Γοήτευσε ο Καετάνο Βελόζο στο Ηρώδειο

13.07.2010
Ο Καετάνο Βελόζο, ο προκλητικός ηγέτης του tropicalismo, γοήτευσε τους θαυμαστές του στη συναυλία που έδωσε - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - στο Ηρώδειο με τίτλο «Zii e Zie».

Ο Καετάνο Βελόζο, ο προκλητικός ηγέτης του tropicalismo, γοήτευσε τους θαυμαστές του στη συναυλία που έδωσε - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - στο Ηρώδειο με τίτλο «Zii e Zie».

Ο απόλυτος μύθος της Βραζιλίας είναι ένας από τους λίγους Βραζιλιάνους καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα, έχει 40 δίσκους στο ενεργητικό του και πάνω από τριάντα χρόνια καριέρας συνολικά.

Πραγματικά πληθωρικός και πολυτάλαντος, πνεύμα ανήσυχο και ανατρεπτικό, ο Caetano Veloso είναι μουσικός, ποιητής, κινηματογραφιστής, πολιτικός ακτιβιστής μέσα στο πάνθεον όπου έχουν καταχωρηθεί ο Bob Dylan, ο Bob Marley και οι Lennon και McCartney.

-------------------------------------------------------------------------

Trivia!
- Τον αποκαλούν «Πατέρα της Tropicalia» και «Bob Dylan της Βραζιλίας».
- Εχει συγκινήσει πολύ τους σινεφίλ με την ερμηνεία τραγουδιών σε διάφορες ταινίες.
Ενδεικτικά:
Μίλα Της του Perdo Almodóvar, τραγούδι: "Cucurrucucú Paloma"
Frida της Julie Taymor, τραγούδι: "Burn it Blue"
Ο Ράφτης του Παναμά του John Boorman, τραγούδι: "Let's Face the Music and Dance"
Happy Together του Wong Kar Wai, τραγούδι: "Cucurrucucú Paloma"
Το Μυστικό Μου Λουλούδι του Perdo Almodóvar, τραγούδι: "Tonada de luna llena"
- Στενός φίλος του ισπανού σκηνοθέτη Pedro Almodóvar. Εχει μάλιστα παίξει και τραγουδήσει ζωντανά σε μία σκηνή στην ταινία του Μίλα της (Hable con ella, 2002).
- Από τα πιο αγαπημένα του βιβλία είναι το Βίοι Παράλληλοι του Πλούταρχου.
- Πρωταγωνιστεί στην ταινία του Carlos Saura με τίτλο Fados δίπλα στους: Amália Rodrigues (από αρχειακό υλικό), Lila Downs, Chico Buarque de Hollanda, Carlos do Carmo, Mariza, Cesária Évora, Miguel Poveda.
- Θεωρήθηκε προδότης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας του από το στρατιωτικό καθεστώς. Το 1969 φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε (μαζί με τον φίλο του Gilberto Gil) από τη στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας. Αναγκάστηκε να μετακομίσει για 3 χρόνια στο Λονδίνο. Και οι δύο επέστρεψαν το 1972 στη Βραζιλία με τιμές ηρώων.
- Στο άλμπουμ του «Livro» έχει συνθέσει ένα τραγούδι για τον Μέγα Αλέξανδρο.
- Είναι φανατικός θαυμαστής του Federico Fellini. Εχει ηχογραφήσει τραγούδια στα ιταλικά και έχει κάνει έναν ολόκληρο δίσκο με υλικό σχετικό με τον Fellini ως φόρο τιμής προς τον σκηνοθέτη. Ο Veloso έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το La Strada (1954) άσκησε την πιο σημαντική επίδραση στη ζωή και στην καριέρα του.
- Το 2002 εξέδωσε το αυτοβιογραφικό βιβλίο "Tropical Truth: A Story of Music and Revolution in Brazil". Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά το 2007 με τίτλο «Brasil-Μια Ιστορία Μουσικής & Επανάστασης» από τις εκδόσεις Ηλέκτρα σε μετάφραση Λεωνίδα Αντωνόπουλου.