"Ταρτούφος" και "Το βλέμμα του μελαμψού άνδρα" στη Πειραματική Σκηνή του Εθνικού!

08.03.2006
Δύο πολύ ενδιαφέροντα έργα ο "Ταρτούφος" του Μολιέρου και "Το βλέμμα του μελαμψού άνδρα" του Ιγνάθιο δελ Μοράλ ξεκινούν στη Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, το πρώτο σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και το δεύτερο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Από την Παρασκευή 10 Μαρτίου ξεκινούν οι παραστάσεις του "Ταρτούφου" του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ στη Μικρή Σκηνή.

«Το 1815 ο Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, πιστός εκπρόσωπος του Διαφωτιστικού κινήματος, αποδέχεται την πρόσκληση-πρόκληση του Κοραή και εκδίδει για πρώτη φορά την έμμετρη μετάφραση της εξαιρετικής κωμωδίας του Μολιέρου, με διάθεση να αποδώσει όσο γίνεται πιστότερα το πνεύμα του πρωτότυπου, εγκαινιάζοντας έτσι την επίσημη παρουσία του γάλλου κωμωδιογράφου στα ελληνικά γράμματα. Η επιλογή για μετάφραση του συγκεκριμένου έργου δεν είναι τυχαία. Η θρησκευτική υποκρισία, ο ακραίος φανατισμός και συντηρητισμός, η κίβδηλη φιλανθρωπία, καθώς και η προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων είναι φαινόμενα που εξακολουθούν να είναι ισχυρά και επίκαιρα, τόσο στην εποχή της προεπαναστατικής Ελλάδας, όσο και στις μέρες μας, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η αλυσίδα του «Ταρτουφισμού» δεν έχει τέλος ...» σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης.

Τη μετάφραση έκανε ο Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ερωφίλη Πολιτοπούλου, τη χορογραφία η Ειρήνη Αλεξίου, τη μουσική έχει γράψει ο Σταύρος Γασπαράτος, ενώ τους φωτισμούς θα σχεδιάσει φρόντισε η Μελίνα Μάσχα.
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Στράτος Σωπύλης (Αδαμάντιος Κοραής), Δημήτρης Ήμελλος (Κωνσταντίνος Κοκκινάκης Φίλιππος), Σοφία Τσινάρη (Κυρία Ξανθίππη), Κανελλίνα Μενούτη (Άβρα), Ναταλία Στυλιανού (Αγλαϊα), Σοφιάννα Θεοφάνους (Θήσβη), Στέλιος Ιακωβίδης(Πύρρος), Ελένη Ρουσσινού (Φαίδρα), Νίκος Καρδώνης (Κλεάνθης), Άρης Τρουπάκης (Χαρίτων), Βασίλης Ανδρέου (Ταρτούφος), Δημήτρης Μυλωνάς (Λαυρέντης), Πέτρος Γιωρκάτζης (Κύριος Ευτρόπιος).

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου ανεβαίνει "Το βλέμμα του μελαμψού άνδρα" του Ιγνάθιο δελ Μοράλ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στη Μεγάλη Σκηνή.

«Δυο μαύροι πρόσφυγες, λαθρομετανάστες, εγκαταλελειμμένοι σε μια παραλία κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, συναντώνται με τον δυτικό πολιτισμό. Οι γλώσσες μπερδεύονται, οι κόσμοι συγκρούονται. Η συνάντηση του «πολιτισμένου» κόσμου του κόσμου της κατανάλωσης, της ανασφάλειας και του φόβου, με τον κόσμο του αρχέγονου πάθους, της ειλικρίνειας και της ανάγκης για επιβίωση, γεννάει τον τρόμο και στις δύο πλευρές. Όλα αυτά μπροστά στο ανύποπτο βλέμμα δύο μικρών παιδιών που θα καταγράψουν για τις επόμενες γενιές αυτή τη μικρή και ασήμαντη ιστορία» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Η μετάφραση είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, τα σκηνικά και τα κοστούμια θα επιμεληθεί η Θάλεια Ιστικοπούλου, τη μουσική έγραψε ο Θοδωρής Αμπαζής, τη κίνηση θα κάνει ο Στάθης Λιβαθινός, ενώ τους φωτισμούς θα φροντίσει ο Φίλιππος Κουτσαφτής.

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Νάντια Παπαθεοδώρου (Κοριτσάκι), Μαρία Σαββίδου (Μητέρα), Αντίνοος Αλμπάνης (Αγόρι), Στάθης Γράψας (Πατέρας), Μιχάλης Αφολαγιάν (Ομπάσι), Τσίλι Ατζόκου (Πτώμα).

Οι παραστάσεις των δύο ανωτέρω έργων θα διαρκέσουν έως τις 21 Μαΐου.