Η Κλοπή της Ιστορίας... στη Νεμέα

26.10.2006
Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, η έκταση της αρχαιοκαπηλίας διεθνώς και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα κύρια θέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Η Κλοπή της Ιστορίας», η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας...
Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, η έκταση της αρχαιοκαπηλίας διεθνώς και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα κύρια θέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Η Κλοπή της Ιστορίας», η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου από τις 15 Ιουνίου ως τις 20 Αυγούστου και στο Μουσείο Μπενάκη από τις 13 Σεπτεμβρίου ως τις 22 Οκτωβρίου. Ήδη, περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο την έχουν δει.

Με κείμενα του αρχαιολόγου Dr. Neil Brodie (Πανεπιστήμιο του Cambridge), του συγγραφέα και σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη και του δημοσιογράφου Peter Watson, και με την συμμετοχή περισσότερων από 100 αρχαιολόγων και ερευνητών από όλο τον κόσμο, Η Κλοπή της Ιστορίας ταξιδεύει τον επισκέπτη από την λεηλασία του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης και τον τεμαχισμό ιερών αγαλμάτων σε ναούς της Καμπότζης έως την πώληση αρχαίων αντικειμένων από την Ελλάδα σε οίκους δημοπρασίας των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρεται και στην ληστεία του Μουσείου Κορίνθου, στις 12 Απριλίου 1990, όταν μια σπείρα ληστών έκλεψε 273 εκθέματα, μέρος των οποίων κατέληξαν σε δημοπρασία του οίκου δημοπρασιών Christie’s της Νέας Υόρκης, όπως και στον Μυκηναϊκό θησαυρό των Αηδονιών, προϊόν λαθρανασκαφών στα μέσα της δεκαετίας του 1970 που, μετά από δεκατρία χρόνια, εμφανίστηκε προς πώληση σε μικρή γκαλερί της Νέας Υόρκης. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, είχαν αίσιο τέλος καθώς τα αντικείμενα εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, επαναπατρίστηκαν και εκτίθενται στα Μουσεία της Κορίνθου και της Νεμέας.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση διεθνώς για τις ηθικές αρχές που πρέπει να διέπουν τα μεγάλα μουσεία της Δύσης και τα μέτρα για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρουσιάζονται παραδείγματα από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που τα τελευταία χρόνια διεκδικούν με επιτυχία την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων που μεταφέρθηκαν και πουλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό.

Η Κλοπή της Ιστορίας είναι μια έκθεση multimedia που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και παρουσιάζεται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στο μουσείο θα προβάλλονται και ντοκιμαντέρ με θέμα την αρχαιοκαπηλία, ενώ ο επισκέπτης μπορεί επίσης να πληροφορηθεί για την έκταση της αρχαιοκαπηλίας διεθνώς από μια διαδραστική εφαρμογή σε υπολογιστή.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 30 Οκτωβρίου 2006, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, τη ΛΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας και τον Δήμο Νεμέας.

Διάρκεια έκθεσης: 30 Οκτωβρίου 2006 - 25 Φεβρουαρίου 2007
Ώρες λειτουργίας: 08.00 - 15.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας 20 500 Νεμέα, Τηλ. 27460 22739