"Σάρα" στο Αμόρε (***)

10.01.2007
O Γιάννης Χουβαρδάς καταπιάνεται με το κλασικό έργο του Γκότχολντ Έφραιμ Λέσσινγκ (1729-1781), «Μις Σάρα Σάμσον» και το μεταφέρει στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Αμόρε σε μία σύγχρονη εκδοχή με μία background ζωντανή country υπόκρουση.
To έργο: Ο Γουίλιαμ Σάμσον μαζί με τον υπηρέτη του έρχεται σε ένα άθλιο πανδοχείο για να βρει την κόρη του Σάρα, που έχει ερωτευτεί τον Μέλεφοντ και, παρά την απαγόρευση του πατέρα της, το έχει σκάσει μαζί του. Τον Σάμσον τον έχει ειδοποιήσει για τη διαμονή του ζευγαριού η Μάργουντ, η πρώην ερωμένη του Μέλεφοντ, μια αδίστακτη σατανική γυναίκα, που προσπαθεί να κερδίσει πάλι τον εραστή της. Η Σάρα υποφέρει από τύψεις γιατί άφησε το γέρο πατέρα της και γιατί ζει με έναν άντρα ανύπανδρη. Ο υπηρέτης του Σάμσον πηγαίνει στη Σάρα ένα γράμμα, όπου ο πατέρας της τη συγχωρεί και τη δέχεται πίσω μαζί με τον Μελεφοντ. Η Μάργουντ εκβιάζει τον Μέλεφοντ ότι θα κάνει κακό στην κόρη τους, αν δεν της επιτρέψει να δει τη Σάρα με ψεύτικο όνομα. Ο Μέλεφοντ της το επιτρέπει, η Μάργουντ αποκαλύπτει στη Σάρα πoια είναι και η Σάρα παθαίνει κλονισμό. Το τέλος διαγράφεται τραγικό...

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι: Το έργο του Γκότχολντ Έφραιμ Λέσσινγκ, Μις Σάρα Σάμσον παρουσιάζεται στο θέατρο Αμόρε σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
Τα σκηνικά είναι
του Herbert Murauer, τα κοστούμια της Άλκηστι Πουλοπούλου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Κουρής, Αμαλία Μουτούση, Λεονάρδος Μπατής, Κώστας Μπερικόπουλος, Άντζελα Μπρούσκου, Γιάννης Νταλιάνης, Μαρία Σκουλά και (εναλλάξ) οι μικρές: Δανάη Κατερίνα Θέμελη, Ελένη Ψυχογιού

Η γνώμη μας:
O Γιάννης Χουβαρδάς καταπιάνεται με το κλασικό έργο του Γκότχολντ Έφραιμ Λέσσινγκ (1729-1781), «Μις Σάρα Σάμσον» και το μεταφέρει στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Αμόρε σε σύγχρονη εκδοχή με μία διαρκή background ζωντανή country υπόκρουση. Όλη η υπόθεση λαμβάνει χώρα μέσα και έξω από ένα άθλιο μοτέλ στην Αμερική, με τους πρωταγωνιστές να παραπέμπουν ενδυματολογικά και κινησιολογικά σε καρικατούρες (ο Νίκος Κουρής φορά μυτερές καουμπόικες μπότες, στενά παντελόνια, εφαρμοστά πουκάμισα και περπατά σαν κανονικός καουμπόι).
Αυτό το εγχείρημα αποδείχθηκε εν μέρει επιτυχημένο. Οι πρωταγωνιστές τραγουδούν, χορoγραφούν όλοι μαζί το "Τhe Ring of Fire" του Τζόνι Κας και μέσα από τους στίχους μας αυτού αλλά και πολλών άλλων τραγουδιών, ξεδιπλώνουν τα συναισθήματά τους και μας "πλησιάζουν". Ωστόσο, η χρήση του videowall αποδείχθηκε ιδιαιτέρως κουραστική τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της παράστασης, αφού εξαιτίας αυτής το φινάλε του έργου έχασε τη μεγαλύτερη από την έντασή του και κατάντησε άνευρο.

Ο ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών ήταν αξιοπρεπείς, με κορυφαία αυτή της Αμαλίας Μουτούση στο ρόλο της Μάργουντ, της αδίστακτης γυναίκας που προσπαθεί να κερδίσει και πάλι τον εραστή της. Πολύ καλές στιγμές είχε και ο Νίκος Κουρής στο ρόλο του Μέλεφοντ που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο γάμο με τη Σάρα, την αγνή νεαρή κοπέλα, και την προσωπική του ελευθερία. Η Μαρία Σκουλά κατάφερε να σηκώσει το μεγαλύτερο από το βάρος του ρόλου της και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, χωρίς ωστόσο να αποφύγει κάποιες υπερβολές.



Σε ποιον απευθύνεται: Αποκλειστικά και μόνο σε ψαγμένους θεατρόφιλους.





Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Το Θέατρο Αμόρε βρίσκεται στην οδό Πριγκιποννήσων 10 στο Πολύγωνο ( 2106468009).
Φροντίστε για τα εισιτήρια σας αρκετές ημέρες πριν την παράσταση, γιατί η παράσταση είναι από τις πιο επιτυχημένες της χρονιάς!
Εξαιτίας αυτού μάλιστα, θα δωθούν δύο έκτακτες παραστάσεις την Tρίτη 16 και τη Δευτέρα 22 Iανουαρίου, με τις οποίες και θα ολοκληρωθούν και οι παραστάσεις του έργου.
Παραστάσεις:
Απογευματινές: Κυριακή 7 μ.μ.,
Βραδινές: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο. 9.15 μ.μ.,
Εισιτήρια: € 16 ( Τετ.-Παρ.), € 22, φοιτ.: € 16 ( Σάβ., Κυρ.). Διάρκεια: 130'.

Γεωργία Οικονόμου