«Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου ο Δημήτρης Πιατάς

16.08.2010
Ο Δημήτρης Πιατάς, από τους πιο άξιους κωμικούς της γενιάς του, πρωταγωνιστεί στη γνωστή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» παρουσιάζει σε περιοδεία φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Τη γνωστή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» παρουσιάζει σε περιοδεία φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου με τον Δημήτρη Πιατά στον ομώνυμο ρόλο.

Ο κυρ Ιορδάνης είναι ένας ευκατάστατος νοικοκύρης. Τίποτα δεν του λείπει. Εχει εισοδήματα, ένα άνετο σπιτικό, μια υπέροχη σύζυγο και μια τρισχαριτωμένη κόρη που τον αγαπά και τον σέβεται. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος πάνω στη γη. Εχει όμως προσβληθεί από μια φοβερή ασθένεια: τη μεγαλομανία. Θέλει να δείχνει ανώτερος απ’ αυτό που πραγματικά είναι.

Πασχίζει να απαλλαγεί από τη "ρετσινιά" της ταπεινής καταγωγής του και να αποκτήσει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της ανώτερης τάξης, της αριστοκρατίας. Μαϊμουδίζει συμπεριφορές ξένες προς την ιδιοσυγκρασία και την ανατροφή του, μιμείται το λάιφ στάιλ που επικρατεί στο παλάτι του βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου, σπαταλάει τεράστια ποσά σε δασκάλους για να τον μεταμορφώσουν, ώστε να γίνει αποδεκτός από την άρχουσα τάξη.

Το ψώνιο του και την αφέλειά του εκμεταλλεύεται ο αδέκαρος, ξεπεσμένος Κόμης Δοράντης και τον ταράζει στα δανεικά κι αγύριστα, καθώς ο καλοκάγαθος αστός κυρ Ιορδάνης ονειρεύεται να παντρέψει με τον Κόμη την κόρη του Λουκίλη και να εισχωρήσει με αυτόν το γάμο στους κύκλους της αριστοκρατίας.

Ελα όμως που η Λουκίλη αγαπάει έναν όμορφο νεαρό της δικής της τάξης, τον Κλεόντη!Αυτός, με τη συμπαράσταση της Κυρίας Ιορδάνη, της πιστής της καμαριέρας Νικολέτας, αλλά προπάντων χάρη στα κόλπα του Κοβιέλου - του δαιμόνιου υπηρέτη του, θα παρακάμψει όλα τα εμπόδια και θα αποκτήσει την αγαπημένη του, δίνοντας στον "Αρχοντοχωριάτη" ένα... φάρμακο πολύ πικρό, αλλά όχι και σίγουρα αποτελεσματικό.

Ο «Αρχοντοχωριάτης» γράφτηκε το 1670 κατόπιν παραγγελίας του Λουδοβίκου ΙΔ’ και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα ως κωμωδία - μπαλέτο. Πρόκειται για μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές, φτάνοντας στα όρια του γελοίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας
: Μολιέρος
Μετάφραση-Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος,
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς,
Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη,
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας,
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου

Παίζουν
: Δημήτρης Πιατάς (κος Ιορδάνης), Τάσος Παλαντζίδης (Κοβιέλος), Γιάννης Καλατζόπουλος (Καθηγητής φιλοσοφίας, Υπηρέτης, Α’ Μουζικάντης, Θεατρίνος, Χότζας), Τάκης Παπαματθαίου (Κόμης Δοράντης, Δάσκαλος χορού), Ελένη Κρίτα (κα Ιορδάνη), Νικολέττα Βλαβιανού (Νικολέττα), Θεοδώρα Σιάρκου (Μαρκησία, Δάσκαλος ξιφασκίας, Γ’ Μουζικάντης), Γιώργος Χρανιώτης (Κλεόντης, Δάσκαλος μουσικής), Στέλλα Δρογγίτη (Λουκίλη, Χορεύτρια, Β’ Μουζικάντης, Β’ Θεατρίνα), Ιωάννα Μυλωνά (Τραγουδίστρια, Υπηρέτρια, Α’ Θεατρίνα).

Πρόγραμμα υπόλοιπης περιοδείας:

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
28: Ραφήνα / 29: Κόρινθος / 30: Άργος

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1: Κορυδαλλός / 2: Τρίπολη / 3: Σπάρτη / 5: Γαλάτσι / 6, 7: Πειραιάς / 8: Αιγάλεω / 9, 10: Πάτρα / 12: Αχαρνές / 14: Θέατρο «Δώρα Στράτου», Αθήνα / 15: Ηλιούπολη.