Το ελληνικό βιβλίο πάει Φρανκφούρτη!

28.09.2006
Για το 2006, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 4-8 Οκτωβρίου και τιμώμενη χώρα θα είναι η Ινδία (Today’s India), η οποία θα παρουσιάσει ένα πολύπλευρο λογοτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, έκθεση ιστορικής σημασίας, αντικατοπτρίζει τον κόσμο του Βιβλίου και των Μέσων και συνάμα αποτελεί μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις του. Σήμερα, η Έκθεση της Φρανκφούρτης είναι η μεγαλύτερη, διεθνώς, «συνάντηση» των Ιδεών, των Βιβλίων, των Ηλεκτρονικών Μέσων αλλά και η σημαντικότερη διεθνής αγορά δικαιωμάτων.

Για το 2006, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 4-8 Οκτωβρίου και τιμώμενη χώρα θα είναι η Ινδία (Today’s India), η οποία θα παρουσιάσει ένα πολύπλευρο λογοτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών οργανώνει και εφέτος την Εθνική συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Φρανκφούρτης με μεγαλύτερο από άλλες χρονιές εθνικό περίπτερο, σε περίοπτη θέση, όπου θα παρουσιάζεται η σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή (2005-2006).

Πλήθος εκδοτικών οίκων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΕΒ αποστέλλοντας βιβλία και ενημερωτικό υλικό, κυρίως αγγλόφωνους καταλόγους. Επίσης, θα συμμετέχουν με ειδικά διαμορφωμένα εκθετήρια μέσα στο εθνικό περίπτερο οι: Γ. & Κ. Δαρδανός, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Αντ. Σάκκουλας, Ψυχογιός. Τέλος, στην έκθεση μετέχουν με μεμονωμένα περίπτερα οι εξής ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι: Άγρα, Αλεξιάδου, Αποστολική Διακονία, Ελληνικά Γράμματα, Εστία, ΙΩΝ, Καστανιώτης, Κέδρος, Λιβάνης, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Πατάκης, Σταφυλίδης και Road Editions.

Η συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ στο ελληνικό περίπτερο της ΔΕΒ Φραγκφούρτης
Στη Φραγκφούρτη, εκεί όπου δίνεται το παγκόσμιο ραντεβού των επαγγελματιών του βιβλίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συμμετέχει με προγραμματισμένη ατζέντα συναντήσεων για να προωθήσει 3 σημαντικούς στόχους:

1. Προώθηση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ένα τμήμα του ελληνικού περιπτέρου στη Φραγκφούρτη είναι αφιερωμένο στην προβολή και προώθηση της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 2007. Έχοντας προγραμματίσει πολλά ραντεβού με ξένους εκδότες και φορείς του βιβλίου, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ θα παρουσιάσει την 4η ΔΕΒΘ που έχει ως κύριο θέμα φέτος «το ταξίδι»

2. Προβολή του ελληνικού βιβλίου μέσω του περιοδικού Ithaca
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο της οργανωμένης και συνεχούς προβολής του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό κυκλοφόρησε έντυπο -σε νέα μορφή- το ηλεκτρονικό αγγλόφωνο περιοδικό Ithaca Online (www.ekebi.gr ), το οποίο κάθε μήνα στέλνει σε όλους τους εκδότες του κόσμου 7 προτάσεις για μετάφραση.

Η ηλεκτρονική έκδοση Ithaca Online αποστέλλεται κάθε μήνα σε περισσότερους από χίλιους αποδέκτες σε όλο τον κόσμο, ενώ η έντυπη μορφή του διανέμεται στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.

3. Προβολή του ελληνικού βιβλίου μέσω της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Για πρώτη φορά στο ελληνικό περίπτερο της Φραγκφούρτης, το ΕΚΕΒΙ έχει οργανώσει ένα γραφείο ενημέρωσης για τη σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία μέσα από τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (110.000 τίτλοι, 60.000 συγγραφείς και μεταφραστές).
Επίσης, θα διατίθεται δωρεάν η ενημερωμένη έκδοση του CD-ROM καθώς οι πολυάριθμες ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας (αλλά και γειτονικών χωρών) επισκέπτονται το ελληνικό περίπτερο για να ενημερωθούν και να αναζητήσουν ελληνικούς τίτλους.