Stories of the body στο Booze Cooperativa

23.11.2006
Το έργο "Oι Ιστορίες του Σώματος" αποτελούν ένα κύκλο έργων με επίκεντρο το σώμα και τη δυνατότητά του να ομολογεί και να αποκαλύπτει με τον πιο αδιαμεσολάβητο τρόπο αυτό στο οποίο τα λόγια στοχεύουν, ή που συχνά αποκρύπτουν..
Τι - Που: Stories of the body 1+2, 4ήμερη εκδήλωση στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα)
Πότε: Πέμπτη 30 Νοεμβρίου - Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 06
Τηλ. 210 3240944
Είσοδος: 12 €
Ώρα 21: 30

Το έργο "Oι Ιστορίες του Σώματος" αποτελούν ένα κύκλο έργων με επίκεντρο το σώμα και τη δυνατότητά του να ομολογεί και να αποκαλύπτει με τον πιο αδιαμεσολάβητο τρόπο αυτό στο οποίο τα λόγια στοχεύουν, ή που συχνά αποκρύπτουν..

Η χορογράφος Snjezana Premus από τη Σλοβενία, βασίζεται στην έρευνα που εστιάζει στην ιδέα του ανθρώπινου σώματος και δημιουργεί μια σειρά έργων με το γενικότερο τίτλο «Stories of the body» που πραγματεύονται την ταυτότητα του ατόμου, ειδικότερα σε σχέση με το σώμα του - τη λειτουργία του, την εικόνα του, τους συμβολισμούς του, την πολιτική του, τις σχέσεις του με το περιβάλλον του και τα μηνύματα που μεταφέρει, τις εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις του...

Ως τώρα έχουν παρουσιαστεί δύο έργα κάτω από τον ευρύτερο τίτλο Stories of the body, τα Stories of the body 1 και Stories of the body 2. Το 2007 θα ακολουθήσει το τρίτο κατά σειρά έργο σε αυτή την ενότητα.

Η ομάδα Dance Chamber Maribor φιλοξενεί είτε σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση, χορευτές που αντιπροσωπεύουν τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της περιοχής. Εκπαιδεύονται στη σχολή που ανήκει στη ομάδα και περαιτέρω σε σχολές όπως το SEAD (Σάλζμπουργκ, Αυστρία), The Place (Λονδίνο, Αγγλία), το πρόγραμμα Agon (ομάδα EN-KNAP, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία), ή δουλεύουν στο Novi Sad εντατικά με καλλιτέχνες όπως ο Julyien Hamilton.

Το 4ήμερο event έχει ως εξής:
Πέμπτη 30 - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

Stories of the body 1
Το πρώτο έργο της σειράς Stories of the body 1 βασίζεται στην πάλη μέσα στο ίδιο το σώμα : δυνατότητα-αδυναμία λειτουργίας και αναζήτηση αρμονίας και ταυτότητας μέσα σε αυτό (Οι περφόρμερς μέσω μεταμορφώσεων που προκύπτουν, αποκαλύπτουν διαφορετικές πλευρές της υλικής τους υπόστασης).

Χορογραφία : Snjezana Premus
Ερμηνεία : Anja Bornsek, Mojca Kasjak, Nina Milin, Ivan Mijacevic
Μουσική Επιμέλεια : Anastasis Grivas
Εικαστικός Σχεδιασμός : Petra Veber


Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου
Stories of the Body 1
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Stories of the body 2
Το δεύτερο έργο της σειράς Stories of the body 2, έχει το κέντρο του στο σώμα της γυναίκας και την εικόνα της, που για αιώνες υπήρξε υπό τον έλεγχο και τη μεθόδευση της αντρικής κοινωνίας ηδονοβλεψίας (?male gaze-society?). Το Stories of the body 2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο 2006 στο MGL-City Theatre της Λουμπλιάνα.

Concept/ Χορογραφία : Snjezana Premus
Εικαστικός Σχεδιασμός/ Δραματουργία : Petra Veber
Μουσική : NatryX (Αναστασία Χρυσανθακοπούλου)
Ερμηνεύει : Μελίνα Ιορδανίδου

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
Πειραματική παράσταση που βασίζεται και στα δύο έργα με τη συμμετοχή όλων των περφόρμερς

Το πειραματικό αυτοσχεδιαστικό event βασίζεται στην ιδέα της Snjezana Premus, να εξάγει τις σωματικές καταστάσεις (states) και το κινητικό υλικό με το οποίο δούλεψαν οι περφόρμερς-χορευτές για να συνθέσουν τα δύο αρχικά έργα (Stories of the body 1 και Stories of the body 2), ώστε να τους αφαιρέσει το αρχικό τους πλαίσιο / τη δραματουργική ‘καταγωγή’ από τα οποία προέρχονται. Οι σωματκές καταστάσεις που εξερευνήθηκαν στα δύο έργα θα παρουσιαστούν από κοινού από όλους τους περφόρμερς-χορευτές μέσα σε ένα νέο πλαίσιο υπό νέες συνθήκες.

Η ιδέα για αυτό το εγχείρημα είναι να προεκτείνει το νόημα των δύο έργων και να δημιουργήσει το χώρο και το χρόνο μέσω αυτοσχεδιαστικών τεχνικών που διαθέτουν οι περφόρμερς και τα δομικά όρια που θα τους δώσει η χορογράφος, ώστε να προκαλέσει τους περφόρμερς και το κοινό να δεχτούν την ήδη γνωστή ιδέα μέσω νέων απρόσμενων αποφάσεων. Οι συγκεκριμένες ιδέες στις οποίες βασίζονται τα δύο έργα και τα κίνητρα και οι ιστορίες που προϋπάρχουν, θα παραμείνουν ως ρίζες και σημεία εκκίνησης.
Το αποτέλεσμα του event θα βιντεοσκοπηθεί και θα μονταριστεί, φτιάχνοντας μια νέα ιστορία.