Πώς θα έχεις οτιδήποτε επιθυμήσεις;

13.08.2010
Η δύναμη της θετικής σκέψης έχει τεράστια επιτυχία. Τουλάχιστον, σίγουρα, για τη συγγραφέα του βιβλίου που το υποστηρίζει. Το πρώτο βιβλίο της Ρόντα Μπερν, «Το Μυστικό» (εκδ. Λιβάνη) εξελίχθηκε σε εκδοτικό φαινόμενο που έκανε τον γύρο του κόσμου, προσφέροντας στους αναγνώστες του τα μυστικά της ευτυχίας...

Η δύναμη της θετικής σκέψης έχει τεράστια επιτυχία. Τουλάχιστον, σίγουρα, για τη συγγραφέα του βιβλίου που το υποστηρίζει. Το πρώτο βιβλίο της Ρόντα Μπερν, «Το Μυστικό» (εκδ. Λιβάνη) εξελίχθηκε σε εκδοτικό φαινόμενο που έκανε τον γύρο του κόσμου, προσφέροντας στους αναγνώστες του τα μυστικά της υγείας, του πλούτου και της ευτυχίας, χρησιμοποιώντας τα λόγια των μεγάλων μυστικιστών, πνευματικών ανθρώπων, αλλά και επιχειρηματιών, παγκοσμίως.

Τώρα, η Ρόντα Μπερν επιστρέφει, αναμένοντας να συγκεντρώσει κι άλλα εκατομμύρια σε πνευματικά δικαιώματα. Υπόσχεται ότι με το «The Power» («Η Δύναμη», αν και δεν έχει ακόμα μεταφραστεί), «θα έχεις οτιδήποτε επιθυμήσεις».

Το νέο της βιβλίο αναμένεται να εκτοξευθεί στην κορυφή των μπεστ σέλερ μέσα στις δέκα πρώτες μέρες από την κυκλοφορία του, καθώς θα δείξει «πώς η τέλεια υγεία, οι απίστευτες σχέσεις, μια καριέρα που αγαπάς, μια ζωή γεμάτη ευτυχία, τα χρήματα που χρειάζεσαι και όλα όσα θέλεις να κάνεις και να έχεις, όλα έρχονται από τη «Δύναμη»». Η Αυστραλή Μπερν θα μοιραστεί με τους αναγνώστες της τη γνώση που έχει αποκτήσει μελετώντας γράμματα από ανθρώπους που είχαν διαβάσει «Το Μυστικό», στο οποίο αποκάλυπτε τον συμπαντικό «νόμο της έλξης» και πώς χρησιμοποιώντας τον κάποιος προς όφελός του μπορεί να πετύχει οτιδήποτε θελήσει μέσω της θετικής σκέψης.

«Μαζική» ζήτηση περιμένει και ο οίκος «Simon & Schuster», που θα το εκδώσει, και πωλήσεις ανάλογες με το προηγούμενο, αν όχι μεγαλύτερες από το «Μυστικό». «Η γνώση που περιέχεται στο «The Power» μπορεί και θα αλλάξει τις ζωές μας αμέσως» ισχυρίζεται η εκπρόσωπος του οίκου, Τζούντιθ Καρ. Το ίδιο περιμένουν και οι βιβλιοπώλες. «Ενώ τα περισσότερα βιβλία αυτοβοήθειας εστιάζουν μόνο σε ένα πεδίο, το «The Power» ισχυρίζεται ότι μπορεί να αλλάξει τα πάντα στη ζωή του αναγνώστη. Είναι ένα είδος εξαιρετικής αυτοβοήθειας, αν θέλεις» πιστεύει ο Τζόε Μπρόουζ των βιβλιοπωλείων «Γουότερστοουνς».

Αρχικά, «Το Μυστικό» κυκλοφόρησε ως ταινία, και έγινε διεθνώς μπεστ σέλερ το 2006, πουλώντας 19 εκατομμύρια αντίτυπα, σε 46 γλώσσες. Ανάμεσα στους θαυμαστές του βιβλίου που βοήθησαν και στην προώθησή του, συγκαταλέγεται η Οπρα Γουίνφρεϊ. Ετσι, το «Μυστικό» έχει φτάσει στα κορυφαία 20 ευπώλητα όλων των εποχών του «Αμαζον» της Βρετανίας, ενώ βρισκόταν στη λίστα των 100 ευπώλητων για 1.193 συνεχόμενες μέρες.

Παρά την επιτυχία του, το «Μυστικό» έχει δεχθεί πολλές κριτικές για τον ημι-μυστικιστικό τόνο του και τους ριψοκίνδυνους ισχυρισμούς του. Για παράδειγμα, η συγγραφέας Μπάρμπαρα Ερενραϊχ του «Smile or Die: How Positive Thinking Fooled America and the World» (σε ελεύθερη μετάφραση: «Χαμογέλα ή Πέθανε: Πώς η Θετική Σκέψη Ξεγέλασε την Αμερική και τον Κόσμο») είπε ότι της φάνηκε «λίγο παράξενο» που κάποιοι δέχτηκαν «ημι-σοβαρά» το «Μυστικό» τη δεκαετία του 2000.

«Ενα από τα πιο θλιβερά σημεία είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούν τους εαυτούς τους αν δεν αποκτήσουν όλα τα χρήματα, τις τέλειες σχέσεις, την τέλεια υγεία που τους υποσχέθηκαν, γιατί αν δεν τα πετύχουν, σημαίνει ότι δεν προσπαθούν αρκετά σκληρά, δεν εστιάζουν τη σκέψη τους αρκετά καλά» θεωρεί η Ερενραϊχ. «Με αυτό τον τρόπο σκέψης, δεν υπάρχουν οικονομικές συνθήκες που καταδικάζουν ανθρώπους σε δύσκολες ζωές ούτε ασθένειες που σε χτυπούν ξαφνικά, ανεξάρτητα από το πόσο όμορφες είναι οι σκέψεις σου».

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Στίβεν Τζόζεφ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ συμφωνεί, αν και πιστεύει ότι συχνά τα άτομα ωφελούνται όταν διαβάζουν τέτοια βιβλία σε δύσκολες στιγμές: «Πολλά από αυτά τα βιβλία αυτοβοήθειας κλίνουν υπερβολικά προς τη θετική πλευρά. Απλώς, η ζωή δεν είναι έτσι».

2 εκατ. DVD
Η ταινία «Το Μυστικό» έχει πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια DVD στην υφήλιο, είναι διαθέσιμη σε 32 γλώσσες και έχει 2.886.000 θαυμαστές στο Facebook.

Σοφία Στυλιανού