Festen (****)

15.11.2006
Ο εορτασμός των γενεθλίων του εξηντάχρονου πατέρα παίρνει απροσδόκητη τροπή όταν ο πρωτότοκος γιος του αποφασίζει να αποκαλύψει ένα μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τις ισορροπίες.
To έργο: Ο εορτασμός των γενεθλίων του εξηντάχρονου πατέρα παίρνει απροσδόκητη τροπή όταν ο πρωτότοκος γιος του αποφασίζει να αποκαλύψει ένα μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τις ισορροπίες.
Ένα ψυχολογικό θρίλερ που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της οικογενειακής γαλήνης για πάντα. Ένα σκοτεινό κωμικό ταξίδι στην απαγορευμένη οικογενειακή αλήθεια, σε μια εκρηκτική θεατρική διασκευή του Ντέιβιντ Έλντριτζ, βασισμένη στην πολυβραβευμένη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ.


Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Το Festen, η θεατρική μεταφορά της ταινίας του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στο θέατρο Θησείον με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Αλέξανδρο Μυλωνά, τον Γιάννη Στάνκογλου, την Αγγελική Παπαθεμελή και τη Θεοδώρα Τζήμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η σκηνοθεσία ανήκει στην Αλίκη Δανέζη-Knutsen, η διασκευή για την αγγλική σκηνή είναι του Ντέιβιντ Έλντριτζ. Τα σκηνικά είναι της Μαρίας Κονομή, η χορηγία και σχεδιασμός των κοστουμιών του Αγγελου Φρέντζου και η μουσική του Μίνωα Μάτσα.


Η γνώμη μας: H παράσταση αποτελεί μία επιτυχημένη και πολύ καλοστημένη θεατρική μεταφορά του έργου του Βίντερμπεργκ.
Η σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη-Knutsen έδωσε στο έργο την κατάλληλη ατμόσφαιρα και μας δημιούργησε την αίσθηση ότι κρυφακούγαμε τα γενόμενα σε μία «οικογενειακή γιορτή». Μολονότι δύσκολο, η σκηνοθέτις διατήρησε καλό ρυθμό και κατάφερε να συνδυάσει αρμονικά το παίξιμο των ηθοποιών εντός και εκτός θεατρικής σκηνής με τη χρήση videowall.
Πολύ καλές ήταν οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, την Θέμιδα Μπαζάκα και τον Γιάννη Στάνκογλου να ξεχωρίζουν.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο ρόλο του ενός γιου δίνει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας, καθώς κατόρθωσε να εκφράσει τον εύθραυστο ψυχικό κόσμο του ήρωα και διατήρησε μία πολύ καλή ισορροπία ελέγχοντας πλήρως τις εντάσεις του. Αποκαλύπτει τη φρικτή αλήθεια ενώπιον όλων και καταρρέει σταδιακά κάτω από το βάρος της.
Εξαιρετική ήταν και η Θέμιδα Μπαζάκα στο ρόλο της μητέρας, ιδιαίτερα στις βουβές της σκηνές.
Μας εξέπληξε η ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου στο ρόλο του έτερου και ατίθασου γιου στα μάτια του οποίου αποκαλύπτονται τραγικές αλήθειες, οι οποίες τον «μεταμόρφωσαν» σε γιο- προστάτη της οικογένειας.

Στα αρνητικά της παράστασης πρέπει να σημειώσουμε την κάπως εκτεταμένη χρήση του video που σε κάποια σημεία κούρασε και "έκλεψε" αρκετή από την ενέργεια της παράστασης καθώς κορυφαίες σκηνές του έργου διαδραματίζονταν εκτός σκηνής (όπως για παράδειγμα η σύγκρουση των δύο γιων με τον πατέρα τους).



Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους τους θεατρόφιλους.







Πότε να πάω και που να παρκάρω:
To θέατρο Θησείον βρίσκεται στην οδό Τουρναβίτου 7 στην περιοχή του Ψυρρή. Το πάρκινγκ είναι μία υπόθεση επιστημονικής... φαντασίας, οπότε μην πάρετε μεταφορικό. Ο σταθμός του Μετρό «Μοναστηράκι» απέχει 5 λεπτά από το θέατρο.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη : 21.00
Πέμπτη : 21.00
Παρασκευή : 21.00
Σάββατο: 19.00 & 21.30
Κυριακή: 19.00 & 21.30

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό Εισιτήριο: 23 €
Φοιτητικό: 16 €

Γεωργία Οικονόμου