Kούντερα και Εκο στην Αθήνα

16.01.2007
Oνόματα, όπως των Πάβιτς, Eκο, Kούντερα, Oυελμπέκ, Γκρόσμαν, μια μεγάλη έκθεση για τον Kλιμτ, τον Σίλε και τον Kοκόσκα, δραματοποιημένες διαλέξεις με θέμα τον Σωκράτη, η μεγάλη περιπέτεια στο διάστημα με συντονιστή τον Δ. Σιμόπουλο, εικαστικό παιδικό εργαστήρι, ημερίδες, επιστήμονες, ερευνητές για το AIDS και την ψυχανάλυση συμμετέχουν στον προγραμματισμό του «Megaron Plus» για το 2007, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεις.

Oνόματα, όπως των Πάβιτς, Eκο, Kούντερα, Oυελμπέκ, Γκρόσμαν, μια μεγάλη έκθεση για τον Kλιμτ, τον Σίλε και τον Kοκόσκα, δραματοποιημένες διαλέξεις με θέμα τον Σωκράτη, η μεγάλη περιπέτεια στο διάστημα με συντονιστή τον Δ. Σιμόπουλο, εικαστικό παιδικό εργαστήρι, ημερίδες, επιστήμονες, ερευνητές για το AIDS και την ψυχανάλυση συμμετέχουν στον προγραμματισμό του «Megaron Plus» για το 2007, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεις.

Πιο αναλυτικά:
Στην πραγματοποίηση του καινούριου προγράμματος του, το Megaron plus αναπτύσσει φέτος συνεργασίες με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Ισραήλ, καθώς και με το Κέντρο Πομπιντού της Γαλλίας, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, τις Διεθνείς Σχέσεις Πολτισμού, το Ίδρυμα Θώραξ και τις Εκδόσεις Εστία και Καστανιώτης

Οι προσωπικότητες που φιλοξενεί το νέο πολύμορφο πρόγραμμα δραστηριοτήτων Megaron plus, στο νέο Κύκλο δραστηριοτήτων του, που διατρέχει χρονικά όλο το 2007, ανήκουν ? ο καθένας στον τομέα του- στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας:

Αρχιτέκτονες (Αλμπέρτο Κάμπο Μπαέζα, Κένγκο Κούμα, Μπέρναρντ Τσούμι, Τομ Μέιν). Τις διαλέξεις προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Λογοτέχνες (Ρέα Γαλανάκη, Λένα Διβάνη, Μάρω Δούκα, Ζυράννα Ζατέλη, Αθηνά Κακούρη, Ευγενία Φακίνου-σε μια μοναδική συνάντηση που συντονίζει η Μαρία Χούκλη, Ντέιβιντ Γκρόσμαν(προλογίζει ο Νίκος Μπακουνάκης), Μίλοραντ Πάβιτς, Πασκάλ Μρυκνέρ, Βασίλης Αλεξάκης, Τζέφρυ Ευγενίδης, Αρης Φιορέτος, Πάνος Καρνέζης, Θοδωρής Καλλιφατίδης, Περικλής Μονιούδης, ο Μισέλ Ουελεμπέκ- Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων της Γαλλίας 1998 και η Γιουνγκ Τσανγκ των «Αγριόκυκνων»)

O Γλωσσολόγος καθηγητής κ.Γιώργος Μπαμπινιώτης που θα συντονίσει συμπόσιο με θέμα «Γλώσσα και Λογοτεχνία» στο οποίο έχουν κληθεί να μετάσχουν οι: Ουμπέρτο Εκο, Χάρολντ Μπλουμ, Μίλαν Κούντερα, Τζόναθαν Κούλερ και Γιαν Λεβτσένκο.

O Ιστορικός Πήτερ Γκέι, που θα μιλήσει με θέμα την «ψυχανάλυση: σημαντικά ανοιχτά ζητήματα» (εισηγητής είναι ο ψυχαναλυτής Νίκος Κουρέτας).

Επιστήμονες- ερευνητές για το AIDS (Ρόμπερτ Γκάλο και Λυκ Μοντανιέ) ? Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ?προλογίζει ο καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσσος.

O Αστροφυσικός, συγγραφέας και ποιητής Ζαν Πιέρ Λιμινέ.

O καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας κ. Κλήμης Ναυρίδης και ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ.

O καθηγητής της Παλαιοανθρωπολογίας και Προϊστορίας στο College de France, Yves Coppens.

O σεφ Pierre Gagnaire, ο τολμηρός χημικός Herve This και ο μουσικός Daniel Humair παρουσιάζουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη γευσιγνωσίας και όχι μόνο, με θέμα «Σύνθεση γεύσεων, ήχων και ιδεών».(εισηγητής ο Γιάννης Ευσταθιάδης)

O καθηγητής του Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Σπύρος Βρυώνης μιλά με θέμα: «Τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης του 1955 με το διωγμό της ελληνικής κοινότητας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Το Megaron plus για το 2007 φιλοξενεί ακόμα :

Κύκλους ποιητικών εκδηλώσεων, η πρωτοβουλία και ο σχεδιασμός των οποίων ανήκει στον Νάσο Βαγενά (με τους: Νάνο Βαλαωρίτη, Κώστα Στεργιόπουλο, Τίτο Πατρίκιο, Κική Δημουλά, Ντίνο Χριστιανόπουλο, Μάρκος Μέσκο)

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το Megaron Plus σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει ένα θεατρικό Αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο βασισμένο σε μια ιδέα του Γιάννη Κακλέα.

Hμερίδες σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη που πραγματεύονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα: ?Quark-Κύτταρο-Κοινωνία/ Ελληνες Ερευνητές μας μιλούν για τη φύση, όπως την κατανοούμε σήμερα? (με τους καθηγητές Ιωάννη Ηλιόπουλο, Αθανάσιο Φωκά, Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα), «Οι υπολογιστές και η πληροφορική-Εξελίξεις και εφαρμογές» (με του καθηγητές Πασχάλη Αλεξανδρίδη, Andy Baxevanis και Ιωάννη Τσιτσικλή-συντονίζει ο καθηγητής Πάνος Λιγομενίδης), ?Εφαρμογές της Επιστήμης & Τεχνολογίας στη Φύση και τον Άνθρωπο? (με τους καθηγητές Δώρο Θεοδώρου, Γιώργο Κόλλια και Κυριάκο Νικολάου- συντονίζει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σέκερης) και ?Εφαρμογές της Επιστήμης & Τεχνολογίας στη Φύση και το Περιβάλλον?(με τους καθηγητές Δέσποινα Βώκου, Αρη Πατρινό, Γ. Χρούσο ? συντονίζει ο Θύμιος Παπαγιάννης).
Διήμερο νομικό συμπόσιο με θέμα «Οι ανεξάρτητες αρχές στη σύγχρονη δημοκρατία» την εισαγωγική ομιλία του οποίου θα κάνει η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Μετέχουν οι καθηγητές: Ν. Αλιβιζάτος, Φ. Σπυρόπουλος, Γ. Παπαδημητρίου, Σ. Σημίτης, Χρ. Αργυρόπουλος, Ν.Φραγκάκης καθώς και οι καθηγητές Hans Gammeltoft-Hansen, Stefano Rodota και Peter Johan Hustinx. Μετέχουν ακόμη οι Γ.Βέης, Δ.Γουργουράκης, Γ.Καμίνης, Α.Λαμπρινόπουλος και Ι.Λασκαρίδης. Οι καθηγητές Προκόπης Παυλόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος θα τοποθετηθούν επίσης στο θέμα του συμποσίου.

Δραματοποιημένες διαλέξεις με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, με τίτλο Η φιλοσοφία στη σκηνή. Την παρουσίαση κάνει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.

«Τα Μουσεία στον 21ο αιώνα» συζήτηση στην οποία μετέχουν οι διευθυντές τριών γαλλικών(Musee National des Arts et Traditions Populaires, Musee du quai Branly, Musee National d’Art Moderne) και τριών ελληνικών μουσείων(Εθνική Πινακοθήκη, Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) συναντώνται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα συντονίσει η κριτικός τέχνης Εφη Ανδρέαδη.

«Η μεγάλη περιπέτεια στο διάστημα» είναι μια εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ευγενίδου, για τον εορτασμό της 50ης επετείου από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου Sputnik 1 και περιλαμβάνει τρεις επιμέρους εκδηλώσεις: παράσταση πλανηταρίου με τίτλο «από τη Γη στη Σελήνη», συζήτηση με θέμα το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα και διεθνές συνέδριο με θέμα «Επικοινωνία της αστρονομίας» . Συντονιστής είναι ο καθηγητής κ. Δ. Σιμόπουλος.

Στον τομέα των εκθέσεων για το 2007 οργανώνονται:

Klimt, Schiele, Kokoschka και η εποχή τους. Η έκθεση παρακολουθεί μέσα από εξαιρετικής τέχνης έργα,την ανέλιξη από το διακοσμητικό χαρακτήρα του βιεννέζικου αρ νουβώ στην ουσιαστική έκφραση του εξπρεσιονισμού. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η κριτικός τέχνης κ. Εφη Ανδρέαδη.

"Great Brits: Οι Νέοι Αλχημιστές". Έκθεση νέων σχεδιαστών από τη Βρετανία, με επιμέλεια του London Design Museum και του British Council. Μετέχουν οι σχεδιαστές Pascal Anson, Michael Cross και η Julie Mathias, Julia Lohmann, Matthias Megyeri, Peter Traag. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται διάλεξη με θέμα «το Design στη ζωή μας» Σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του προγράμματος Metropolis: Urban Culture for the 21st Century?

«Στα ίχνη του ανθρώπου». Εκπαιδευτική έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Επιστημονικό, Τεχνικό και Βιομηχανικό Κέντρο της περιφέρειας Aquitaine. Η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες του Megaron Plus σε ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο, σε μια συναρπαστική εξερεύνηση της προϊστορίας μας.

Tο Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Pompidou και παρουσιάζει το έργο του γλύπτη Miquel Navarro με θέμα:
«Περιπλάνηση στην πόλη».