H περιπέτεια της ζωής του Π. Ηλιόπουλου στο Μπενάκη

18.12.2006
Η έκθεση φωτογραφίας του μέχρι σήμερα άγνωστου Έλληνα φωτογράφου Παναγιώτη Ηλιόπουλου με τίτλο Πάνος Ηλιόπουλος, η περιπέτεια της ζωής και η ποίηση της φωτογραφίας.
Η έκθεση φωτογραφίας του μέχρι σήμερα άγνωστου Έλληνα φωτογράφου Παναγιώτη Ηλιόπουλου με τίτλο Πάνος Ηλιόπουλος, η περιπέτεια της ζωής και η ποίηση της φωτογραφίας.
Ο Ηλιόπουλος γεννήθηκε σε ένα χωριό τής Μεσσηνίας το 1897 και πέθανε στην Κυπαρισσία το 1985. Έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς σε μικρή ηλικία και έζησε στερημένα παιδικά χρόνια. Το 1917 κατατάχτηκε στον στρατό και στη συνέχεια πολέμησε σε όλη τη διάρκεια τής Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μετά την καταστροφή μετανάστευσε το 1923 λαθραία, μέσω του Μεξικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκανε λογιών-λογιών δουλειές και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και κινηματογράφου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1930 και άνοιξε φωτογραφείο στα Φιλιατρά, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή του. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία. Το 1947 άνοιξε και δεύτερο φωτογραφείο στην Κυπαρισσία. Το 1964 έκλεισε το φωτογραφείο, αλλά συνέχισε να ασχολείται σε προσωπικό επίπεδο με τη φωτογραφία.

Η φωτογραφική δουλειά τού Παναγιώτη Ηλιόπουλου περιλαμβάνει κυρίως πορτρέτα σε στούντιο, αλλά και πορτρέτα και σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και πολλές φωτογραφίες με επίκαιρα στιγμιότυπα της εποχής που παρουσιάζουν σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον. Εκείνο όμως που τον καθιστά σημαντικό σαν φωτογράφο είναι η καλλιτεχνική ποιότητα της δουλειάς του, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ το επίπεδο ενός επαγγελματία φωτογράφου της επαρχίας.

Τα παιδιά του Παναγιώτη Ηλιόπουλου δώρισαν τη συλλογή των αρνητικών και των φωτογραφιών του στο Φωτογραφικό Αρχείο τού Μουσείου Μπενάκη.

Για να τιμηθεί ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και να γίνει γνωστό το έργο του το Μουσείο αποφάσισε να εκθέσει μέρος της δουλειάς του και να εκδώσει και έναν κατάλογο που θα περιλαμβάνει όλες τις φωτογραφίες της έκθεσης.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Πλάτων Ριβέλλης. Την επιμέλεια του καταλόγου της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα.


Μουσείο Μπενάκη Κουμπάρη 1 106 74 Αθήνα
τηλ.: 210-367 1000
www.benaki.gr
Διάρκεια: 13 Δεκεμβρίου 2006 - 14 Ιανουαρίου 2007
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00-24.00
Κυριακή: 9.00-15.00
Τρίτη: κλειστό