«Τραγούδια του πάγου» της Δανάης Στράτου

16.08.2010
Πώς ακούγεται μια σύγκρουση παγόβουνων στην Ανταρκτική; Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει στις Βρυξέλες - από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Οκτωβρίου - την εγκατάσταση «Icesongs» (τραγούδια του πάγου)!

Η Δανάη Στράτου κινείται από την αρχή της παρουσίας της στον σύγχρονο εικαστικό χώρο, γύρω από ενδιαφέρουσες και ψαγμένες εκδοχές γλυπτικής με ευρύτερο θέμα το Περιβάλλον.

Εχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε Βενετίας το 1999, σε παραγωγές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε εκθέσεις στον Δημόσιο χώρο σε Αθήνα και Βενετία, έχει δουλέψει στην έρημο της Αιγύπτου κάνοντας ένα από τα ελάχιστα έργα Land art, παραγωγή Ελληνα καλλιτέχνη.

Το έργο της με τους επτά ποταμούς του κόσμου σε κυκλική ροή και προβολή στην έκθεση «Διαπολιτισμοί» (ΕΜΣΤ, Μέγαρο Μουσικής 2004) είναι ίσως ένα από τα πιο αισθησιακά έργα για το περιβάλλον, ενώ ενεργοποιεί τη συνείδηση για τη ζωτική σημασία που έχουν οι «φλέβες» της Γης.

Το ενδιαφέρον της γύρω από την εικαστική καταγραφή συνθηκών ζωής στον πλανήτη, μέσα από μεγάλα ταξίδια, έρευνα, συζητήσεις με επιστήμονες, και εν τέλει την ίδρυση μη κερδοσκοπικής εταιρείας υπό τον τίτλο Vital Space Projects στοχεύει στη δημιουργία δημόσιας συνειδητοποίησης.

Αυτή της η δραστηριότητα και συνέπεια στην έρευνα διευρύνει την εικαστική της παρουσία, αυτή τη φορά στις Βρυξέλες όπου στις 10 Σεπτεμβρίου και έως 16 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει την εγκατάσταση «Icesongs» (τραγούδια του πάγου) στον χώρο La Verriere της Fondation d’ Enderprise Hermes υπό την επιμέλεια της Alice Morgain.

Η εγκατάσταση θα φέρει τον θεατή αντιμέτωπο με έναν πρωτογενή ήχο σαν τραγούδι που προέρχεται από τη σύγκρουση των παγόβουνων στην Ανταρκτική. Μια τετράγωνη ρηχή δεξαμενή νερού, γεμάτη έως πάνω, θα είναι τοποθετημένη κεντρικά στον χώρο, ενώ όλο το πάτωμα θα απεικονίζει ένα σκούρο μπλε τετράγωνο που σταδιακά θα μετατρέπεται σε φωτεινό λευκό του πάγου, εικόνα που παράγεται από μεγέθυνση δορυφόρου.

Ο ήχος προέρχεται από τις καταγραφές των μικροφώνων που εμπιστεύτηκαν στη Στράτου, το Κέντρο Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας και το Αυστραλιανό Θαλάσσιο Κέντρο Θηλαστικών.

Κατερίνα Ζαχαροπούλου