"Πλούσιο" φέτος το Θέατρο του Νέου Κόσμου!

04.10.2006
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινά τη φετινή σεζόν συνεχίζοντας τις παραστάσεις τριών έργων ("Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας", "Κατσαρίδα" και "Φεύγουσα κόρη") που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία την περασμένη χρονιά.
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινά τη φετινή σεζόν συνεχίζοντας τις παραστάσεις τριών έργων (Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας, Κατσαρίδα και Φεύγουσα κόρη) που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία την περασμένη χρονιά.

Επίσης, μέχρι το τέλος της θεατρικής περιόδου, πρόκειται να παρουσιαστούν επτά νέες παραγωγές: έξι από αυτές θα παιχτούν στους τρεις χώρους που διαθέτει το θέατρο και οι οποίοι θα λειτουργούν φέτος επτά ημέρες την εβδομάδα· η έβδομη είναι το καινούργιο έργο με το οποίο συνεχίζεται -για πέμπτη χρονιά- το πρόγραμμα των παραστάσεων για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. (Οι παραστάσεις αυτές δίνονται δωρεάν.)

Αναλυτικότερα, κατά την θεατρική περίοδο 2006-2007, θα παρουσιαστούν οι εξής παραστάσεις:

1. Λούκας Μπαίρφους, Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας

2. Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κατσαρίδα

3. Φεύγουσα κόρη
Σκηνοθεσία: Μίρκα Γεμεντζάκη
Κοστούμι: Μανώλης Καρυωτάκης,
Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς
Κλαρίνο: Θωμάς Λώλης, Μανούσος Πλουμίδης
Παίζει η ηθοποιός: Ρηνιώ Κυριαζή

Με καμβά το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Μια ψυχή, πλέκονται στους ήχους του κλαρίνου και ξετυλίγονται παραδοσιακά παραμύθια, νανουρίσματα και μοιρολόγια.
Ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και η αυθεντική διάλεκτος των παραμυθιών υποδηλώνουν μουσικά την έκφρασή τους και οδηγούν τον ηθοποιό στην τέχνη της αφήγησης. Η ποιητικότητα και μουσικότητα αποτελούν κοινά σημεία της λαϊκής μας παράδοσης και της υπέροχης γραφής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ξεχασμένοι ήχοι και τρόποι ευελπιστούν να φέρουν τον κάθε θεατή κοντά στο δικό του παρελθόν και τόπο.

Από 2/10/2006.
Συμπαραγωγή με την «Βιομηχανική»


4. Μαρίας Λαϊνά, Ο Κλόουν
Σκηνοθεσία: Μαρία Κατσανδρή, Σεσίλ Μικρούτσικου
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κατσανδρή, Χρήστος Μαλάκης

«Δε νιώθω έχθρα για κανέναν. Μπορείς να είσαι μέσα όπως μπορείς να είσαι κι έξω».
«Κανείς, τίποτα δεν είναι ένα».
Ένα κείμενο που επιμένει σε κάτι που μάλλον έχει συμβεί και υπερασπίζεται κάτι που μάλλον θα εκλείψει: την πρωτοτυπία, την ελευθερία, το γέλιο που, εν τέλει υποσκάπτει τη συμμορφωμένη συμπεριφορά.
Ένας μονόλογος για εκατό πρόσωπα το λιγότερο... Ένας μονόλογος που αφορά τη σκέψη του καθένα. Ο χορός της σκέψης.

Από 9/10/2006.


5. Γιώργου Ζιρόπουλου, Θύμη Μπαλωμένου Θοδωρής, ετών 33 μχ
Σκηνοθεσία: Θύμης Μπαλωμένος
Σκηνικά - Κοστούμια: Κωστάντσια Σαραφιανού
Μουσική: Λαέρτης Μαλκότσης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Κολιοπούλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιώργος Ζιρόπουλος, Σοφία Λιάπη

«Είμαι 33 ετών, με λένε Θοδωρή και είμαι μηχανικός, ενώ θα ήθελα να είμαι θεατρικός συγγραφέας. Ποθώ διακαώς μια νέα, όμορφη ηθοποιό, αλλά νομίζω ότι δεν έχω καμία ελπίδα. Δε μπορώ να καταλάβω τι θέλετε εσείς οι γυναίκες επιτέλους. Μέχρι τα 18 μάς θεωρείτε ανώριμους. Από τα 18 έως τα 30 παιδευόσαστε να μας αλλάξετε και μετά τα 30 γοητεύεστε απ’ αυτούς που δεν άλλαξαν... Ε, άι στο διάολο...»
Μια υπαρξιακή αυτοβιογραφική σατιρική τραγωδία (κάτι δραματικά αστείο τέλος πάντων) για την απενοχοποίηση των ονείρων μας.
Από 7/10/2006.

6. Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Μάκβεθ
Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Δραματουργική επεξεργασία: οι ηθοποιοί του θιάσου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γάλλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Επιμέλεια κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννος Περλέγκας, Παντελής Δεντάκης, Γιώργος Γάλλος.

«Δεν υπάρχει τέχνη
για να μπορεί κανένας να διαβάζει
στο πρόσωπο του ανθρώπου την ψυχή του.»
Τρία πρόσωπα ζωντανεύουν το έργο του Σαίξπηρ μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων. Όσο η ιστορία εξελίσσεται, το αρχικό παιχνίδι μετατρέπεται σε ανάγκη επιβολής του ενός πάνω στον άλλον...
Από 1/11/2006.

7. Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Δωδέκατη Νύχτα ή Ό,τι θελήσετε
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Λαρεντζάκη, Αιμιλία Βάλβη, Στέλλα Ράπτη, Ελίτα Κουνάδη, Αμαλία Τσεκούρα, Μαρία Τσιμά, Ανέτα Κορτσαρίδου, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Μυρτώ Πανάγου, Ιωάννα Ασημακοπούλου.

Τη δωδέκατη νύχτα των Χριστουγέννων, όπου όλα επιτρέπονται, στήνεται ένα τυχερό παιχνίδι μεταμφίεσης. Μόνο που τη σαιξπηρική τράπουλα αυτή τη φορά κρατά στα ανήσυχα χέρια του ένας αποκλειστικά γυναικείος θίασος! Τα φύλλα του παιχνιδιού μοιράζονται και τα φύλα μεταλλάσσονται. Το θηλυκό δοκιμάζει την ανδρική του φύση και το αρσενικό τσαλαβουτάει λαίμαργα στη θηλυκή του υπόσταση. Η Τύχη είναι πάντα με το μέρος των ερωτευμένων. Ω ναι! Νικητής είναι και πάλι πάμφυλος ο 'Ερωτας!

Από 18/12/2006.
Συμπαραγωγή με τη θεατρική ομάδα ΠΟΛΙΣ


8. Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μόνο την αλήθεια
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Μουσική: Κώστας Γάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου
Χορογραφίες: Μάρθα Κλουκίνα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κώστας Γάκης, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Ένας από τους καλύτερους μαέστρους του κόσμου στέλνει την μαθήτριά του στο εξοχικό του στο βουνό, για να μελετήσει ορισμένα κομμάτια εντελώς απομονωμένη. Την προτρέπει να νιώσει σαν στο σπίτι της, αλλά να μην ανεβεί στο υπνοδωμάτιο και το γραφείο του. Εκείνη παραβιάζει τον κανόνα, εισβάλλει στους προσωπικούς του χώρους και ανακαλύπτει αντικείμενα και βιβλία που δείχνουν ότι ο δάσκαλός της ασχολείται με τη μαγεία. Διαβάζει για τη ζωή τού μεγαλύτερου μάγου που πέρασε πότε απ’ αυτόν τον κόσμο. Μαθαίνει για το «βιβλίο που λέει μόνο την αλήθεια" και που η ανάγνωσή του και μόνο θα μπορούσε να σου κοστίσει τη ζωή. Πόσο μεγάλη λοιπόν η έκπληξή της όταν ανακαλύπτει πως το βιβλίο αυτό βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του δασκάλου της...

Από 17/1/2007.

9. Ούρσουλα Ράνι Σάρμα, Χαμένοι από χέρι
Μετάφραση: Έλλη Πετράντη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Παππά, Όμηρος Πουλάκης, Γιώργος Γάλλος.

Δυο αδέρφια, η Κόρα και ο Μίκυ, μεγαλώνουν απότομα στο ασφυκτικό περιβάλλον ενός χωριού της Ιρλανδίας, και γνωρίζουν από νωρίς την εκμετάλλευση και τη μιζέρια των ενηλίκων.
Ο θείος είναι αλκοολικός, η θεία κάνει τη ζωή της, και τα παιδιά ονειρεύονται να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στο Δουβλίνο. Θα το σκάσουν βιαστικά την παραμονή του Μιλλένιουμ, έχοντας ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς τους με ένα από τα επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, που είχε στοιχειώσει τη ζωή της Κόρας από τα 10 της χρόνια.
Φτάνοντας στη μεγάλη πόλη θα διαπιστώσουν ότι απέχει πολύ από τον τόπο των ονείρων τους. Ή ότι τα όνειρά τους δεν έχουν πουθενά τόπο να σταθούν. Εφηβικές απελπισμένες βίαιες συμπεριφορές τούς οδηγούν απ’ το κακό στο χειρότερο. Όμως είναι πολύ νέοι ακόμα για να εγκαταλείψουν κάθε ελπίδα.
Από 13/1/2007.

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ & ΙΔΡΥΜΑΤΑ

10. Βασίλη Μαυρογεωργίου, Το βέλος που δεν πληγώνει
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Μουσική: Κώστας Γάκης
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σταύρος Σιούλης.

Η φτώχεια και η μιζέρια καταστρέφουν το βασίλειο. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις άδεια πανδοχεία κι έρημες αγορές. Ο βασιλιάς, για να σώσει την κατάσταση, κάνει το πιο ύπουλο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό: διαδίδει τη φήμη ότι κάπου στο βασίλειο ζει ένας δράκος. Αμέσως οι δρόμοι γεμίζουν από τουρίστες και τυχοδιώκτες. Ο βασιλιάς ανακοινώνει ότι όποιος σκοτώσει το δράκο θα πάρει το χέρι της κόρης του. Έτσι, όλα πάνε καλά και τα ταμεία γεμίζουν. Τι γίνεται όμως όταν ένας νεαρός επίδοξος ιππότης ανακαλύπτει κρυμμένο στα βουνά έναν πραγματικό δράκο;

Από 1/12/2006.