Η ποίηση παίρνει το μετρό!

21.03.2006
Με μια μεγάλη καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που φέτος «ταξιδεύουν» με την ποίηση των Νόμπελ, αλλά και μια ανατρεπτική παράσταση για την ελληνική σατιρική ποίηση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με τον ερχομό της Άνοιξης το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου!
Με μια μεγάλη καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που φέτος «ταξιδεύουν» με την ποίηση των Νόμπελ, αλλά και μια ανατρεπτική παράσταση για την ελληνική σατιρική ποίηση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με τον ερχομό της Άνοιξης το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με το Αττικό Μετρό, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ, τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ).

ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΝΤΟΥ...

- Διαβάζω ποίηση στο ΜΕΤΡΟ

«ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ»
(σε συνεργασία με το Αττικό Μετρό Εταιρείας Λειτουργίας - ΑΜΕΛ Α.Ε.)
18 Μαρτίου - 7 Απριλίου 2006
Η ποίηση των Νόμπελ «ταξιδεύει» φέτος μαζί μας και μας συντροφεύει στις καθημερινές μετακινήσεις. Αφίσες με στίχους διακεκριμένων ποιητών, που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ, θα «ταξιδέψουν» μαζί μας μέσα στα βαγόνια του Αττικού Μετρό για τρεις εβδομάδες.

12 βραβευμένους ποιητές, 12 Νόμπελ που διατρέχουν τον 20ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των δύο μεγάλων ελλήνων ποιητών που τιμήθηκαν με την ανώτερη διάκριση, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη, επέλεξε ο ποιητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νάσος Βαγενάς.

Οι νομπελίστες ποιητές στίχοι των οποίων επιλέχτηκαν είναι οι εξής: Ρενέ Συλλύ-Πρυντόμ - NOBEL 1901, Τζιόζουε Καρντούτσι - NOBEL 1906, Μώρις Μαίτερλινγκ - NOBEL 1911, Γ. Μπ. Γέητς - NOBEL 1923, Τ. Σ. Ελιοτ - NOBEL 1948, Χουάν Ραμόν Χιμένεθ - NOBEL 1956, Μπόρις Πάστερνακ - NOBEL 1958, Σαλβατόρε Κουαζίμοντο - NOBEL 1959, Γιώργος Σεφέρης - NOBEL 1963, Εουτζένιο Μοντάλε - NOBEL 1975, Οδυσσέας Ελύτης - NOBEL 1979, Ντέρεκ Γουόλκοτ - NOBEL 1992.

Θα ακούγονται, επίσης, ηχογραφημένες απαγγελίες των στίχων από την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου στις αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ, ενώ οι στίχοι θα προβάλλονται στις οθόνες των κεντρικών σταθμών του ΜΕΤΡΟ.

- Διαβάζω ποίηση και στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ»

(σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ, τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ )
18 - 31 Μαρτίου 2006
«Τα Νόμπελ ταξιδεύουν» όχι μόνο στο ΜΕΤΡΟ αλλά παντού μέσα στην πόλη και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα. Η ποίηση γιορτάζει ταξιδεύοντας. Οι επιβάτες σε όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να ξαναθυμηθούν την ποίηση των Νόμπελ σε κάθε τους μετακίνηση.

- Διαβάζω ποίηση στις τηλεκάρτες

«ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ»
(σε συνεργασία με τον ΟΤΕ Α.Ε. - Συγκρότημα Κοινόχρηστης Τηλεφωνίας).

Στο πλαίσιο της δράσης «Τα Νόμπελ ταξιδεύουν», το ΕΚΕΒΙ εγκαινιάζει μια νέα πρωτοβουλία: σε συνεργασία με τον ΟΤΕ θα κυκλοφορήσουν, από το Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006, τηλεκάρτες αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις οποίες θα αναγράφονται στίχοι ποιημάτων (κάθε μήνα μία διαφορετική).
Η πρώτη, θα κυκλοφορήσει την ημέρα του εορτασμού με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

Διαβάζω ποίηση στο ΜΕΓΑΡΟ

«ΣΑΤΙΡΑ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΙΚΑ»
- Μια παράσταση για την ελληνική σάτιρα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
3 & 4 Απριλίου 2006

Και η σατιρική ποίηση, κατεξοχήν αγαπημένο είδος στην Ελλάδα από την εποχή ακόμα του Αριστοφάνη, έχει φέτος την τιμητική της στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Το ΕΚΕΒΙ, οργανώνει, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια παράσταση με τίτλο «Σάτιρα και Σατιρικά», που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος MEGARON Plus, τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Απριλίου 2006, στις 20.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Banquet» του Μεγάρου Μουσικής.
Βασική ιδέα της παράστασης είναι να προβληθεί -με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα- η ελληνική σάτιρα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, όχι μόνο επειδή θα δοθεί έτσι η ευκαιρία να γίνουν ευρύτερα γνωστοί οι σατιρικοί μας ποιητές (παλαιοί και νέοι), όχι μόνο επειδή η σάτιρα αποτελεί το άλας της δημοκρατίας, αλλά και επειδή οι αιώνες έχουν παραγάγει στον τόπο μας εξαίρετα σατιρικά ποιήματα.
Η επιλογή των κειμένων έγινε με βάση τη διαχρονικότητα από τους καθηγητές νεοελληνιστές κ. κ. Νάσο Βαγενά και Ξενοφώντα Κοκόλη ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Κακλέας.
Η παράσταση της Τρίτης 4 Απριλίου είναι ανοιχτή για το κοινό στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων του MEGARON Plus. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας (πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-7282333).

- Διαβάζω ποίηση στη Θεσσαλονίκη

«ΠΟΙΗΣΗ 10 x 4»
-
Εκδήλωση με ποίηση και μουσική (διοργάνωση: περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ)
21 Μαρτίου 2006, ώρα: 9.00 μ.μ., Underground Εντευκτήριο, Θεσσαλονίκη.
Δέκα ποιητές, Έλληνες και ξένοι, από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλες πόλεις, θα διαβάσουν σε ένα δίωρο πρόγραμμα πάνω από 100 ποιήματα που διάλεξαν. Ποιήματα δικά τους αλλά και ξένα. Ξένα που τα αγαπούν πολύ κι έτσι έγιναν δικά τους.

Οι ποιητές που συμμετέχουν είναι (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αμανατίδης, Δήμητρα Αριστοφάνους, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Θάνος Λουμπρούκος (Ξάνθη), Γιώργος Μαρκόπουλος (Αθήνα) , Σάκης Σερέφας, Εβις Σκάγια (Αλβανίδα, ζει στη Θεσσαλονίκη), Θέμης Λιβεριάδης, Ντον Σκόφιλντ (Αμερικανός, ζει στη Θεσσαλονίκη) και Βασίλης Παπάς (Εδεσσα). Συμμετέχει ο Νίκος Δημηνάκης (σαξόφωνο). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ΕΚΕΒΙ υποστηρίζει και φέτος την ποιητική βραδιά που οργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2006.