Ο Αντωνάκης, Κορίτσια στα μαύρα, Σεσουάρ και μία... Φουρκέτα

28.07.2010
Σύγχρονα βραβευμένα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, όπως το «Για όνομα του Θεού» της Γιασμίν Ρεζά και το «Στο κόκκινο» του Τζον Λόγκαν, παλαιότερα ελληνικά όπως το «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα με τον Γιάννη ΜΠέζο, καινούργια έργα από τους Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα, Αλέξανδρο Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου, αλλά και τον Θοδωρή Αθερίδη περιλαμβάνονται στις παραγωγές της «Ελληνικής Θεαμάτων» για τον χειμώνα που μας έρχεται.

Σύγχρονα βραβευμένα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, όπως το «Για όνομα του Θεού» της Γιασμίν Ρεζά και το «Στο κόκκινο» του Τζον Λόγκαν, παλαιότερα ελληνικά όπως το «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα με τον Γιάννη ΜΠέζο, καινούργια έργα από τους Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα, Αλέξανδρο Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου, αλλά και τον Θοδωρή Αθερίδη περιλαμβάνονται στις παραγωγές της «Ελληνικής Θεαμάτων» για τον χειμώνα που μας έρχεται.

Δεκατέσσερις στο σύνολό τους παραστάσεις σε εννέα σκηνές, από αυτές οι εφτά σε επανάληψη.

Πιο συγκεκριμένα:

Θέατρο Αλίκη

«Τα κορίτσια με τα μαύρα» των Αλέξανδρου Ρήγα & Δημήτρη Αποστόλου

Στο νέο έργο των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου πρωταγωνιστούν οι πιο λαμπερές κωμικοί ηθοποιοί της ελληνικής θεατρικής σκηνής: Χρυσούλα Διαβάτη, Ελένη Καστάνη, Σοφία Μουτίδου, Χρύσα Ρώπα και άλλοι δέκα ηθοποιοί.
Μια τολμηρή, σαρκαστική κωμωδία για τη διαφθορά, που διαδραματίζεται σε ένα μοναστήρι, μέσα στο οποίο συναντιούνται κάθε άλλο παρά τίμιοι, άγιοι και αδιάφθοροι άνθρωποι.
Ο Θεός έτρεμε ολόκληρος από τα νεύρα του παρακολουθώντας όσα συνέβαιναν στη γυναικεία Μονή της Παναγιάς της Μαυροβουνιώτισσας κάπου στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα από τις ίδιες της ιέρειες της πίστης του!
Αν και 2000 χρόνια τώρα είχε αποφασίσει να μην ξανασχοληθεί με τους ανθρώπους- το αποτυχημένο αυτό πείραμα που προτιμούσε να ξεχνάει- η αλήθεια είναι ότι η σκέψη να ρίξει φωτιά και να τους κάψει όλους, άρχιζε να παίζει σα μεγάλη πιθανότητα στο Θεϊκό μυαλό του...
Μπορεί η μέχρι τώρα ιστορική διαδρομή του να έχει δείξει ότι είναι πανάγαθος, μεγαλόκαρδος, πάνσοφος και κυρίως.. Κύριος, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της!
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο και η διανομή θα συμπληρωθεί σύντομα.

«Mazoo and the Zoo- The Musical»
2ος χρόνος
Μια sold out παράσταση συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στο θέατρο Αλίκη. Οι αγαπημένοι σε όλους Mazoo και αυτή τη χρονιά, με καινούρια τραγούδια, μπλέκονται σε μια τρελή περιπέτεια, όταν ο Παπαγάλος τους αποφασίζει να επιστρέψει στην Αφρική για να σώσει την οικογένειά του που κινδυνεύει.
Πάνω σ’ ένα μαγικό, οικολογικό αερόστατο που πετάει με τη δύναμη του λάχανου, ο Ευθύμης Κοκκιναράς, η Άρτεμις Κοκκιναρά και η Τερέζα Σάσσου ταξιδεύουν από το αγρόκτημα του εφευρέτη Παπού μέχρι τον παγωμένο Βόρειο Πόλο, κι από την έρημο της Αφρικής μέχρι τα βάθη της μακρινής Ζούγκλας, αναζητώντας τον Παπαγάλο.
Οι Mazoo ενώνουν τις δυνάμεις τους στο θεατρικό σανίδι μαζί με επτά χορευτές, σε ένα ξέφρενο πάρτυ χορού και μουσικής.
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.



Θέατρο Αποθήκη

«Σεσουάρ για Δολοφόνους»
ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ!
Όλο λέμε θα τελειώσει και αυτό δε σταματάει ποτέ. Και όσο περνούν τα χρόνια το ζητούν όλο και περισσότεροι θεατές. Το απόλυτο φονικό όπλο του θεάτρου, το σεσουάρ, έγινε το θεατρικό φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας. Περισσότεροι από 600.000 θεατές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και την Κύπρο έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αυτόπτες μάρτυρες του πιο απίθανου φόνου που παρουσιάστηκε σε σκηνή θεάτρου.
Η δωδέκατη χρονιά θα είναι πιο εκρηκτική από κάθε προηγούμενη με μια διανομή- έκπληξη που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.


Θέατρο Εμπορικόν

«Φουρκέτα» της Ελένης Γκασούκα
3ος χρόνος
(Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την «Αττική Οδό» )

Τρίτη χρονιά και με διθυραμβικές κριτικές συνεχίζεται η «Φουρκέτα», το επιτυχημένο έργο της Ελένης Γκασούκα, που μετά τους «Ήρωες», σε αυτό της το έργο της μεταφέρει την ατμόσφαιρα του καμπαρέ μέσα στην ελληνική οικογένεια.

Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, με πρωταγωνιστές τη σάτιρα, το λυρισμό, την ποίηση και την αλληγορία που εναλλάσσονται σε ένα θεατρικό παιχνίδι. Πρωταγωνίστρια η Αλίκη, μια γυναίκα που ζει στη δίνη των ερωτήσεων και των προβλημάτων μιας σύγχρονης οικογένειας.

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Θανάσης Αλευράς, Μπάμπης Γιωτόπουλος - Κώστας Δαρλάσης, Ματίνα Νικολάου, Λευτέρης Βασιλάκης.

Τραγουδάει η Βικτώρια Ταγκούλη
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.

«Αττική Οδός» των Θανάση Παπαθανασίου + Μιχάλη Ρέππα
2ος χρόνος

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η πολύ επιτυχημένη «Αττική οδός» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, ένα έργο συνόλου για δέκα ρολίστες. Είναι η ιστορία δυο σύγχρονων ελληνικών οικογενειών όπως ξετυλίγεται στo πλαίσιo μιας συγκεκριμένης κρίσης και ταυτόχρονα είναι και μια αστυνομική περιπέτεια που καταλήγει σε ένα προσυμφωνημένο φόνο.
Το έργο διαπερνούν δυο μεγάλοι ρόλοι, η κυρία Αθηνά (Τζένη Ρουσσέα) και η υπηρέτρια της η Ντίνα (Μαρία Αντουλινάκη) που είναι οι μητέρες των δυο οικογενειών αντίστοιχα. Ένα έργο που έχει το ρεαλισμό του έργου «Ο Έβρος απέναντι» αλλά και το χιούμορ και την τρυφερότητα του έργου «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός».

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά: Μαρία Αντουλινάκη, Σταύρος Ζαλμάς, Σταύρος Καραγιάννης, Σταύρος Μερμήγκης, Τζένη Ρουσσέα, Ράνια Σχίζα, Γιώργος Τζώρτζης, Κατερίνα Τσάβαλου, Γιάννης Τσιμιτσέλης

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.


Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

«Για όνομα του Θεού!» της Γιασμίν Ρεζά
Το πολυσυζητημένο, βραβευμένο, εκρηκτικό έργο της Γιασμίν Ρεζά, η καλύτερη νέα κωμωδία σύμφωνα με τους κριτικούς, «Για όνομα του Θεού!», ανεβαίνει τον Οκτώβριο στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη σε μετάφραση Γιώργου Βούρου, σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τους Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννη Φέρτη, Γιάννη Βούρο και Κατιάνα Μπαλανίκα.

Δύο σύγχρονα ζευγάρια -ενωμένα με τα ιερά δεσμά του γάμου- συναντώνται με αφορμή το άγριο ξύλο που έπαιξαν τα παιδιά τους. Η πρόθεσή τους είναι να τα συμφιλιώσουν και να ξαναφτιάξουν το κλίμα ανάμεσά τους.
Αντ’ αυτού, οι τέσσερεις αυτοί αξιοπρεπείς, σύγχρονοι πολίτες μετατρέπονται σε άγρια θηρία. Από την ανώδυνη συζήτηση περί ζαχαροπλαστικής, ομοφυλοφιλίας, δημοκρατίας, ισότητας και αντιρατσιστικών αναζητήσεων εκτρέπονται σε έναν καυγά. Ουσιαστικά σε ένα μακελειό.
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.


Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ
«Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα

Το έργο του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα», είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, με πλήθος αναφορών στη ζωή και τα προβλήματα της μικροαστικής τάξης στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα.

Αυτό το χειμώνα ζωντανεύει στο θέατρο Κιβωτός σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου με τον ίδιο στο ρόλο του ανεπανάληπτου Αντωνάκη και τη Ναταλία Τσαλίκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η Δήμητρα Γαλάνη γράφει τη μουσική και τα τραγούδια του έργου σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Η ιστορία κινείται γύρω από ένα ζευγάρι που συζεί χωρίς γάμο για πολλά χρόνια και ο άνδρας παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη σχέση. Μόλις όμως παντρεύονται, οι σχέσεις εξουσίας ανατρέπονται και η γυναίκα διεκδικεί ισότιμο ή μάλλον κυρίαρχο ρόλο, ανταποκρινόμενη στο πρότυπο της παντρεμένης γυναίκας που διαχειρίζεται το "νοικοκυριό" και τις κοινωνικές του σχέσεις. Η ανατροπή αυτή είναι, όμως, πολύ απότομη, για να γίνει εύκολα αποδεκτή από το σύζυγό της, και λίγες ώρες μετά το γάμο καταλήγουν στο διαζύγιο.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Παύλος Ορκόπουλος, Φαίδρα Δρούκα, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Στόλλας, Βαλερία Κουρούπη, Άγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Σιδερά, Λήδα Καπνά

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.


Θέατρο ΛΑΜΠΕΤΗ

«Συμπέθεροι απ’τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου + Μιχάλη Ρέππα
3ος χρόνος

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και η Τζόυς Ευείδη είναι οι πρωταγωνιστές της μεγάλης επιτυχίας «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» που επαναλαμβάνεται για 3η χρονιά στο θέατρο Λαμπέτη. Η ιστορία δυο εύπορων οικογενειών της ελληνικής επαρχίας και η «εισβολή» ενός Αλβανού γαμπρού που ταράζει τη ζωή μιας ολόκληρης επαρχιακής πόλης.
Με κεντρικό άξονα το μεταμοντέρνο ρατσισμό μας, που έχει ταυτίσει τη λέξη «Αλβανός» με τη λέξη «ύποπτος», ένα έργο που αφομοιώνει όλο το κομφούζιο της διαπλοκής και του λαϊκισμού- που εκ πρώτης όψεως είναι άσχετα με τον ρατσισμό, αλλά αποτελούν συμπτώματα της ίδιας παθογένειας- δημιουργώντας μια εκρηκτική κωμωδία. Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.


MIKΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

«Ο Τυφλοσούρτης» του Θοδωρή Αθερίδη

«Ο Τυφλοσούρτης» είναι ο τίτλος της νέας αστυνομικής κωμωδίας που διαδραματίζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο στην καρδιά της πόλης και την υπογράφει ο Θοδωρής Αθερίδης.
Πρωταγωνίστρια και κεντρικό πρόσωπο του έργου μια τυφλή ζαχαροπλάστης, η Σοφία Φιλιππίδου, ένας εν αποστρατεία εξαρτημένος αστυνομικός σκύλος (Θοδωρής Αθερίδης), η εκπαιδεύτριά του (Ζέτα Μακρυπούλια), μια διευθύντρια τράπεζας (Νίκη Γαβριηλίδου) και ο εραστής της, ένας καταχρεωμένος γόης (Χρήστος Πλαΐνης).
Πέντε πρόσωπα στο όριο του σουρεαλισμού και της παράνοιας, σε μια πόλη που τρελαίνεται καθημερινά, μπερδεύονται σε απίθανα περιστατικά και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Δεκέμβριο.


«Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα

Έλειψαν για λίγο, αλλά επιστρέφουν δριμύτεροι. Η μουσικο-σατιρική παράσταση των «Ηρώων» με εφτά ηθοποιούς και πέντε μουσικούς, ξεκινάει πάλι από τον Οκτώβριο στο γνωστό λημέρι τους το Μικρό Παλλάς.
Στη σκηνή οι Θανάσης Αλευράς, Γιώργος Μυλωνάς, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Καΐκης, Ματίνα Νικολάου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδη και Βίκη Καρατζόγλου ερμηνεύουν με το μοναδικό τους τρόπο τα κείμενα της Ελένης Γκασούκα.
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.



ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131

«Ράους» των Θανάση Παπαθανασίου + Μιχάλη Ρέππα

Η καινούρια κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου + Μιχάλη Ρέππα έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της ελληνικής οικονομίας, στην Πειραιώς 131 για να βάλει ένα κρίσιμο ερώτημα: Πώς ένας οίκος ανοχής επιδοτείται από την Ευρώπη σαν πολιτιστικό ίδρυμα;

Μετά τους «Συμπέθερους απ’ τα Τίρανα», μια ακόμα σύγχρονη κωμωδία από το δίδυμο των επιτυχιών, με πολιτική διάσταση. Ίσως η πιο πολιτική και επίκαιρη κωμωδία τους. Είναι η ιστορία οχτώ χαρακτηριστικών νεοελλήνων που προσπαθούν με χίλιους τρόπους να εξαπατήσουν το δημόσιο για να αποσπάσουν εύκολο χρήμα.

Ένας υπάλληλος του υπουργείου συγκοινωνιών (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), μια προϊσταμένη νοσοκόμα (Ελένη Γερασιμίδου), μία φαρμακοποιός (Άβα Γαλανοπούλου), δυο πόρνες, μια Ελληνίδα (Βασιλική Ανδρίτσου) και μια Ρωσίδα (Ζώγια Σεβαστιάνου), ένας υπάλληλος επί της υποδοχής (Παντελής Καναράκης), ένας νταβατζής (Σπύρος Πούλης) και ένας αυστηρός Γερμανός επίτροπος (Χάρης Γρηγορόπουλος) συναντιούνται σε μια καθαρή φάρσα που με το γέλιο ξεγυμνώνει την απληστία ενός κόσμου που το μόνο που δε σκέφτεται είναι πώς να εργαστεί παραγωγικά.
Ενός κόσμου εθισμένου στην κατανάλωση, στις φίρμες, στο λάιφ στάιλ και στον απόλυτο κυνισμό. Σας θυμίζει κάτι αυτός ο κόσμος;
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.



Θέατρο Δημήτρης Χορν

«Στο κόκκινο» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή
Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Τι είδε ο Μπάτλερ»

Ο Σταμάτης Φασουλής επέλεξε γι’αυτό το χειμώνα το βραβευμένο με έξι βραβεία Tony (καλύτερο θεατρικό έργο του 2010, καλύτερη σκηνοθεσία (Michael Grandage), καλύτερος β’ αντρικός ρόλος (Eddie Redmayne), φωτισμοί, σκηνικά και ήχος) έργο του Αμερικάνου συγγραφέα Τζον Λόγκαν «Στο Κόκκινο».
Ο Τζον Λόγκαν έχει γράψει θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων Never the sinner, Hauptmann, Scorched earth, Music from a locked room και Riverview. Εχει γράψει επίσης τα σενάρια για τις ταινίες Ο Μονομάχος (The Gladiator) σε σκηνοθεσία Ρίντλεϋ Σκοτ με τον Ράσελ Κρόου, Ο τελευταίος Σαμουράι (The Last Samurai) με τον Τομ Κρούζ, The Aviator σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Sweeney Todd του Τιμ Μπάρτον με τον Τζόνυ Ντεπ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ το έργο ξεκίνησε από ένα θέατρο 200 θέσεων στο Λονδίνο, το Donmar Warehouse, κατέληξε να παίζεται σε ένα θέατρο 1000 θέσεων στην καρδιά του Μπρόντγουεϊ, το Golden Theater, αποτελώντας εκτός από καλλιτεχνική και μία από τις πιο εμπορικές επιτυχίες της φετινής χρονιάς.

Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια στιγμή του μεγάλου ζωγράφου Ρόθκο, ενός ζωγράφου που σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους του 20ου αιώνα. Σε μια εποχή που όλοι και όλα είναι στο κόκκινο, ο συγγραφέας μιλά όχι μόνο για την τέχνη και την εξαγορά της, αλλά και τη συνείδηση, το χρήμα, το αίσθημα, τις σχέσεις, την ανταλλαγή και το ξεπούλημά τους.

Από το Νοέμβριο στο θέατρο Χορν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος που ερμηνεύουν τους δυο πρωταγωνιστικούς ρόλους, φέρνουν κοντά στο αθηναϊκό κοινό ένα έργο που θεωρείται από όλους ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα θεατρικά κείμενα.
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Νοέμβριο.


«Τι είδε ο Μπάτλερ»
τ
ου Τζο Όρτον σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου
2ος χρόνος

Πήρε τις καλύτερες κριτικές, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, αυτός ο υπηρέτης ήταν αλλιώτικος από τους άλλους και είδε πολλά. Θα τα δούμε και εμείς μαζί του για 2η χρονιά στη σκηνή του θεάτρου Δημήτρης Χορν, αυτή τη φορά, ανανεώνοντας το ραντεβού μας με τους τρελούτσικους ήρωες του Τζο Όρτον, τον ψυχίατρο κύριο Πρέντις, την αθώα γραμματέα Τζέραλντιν, έναν εξώλης και προώλης νεαρό, τη νυμφομανή σύζυγό του γιατρού και έναν εμβρόντητο αστυνομικό. Η συνέχεια στη σκηνή του θεάτρου Δημήτρης Χορν. Πρωταγωνιστούν: Λυδία Φωτοπούλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Γλάστρας, Κώστας Μπερικόπουλος, Θάνος Τοκάκης και ο Αλέξανδρος Αλπίδης.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.

«Το Μπουφάν της Χάρλεϊ» του Βασίλη Κατσικονούρη
2ος χρόνος
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Δεύτερος χρόνος για τη μεγάλη προσωπική καλλιτεχνική επιτυχία της Άννας Παναγιωτοπούλου στο μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το Μπουφάν της Χάρλεϊ» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.
Στο έργο περιγράφεται η ιστορία μιας μάνας που ξενυχτά έξω από το κουβούκλιο ενός φρουρού στον Άγνωστο Στρατιώτη. Μια κωμική, ματαιωμένη και τραγική Ελληνίδα μάνα σε ένα μονόλογο για τη ζωή και την πάλη, τα αισθήματα και τις προσδοκίες, για το παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον.
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τον Οκτώβριο.

Γ.Ο