«Διαδρομές στο χρώμα και το φως» στο Κυκλαδικής

11.10.2006
Στις 14 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί έκθεση έργων της Οπυς Ζούνη «Διαδρομές στο χρώμα και το φως», με την οποία ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού για τα 20 χρόνια από την Ιδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Τι: Έκθεση έργων της Οπυς Ζούνη «Διαδρομές στο χρώμα και το φως»
Που: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νέες Αίθουσες (Νεοφύτου Δούκα 4)
Διάρκεια: 14 Νοεμβρίου - 20 Ιανουαρίου 2007

Στις 14 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί έκθεση έργων της Οπυς Ζούνη «Διαδρομές στο χρώμα και το φως», με την οποία ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού για τα 20 χρόνια από την Ιδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Πρόκειται για μία ανάπτυξη των πιο πρόσφατων ιδεών της Όπυς Ζούνη, με μία διασύνδεση και αναφορά στις αμέσως προγενέστερες έρευνες της, των τελευταίων 25 χρόνων.

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσει μία πραγματική «φαντασία του σήμερα». Στο έργο της μετουσιώνει το περιβάλλον που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στους χώρους της απασχόλησής του, αλλά και σ’ εκείνους της φαντασίας του. Εργα που καταγράφεται αδρά το τοπίο των μεγαλουπόλεων σε μία ονειρική συνύπαρξη με τη φύση.

Εργα κατασκευές με καθρέφτες που συνομιλούν και ζωντανεύουν τον χώρο, καθώς και εγκαταστάσεις με παράλληλους καθρέφτες που δημιουργούν πολλαπλά είδωλα από επάλληλους αντικατοπτρισμούς. Ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές με θέματα τους κύβους, τα βέλη, τους δρόμους, τους κάνναβους, τις κατοικίες, τους κίονες ? σκιές απαρτίζουν την πλειονότητα της έκθεσης.

Η πυκνότητα της συναρτάται από τη μελέτη της διαφοροποίησης των έργων. Πως εξελίσσεται χρονικά η σύνθεση και η γραφή. Μεγαλύτερη έκταση δοθεί στα έργα των τελευταίων ετών, καθώς και εκείνων που δεν έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Την έκθεση θα συμπληρώνει ένα video 6.30 λεπτών δικής της δημιουργίας, με τίτλο «Περιπλάνηση στις Μορφές», το οποίο διατρέχει τη θεματογραφία της, δομώντας και αποδομώντας τις συνθέσεις των έργων της.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ Αννα Ψαρούδα Μπενάκη την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις 19.30. Την έκθεση θα προλογίσει η Πρύτανις Ελένη Αρβελέρ.