Χρυσή υδατογραφία του Τέρνερ!

06.06.2006
Μια υδατογραφία του Τέρνερ πωλήθηκε μέσα σε δέκα λεπτά στο Λονδίνο, στην τιμή ρεκόρ των 5,8 εκατομμυρίων στερλινών (8,47 εκατομμύρια ευρώ)! Στην υδατογραφία "The blue Rigi" που διακρίνεται μέρος των Αλπεων μέσα από την ομίχλη στη λίμνη της Λουκέρνης την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος, κατακυρώθηκε τηλεφωνικά από αγοραστή, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.
Μια υδατογραφία του Τέρνερ πωλήθηκε μέσα σε δέκα λεπτά στο Λονδίνο, στην τιμή ρεκόρ των 5,8 εκατομμυρίων στερλινών (8,47 εκατομμύρια ευρώ)!

Στην υδατογραφία "The blue Rigi" που διακρίνεται μέρος των Αλπεων μέσα από την ομίχλη στη λίμνη της Λουκέρνης την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος, κατακυρώθηκε τηλεφωνικά από αγοραστή, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Η ακουαρέλα του 1842 του Τζόζεφ Μάλορντ Ουίλιαμ Τέρνερ (1775-1851) θεωρείται η σημαντικότερη που διατίθεται σε πλειστηριασμό τα τελευταία πενήντα χρόνια και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του οίκου Κρίστις, το έργο μπορούσε να πωληθεί περισσότερο από δύο εκατομμύρια στερλίνες (2,94 εκατομμύρια ευρώ). Η εκτίμηση της αξίας του έργου ήταν δύσκολη καθώς τίποτε παρόμοιο δεν είχε διατεθεί στην αγορά την τελευταία 50ετία, εξήγησε εκπρόσωπος του οίκου Κρίστις.
Πρόσθεσε ότι η τιμή πώλησης του έργου ήταν "ρεκόρ για μια βρετανική υδατογραφία σε χαρτί" καθώς έως σήμερα το ρεκόρ για αντίστοιχο έργο ανερχόταν στα 2,6 εκατομμύρια στερλίνες.

Η συγκεκριμένη ακουαρέλα είναι μια από τις τέσσερις που φιλοτέχνησε ο βρετανός ζωγράφος το 1842, ύστερα από ένα ταξίδι του στην Ελβετία. Κριτικοί τέχνης τονίζουν ότι είναι οι καλύτερες υδατογραφίες του καλλιτέχνη. Ο πίνακας περιήλθε σε διαφορετικούς κατόχους το 1863 και το 1912 πριν καταλήξει το 1942 στην οικογένεια που τον διέθεσε χθες, πρώτη ημέρα της εβδομάδας δημοπρασίας βρετανικής τέχνης από το οίκο Κρίστις. Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε την πρώτη υδατογραφία του, μια απεικόνιση της Οξφόρδης το 1787, σε ηλικία 12 ετών.