Η σύντομη ζωή ενός φυλακισμένου από τη Λυρική Σκηνή!

21.11.2006
Δύο ξεχωριστά μονόπρακτα γραμμένα από σημαντικούς συνθέτες μιλούν για την ελευθερία, το καθένα από την σκοπιά του. Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Όλντεν απελευθερώνει τα έργα από τα στενά ιστορικά τους συμφραζόμενα και ανιχνεύει την σημασία τους σήμερα.

Τι: Λουίτζι Νταλλαπίκκολα: Ο φυλακισμένος Μανουέλ Ντε Φάλλια: Η σύντομη ζωή
Luigi Dallapiccola: Il Prigioniero Manuel de Falla: La Vida Breve (σε συνεργασία με την Opera north)
Πότε: 19, 22, 24, 26, 29 Νοεμβρίου και1 Δεκεμβρίου 2006
Που: Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 20.00
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 - 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725
Τιμές εισιτηρίων: 60, 50, 45, 35, 20 € Φοιτητικό 15 €

H Eθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τις παραστάσεις της στο Θέατρο Ολύμπια με έργα του 20ου αιώνα.

Δύο ξεχωριστά μονόπρακτα γραμμένα από σημαντικούς συνθέτες μιλούν για την ελευθερία, το καθένα από την σκοπιά του. Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Όλντεν απελευθερώνει τα έργα από τα στενά ιστορικά τους συμφραζόμενα και ανιχνεύει την σημασία τους σήμερα.
Ποιοι είναι οι ρόλοι των δύο φύλων στις μέρες μας; Τι σημαίνει ελευθερία για το σύγχρονο άνθρωπο; Είναι κάτι που μπορεί να μας στερήσει μια φυλακή, ένας περιορισμός που επιβάλλεται εξωτερικά, ή υπάρχει μέσα μας;

Ο Λουίτζι Νταλλαπίκκολα δίνει τη δική του απάντηση στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, θέτοντας ως κεντρικό ήρωα της όπερας «Ο φυλακισμένος» (1944-1948) έναν βασανισμένο άνθρωπο, ο οποίος - σύμφωνα με το σκηνοθέτη - «θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς? ένας άνθρωπος που τιμωρείται για την επιθυμία του να απαλλαγεί από το ζυγό της καταπίεσης». Κατά την υπόθεση, την εποχή του Φιλίππου Β’ και της Ιεράς Εξέτασης ο δεσμοφύλακας δίνει στον φυλακισμένο ελπίδες πως μπορεί να διαφύγει. Αφήνει την πόρτα του κελιού ανοιχτή. Αφού περιπλανηθεί σε σκοτεινούς διαδρόμους ο φυλακισμένος βρίσκει τελικά την έξοδο. Διαπιστώνει όμως πως όλα ήσαν ένα ακόμα βασανιστήριο και μάλιστα το χειρότερο, αυτό της ψεύτικης ελπίδας: στην έξοδο τον περιμένει ο Μέγας Ιεροεξεταστής που τον οδηγεί στην πυρά.

Τη μουσική της μονόπρακτης αυτής όπερας χαρακτηρίζει η αυστηρότητα αλλά και μία τρομακτική κλιμάκωση. Αν και γράφει στην απαιτητική δωδεκαφθογγική τεχνική, ο Νταλλαπίκκολα κατορθώνει να συνθέσει μουσική που με την αμεσότητά της αγγίζει τον θεατή.

Το θέμα της ελευθερίας πραγματεύεται και το δεύτερο μονόπρακτο. Ο Μανουέλ Ντε Φάλλια πραγματοποιεί το δικό του σχόλιο στις κοινωνικές δομές, μέσα από την ηρωίδα της «Σύντομης ζωής», την Σαλούδ, η οποία τολμά να αρθρώσει την επιθυμία της απαλλαγής της από την καταπιεστική καθημερινότητά της. Η υπόθεση αφορά στον άτυχο έρωτά της για τον πλούσιο γόη Πάκο, που επιλέγει εν τέλει ως σύζυγό του την Καρμέλα που ανήκει στην δική του κοινωνική τάξη. Μη αντέχοντας την προδοσία η Σαλούδ πεθαίνει. Η τραγωδία μίας γυναίκας που έχει ως modus vivendi το «όλα ή τίποτα» σε μία όπερα που αναδεικνύει τα έντονα συναισθήματα μέσα από ισπανικούς ρυθμούς και μελωδίες. Αγάπη ? κοινωνικά στερεότυπα - προδοσία, είναι το τρίπτυχο που διατρέχει όλο το έργο. Ο Ντε Φάλλια χρησιμοποιεί με μοναδικό τρόπο στοιχεία της λαϊκής μουσικής της Ισπανίας, ως αφετηρίες έμπνευσης και δε διστάζει να «παραφράσει» γνωστά ανδαλουσιανά τραγούδια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική Διεύθυνση: Ουίλλιαμ Λέισυ
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Όλντεν
Σκηνικά: Γιώργος Σουγλίδης (Ο φυλακισμένος), Γιόχαν Ένγκελς (Η σύντομη ζωή)
Κοστούμια: Σου Ουίλλμινγκτον
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Χορογραφία: Κλαιρ Γκλάσκιν
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγής Παγουλάτος
Διεύθυνση Χορωδίας: Νίκος Βασιλείου
Μουσική προετοιμασία: (σολίστ) Φρίξος Μόρτζος, Μαρία Νεοφυτίδου
Μουσική προετοιμασία: (χορωδία) Ερμιόνη Νάστου

ΔΙΑΝΟΜΗ
Τζούλια Σουγλάκου, Λάουρι Βαζάρ, Βαγγέλης Χατζησίμος, Κωνσταντίνος Σταυρίδης,
Κώστας Μαυρογένης, Ανν-Σοφί Ντυπρέλ, Μαρία Βλαχοπούλου, Ειρήνη Καράγιαννη,
Ηλέκτρα Βάργκα, Θέη Σταύρου, Φωτεινή Χατζηδάκη, Δήμος Φλεμοτόμος, Δημήτρης Κασιούμης, Χάρης Ανδριανός, Ρίτσαρντ Κόξον, Χαράλαμπος Βελισάριος,