Ο Καβάφης στην Αυστρία

29.11.2006
Σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του Ελληνισμού, τον Κωνσταντίνο Καβάφη (1863-1933), είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Νομίσματα και Ποίηση- Ο Ελληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης», στο ξακουστό Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, παρουσία εκπροσώπων της δημόσιας ζωής, των γραμμάτων και τεχνών, και πλήθους κόσμου.
Σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του Ελληνισμού, τον Κωνσταντίνο Καβάφη (1863-1933), είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Νομίσματα και Ποίηση-Ο Ελληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης», στο ξακουστό Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, παρουσία εκπροσώπων της δημόσιας ζωής, των γραμμάτων και τεχνών, και πλήθους κόσμου.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη και της Αυστριακής ομόλογού της Ούρσουλα Πλάσνικ, θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2007 και παρουσιάζεται στο Νομισματικό Τμήμα του ξακουστού Μουσείου, με τη στήριξη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, της αυστριακής πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης".
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο γνωστός καθηγητής Ωνάσειου, Στέφανος Γερουλάνος, περιλαμβάνει νομίσματα που απεικονίζουν 147 ηγεμόνες και προσωπικότητες της ελληνιστικής εποχής, της ελληνορωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου, που αναφέρονται σε 77 από τα 101 ιστορικά ποιήματα του Καβάφη, τα οποία επίσης εκτίθενται αντίστοιχα στις βιτρίνες της έκθεσης.

Μεταξύ άλλων, από την ελληνιστική εποχή παρουσιάζεται κυρίως η εποχή των περσικών πολέμων, ενώ μία βιτρίνα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στους αρχαίους Ελληνες θεούς τους οποίους ο Καβάφης έχει περιγράψει στα ιστορικά ποιήματά του. Την έκθεση συμπληρώνει και μία προτομή του Κωνσταντίνου Καβάφη την οποία - όπως και εκείνη που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας - φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κάρολος Καμπερόπουλος, με μοναδική δεξιοτεχνία, μια και 70 χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή, στηρίχθηκε μόνον σε φωτογραφίες του.