"Κυνηγοί Ουρανών" στη Φιλοθέη

04.12.2006
Τη δική της προσωπική πινελιά στον τόπο που γεννήθηκε, πέρασε τα παιδικά της χρόνια και αγάπησε όσο κανέναν άλλον, βάζει η Εριέττα Βορδώνη...
Τη δική της προσωπική πινελιά στον τόπο που γεννήθηκε, πέρασε τα παιδικά της χρόνια και αγάπησε όσο κανέναν άλλον, βάζει η Εριέττα Βορδώνη. Η καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνης δημιούργησε, μετά από πρόταση του Δήμου Φιλοθέης, μια εντυπωσιακή γλυπτική σύνθεση, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κυνηγοί Ουρανών» και είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην πόλη της Φιλοθέης και τους κατοίκους της.

Το γλυπτό τοποθετήθηκε στη συμβολή των οδών Στεφάνου Δέλτα, 28ης Οκτωβρίου και Λεωφόρου Κηφισίας (έξοδος Κολεγίου) και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα από το Δήμαρχο Φιλοθέης Θεόφραστο Οικονομίδη.

Θα ακολουθήσουν, μία ώρα αργότερα (8.00 μ.μ.) τα εγκαίνια της έκθεσης «Κυνηγοί Ουρανών», με σχέδια και γλυπτά στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γ. Καρύδης» (Αριάδνης και Νιόβης 13). Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου του 2007, έγινε με την επιμέλεια της κριτικού-ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού.

Για να δημιουργήσει το γλυπτό, η Εριέττα Βορδώνη, η οποία εξακολουθεί να διαμένει στη Φιλοθέη, ανακάλεσε τις παιδικές της μνήμες από τον τόπο που έζησε και μεγάλωσε. Κύριο μέλημα της ήταν να χρησιμοποιήσει στοιχεία που δίνουν δύναμη και ενέργεια φιλοτεχνώντας όμως παράλληλα ένα έργο ανάλαφρο. «Επειδή το γλυπτό θα τοποθετούνταν σ ένα κομβικό σημείο στην είσοδο της Φιλοθέης επί της λεωφόρου Κηφισίας, την είσοδο προς το Κολέγιο Αθηνών, θέλησα να δημιουργήσω ένα έργο ευχάριστο που να φτιάχνει τη διάθεση των ανθρώπων στο ξεκίνημα της μέρας προς την δράση και να τους χαλαρώνει στην επιστροφή, το βράδυ», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια η Εριέττα Βορδώνη.

Ο τίτλος του έργου είναι «Κυνηγοί Ουρανών» εννοώντας κυνηγό τον άνθρωπο που βάζει στόχους στη ζωή. Πάνω στο έργο, το στοιχείο αυτό απεικονίζεται με τα πουλιά, τα χελιδόνια, σύμβολα ελευθερίας, που φέρνουν την άνοιξη όντας συγχρόνως αγγελιοφόροι ενός αισιόδοξου μηνύματος. Ο νεαρός που ισορροπεί πάνω στην μπάλα προσπαθεί να βρει το δρόμο του στη ζωή, ενώ το κυλινδρικό γλυπτό στο χρώμα της σκουριάς που αναβλύζει νερό παριστάνει το δέντρο που ανθοφορεί.

Η μπάλα και το νερό παραπέμπουν στη συνεχή ροή των πραγμάτων, στην ενέργεια και στην ένταση. Δίπλα στην καθιστή κοριτσίστικη φιγούρα που συμμετέχει στα δρώμενα υπάρχουν θέσεις όπου οι περαστικοί μπορούν να καθίσουν, να πιάσουν κουβέντα με το κορίτσι, να της πουν γλυκόλογα (!) και να γίνουν κι’ αυτοί για λίγο, κομμάτι του έργου.

«Ως υλικά για τα χελιδόνια και τις ανθρώπινες φιγούρες, επέλεξα το αλουμίνιο για τη λάμψη και την ελαφρότητά του, πιστεύοντας πως εκφράζει το ψυχικό σθένος, την αισιοδοξία και το όνειρο» επισημαίνει η Εριέττα Βορδώνη. «Το λαμπερό λουλακί της μπάλας καθώς και το νερό συμβολίζουν το νέο και το δυναμικό και έρχονται σε αντίθεση με τη σκουριά του κυλίνδρου που αντιπροσωπεύει το πέρασμα του χρόνου, τη ζεστασιά της βιωμένης επιφάνειας αλλά και την πραγματικότητα της ζωής. Ευχή μου είναι, το έργο αυτό, όχι μόνο να φέρει τύχη και χαρά στους κατοίκους και τους περαστικούς αλλά έστω και για λίγο, να γίνουμε όλοι μας κυνηγοί και κοινωνοί των προσωπικών μας ουρανών

Η έκθεση στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γ.Καρύδης» θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2007.

Λειτουργεί:
Τρίτη - Παρασκευή: 11.00-13.00 & 18.00-21.00
Δευτέρα: 18.00-21.00, Σάββατο 11.00-13.00
Κυριακή: κλειστά
Τηλ.: 210 67 49 860

Οργάνωση έκθεσης: Κατερίνα Πετρίτση - Μουράντ
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Επιμέλεια υλοποίησης του έργου: Αλέξης Μητρόπουλος