"Πτυχές του Μοντέρνου" στην γκαλερί Καλφαγιάν

07.03.2006
H έκθεση «Πτυχές του Μοντέρνου» με έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών της μεταπολεμικής εποχής παρουσιάζεται στην γκαλερί Καλφαγιάν. Η έκθεση ανιχνεύει τις εξελίξεις στην τέχνη της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τα έργα των Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιάννη Γαΐτη, Θάνου Τσίγκου, Νίκου Κεσσανλή και Αλέξη Ακριθάκη.
H έκθεση «Πτυχές του Μοντέρνου» με έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών της μεταπολεμικής εποχής παρουσιάζεται στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Η έκθεση ανιχνεύει τις εξελίξεις στην τέχνη της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τα έργα των Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιάννη Γαΐτη, Θάνου Τσίγκου, Νίκου Κεσσανλή και Αλέξη Ακριθάκη.

Βασικό χαρακτηριστικό του έργου των πρωτοπόρων αυτών καλλιτεχνών είναι η απομάκρυνσή τους από τη ρεαλιστική αναπαράσταση της πραγματικότητας καθώς και η εξερεύνηση της μορφής και του χρώματος ως εκφραστικά μέσα. Η έρευνα της δυναμικότητας των εκφραστικών μέσων τους οδήγησε σε μία υποκειμενική ερμηνεία του κόσμου και εμπλούτισε το λεξιλόγιο της καλλιτεχνικής έκφρασης στην Ελλάδα.

Στην έκθεση, το πρώιμο αφηρημένο έργο του Κεσσανλή που χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του ’50 μαρτυρά επιρροές από τον Σουρεαλισμό και την τέχνη του Miro και του Klee, ενώ οι αφηρημένοι πίνακες του Σπυρόπουλου των αρχών του ’60 αποκαλύπτουν μια λυρική χρήση του χρώματος σε προσεκτικά δομημένες συνθέσεις. Αν και ο Τσίγκος στρέφεται σε παραδοσιακά θέματα - λουλούδια .. ακολουθεί μία καθαρά υποκειμενική ερμηνεία. Στα πρώιμα έργα του Γαΐτη της δεκαετίας του ΄50, διακρίνονται οι πρώτες μορφές αυτού που επρόκειτο να εξελιχθεί στα χαρακτηριστικά «ανθρωπάκια» του. Τέλος, οι «μικρές ιστορίες» του Ακριθάκη ζωντανεύουν πάνω στον καμβά και γοητεύουν με την απλότητα των μορφών και τα έντονα χρώματά τους.

Διάρκεια έκθεσης: Από το Σάββατο 18 Μαρτίου μέχρι το Σάββατο 24 Απριλίου 2006

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 - 15.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 - 14.30 & 18.00 - 21.00

Γκαλερί Καλφαγιάν (Προξένου Κορομηλά 43, Θεσσαλονίκη)