιατί, όπως παραδέχεται, έχει ανάγκη αυτά τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας. Τότε, ανάμεσα τους μπαίνει απρόβλεπτα, η Κλόντια (Εβίτα Ζημάλη) νέα, επιτυχημένη δημοσιογράφος και επίδοξη συγγραφέας. Η τελευταία με το ταλέντο, τη γοητεία αλλά και τις εύστοχες, έως σκληρές ερωτήσεις της, φέρνει το Τζωρτζ και την Όνορ αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους και τη σχέση τους.

Ο Νίκος Μπελιές, που επιμελήθηκε τη μετάφραση του έργου, μίλησε για ένα έργο σύγχρονο που αναφέρεται σε ένα αδιέξοδο διαπροσωπικών σχέσεων. «Το επιλέξαμε γιατί είναι ένα έργο της διπλανής πόρτας που κρύβει μια ψυχική υγεία και χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, βρίσκονται σε αδιέξοδο». Τελειώνοντας, παρομοίασε το έργο με ένα «λαμπρό μωσαϊκό».

Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου μίλησε για την ομορφιά και την απλότητα που υπάρχει στο έργο. Για την λιτότητα στους διαλόγους και την ισχυρή δύναμη της σιωπής που είναι αισθητή καις την καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και στις ερμηνείες των ηθοποιών.

Η Εβίτα Ζημάλη χρησιμοποίησε μία φράση του Νίτσε για να περιγράψει το ρόλο της: «Μπορούμε να βρούμε λέξεις για ότι είναι ήδη νεκρό μέσα μας, όλα τα άλλα παραμένουν στη σιωπή...».

Η νεαρή Δανάη Σκιαδή μιλώντας για το ρόλο της είπε πως «η Σόφη βρίσκεται σε ένα συναισθηματικό χάος και πως το γεγονός ότι μένει με τους γονείς της, της δίνει ασφάλεια αλλά παράλληλα και σύγχυση. Η εμφάνιση και κατά συνέπεια εισβολή της Κλόντια της δίνει όμως την δυνατότητα να ευνουχιστεί και να περάσει στην ενηλικίωση της».

Ο Μηνάς Χαζησάββας μίλησε για ένα έργο με πολύ χιούμορ. Το έργο του θύμισε τη φιλοσοφία του Μπέργκμαν, καθώς η Τζοάνα Μάρεϊ Σμιθ, γράφει με λόγια απλά και φοβερά. Αυτό στάθηκε ως σημείο αναφοράς για την ερμηνεία του ρόλου του.

Το έργο πετυχαίνει απολύτως τη βαθιά τομή στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από λιτούς διαλόγους και συνεχείς ανατροπές.

Το θέατρο Άλμα θα λειτουργεί και σαν ένα μικρός Πολυχώρος που θα φιλοξενεί εκτός από θεατρικές μουσικές και χορευτικές παραστάσεις και εικαστικές εκδηλώσεις τόσο από καταξιωμένους όσο και από νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτσι με την έναρξη λειτουργίας του θεάτρου Άλμα, η εικαστική παρέμβαση στο χώρο του φουαγιέ ανήκει στους καλλιτέχνες Ειρήνη Γκόνου, της οποίας τα έργα είναι γλυπτικές επιτοίχιες κατασκευές με θέμα την αναφορά στη λατρευτική διάθεση, και Μίλτο Παντελιά, ο οποίος παρουσιάζει την πρόσφατη δουλειά του που αφορά μια αποσπασματική γραφή με λεπτομερείς αναφορές στη μνήμη και το εσωτερικό τοπίο.

Συντελεστές:
Μετάφραση:
Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σκηνικά: Γιώργος Ασημακόπουλος
Κουστούμια: Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου, Βασιλεία Παρασκευά
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού, Μηνάς χατζησάβας, Εβίτα Ζημάλη, Δανάη Σκιάδη.

Παραστάσεις:
Τετάρτη (Λαϊκή): 7.00
Πέμπτη: 9.15
Παρασκευή: 9.15
Σάββατο: 6.15 και 9.15
Κυριακή: 7.00

Εισιτήρια:
Πλατέια: 22 €
Αμφιθέατρο: 15 €
Λαϊκή Απογευματινή: 15 €
Φοιτητικό: 10 €


Θέατρο Άλμα, Αγ. Κωνσταντίνου & Ακομηνάτου 15-17, Αθήνα

Ιακωβίνα Καπάλα