Τα κτίρια του Κωνσταντίνου Δοξιάδη στο Μπενάκη

26.01.2007
Στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς φιλοξενείται ένα μεγάλο αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ου αιώνα με εντυπωσιακή διεθνή ακτινοβολία, τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Κωνσταντίνο Α. Δοξιάδη.
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
Διάρκεια: 1η Δεκεμβρίου 2006 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2007


Στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς φιλοξενείται ένα μεγάλο αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ου αιώνα με εντυπωσιακή διεθνή ακτινοβολία, τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Κωνσταντίνο Α. Δοξιάδη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μια σημαντική έκθεση γύρω από τη ζωή, τις ιδέες και το έργο του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη. Η έκθεση συνοδεύεται από μια υψηλών προδιαγραφών επιστημονική έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος με επιμέλεια του Αλέξανδρου-Ανδρέα Κύρτση, ο οποίος άλλωστε ανέλαβε και την ευθύνη του επιστημονικού σχεδιασμού της έκθεσης. Παράλληλα, την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του κτηρίου διοργανώνεται διεθνής διημερίδα με συμμετοχή διακεκριμένων θεωρητικών της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, αλλά και κοινωνικών επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με ποικίλες πτυχές του έργου του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη.

Η έκθεση, το βιβλίο και η επιστημονική διημερίδα αποτελούν πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Εμμάς Δοξιάδη.
Για την προετοιμασία του αφιερώματος αξιοποιήθηκε το πλούσιο και άρτια ταξινομημένο υλικό που διαθέτει το Αρχείο Κωνσταντίνου Δοξιάδη (www.doxiadis.org)

Η έκθεση «Η οικιστική του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και η αρχιτεκτονική της εντοπίας» αποσκοπεί στην παρουσίαση του εύρους και του περιεχομένου της πολύπλευρης δράσης του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Μέσα από σχέδια, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό εικονογραφεί την ζωή, την δραστηριότητα και το έργο ενός από τους σημαντικότερους σχεδιαστές του χώρου στον 20ο αιώνα, ενός Έλληνα με διεθνή ακτινοβολία.
Η ενασχόλησή του με τον σχεδιασμό και την ανάπλαση πόλεων και οικισμών στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα συγκροτεί τον κεντρικό άξονα της έκθεσης. Παράλληλα όμως παρουσιάζονται και οι λιγότερο γνωστές πλευρές του Κωνσταντίνου Δοξιάδη μέσα από το καθαυτό κτηριολογικό του έργο αλλά και από το έντονο ενδιαφέρον του για τους εσωτερικούς χώρους. Στις υπόλοιπες ενότητες της έκθεσης σκιαγραφούνται η εικαστική και φωτογραφική δημιουργία του, η δουλειά για το θέατρο που σφράγισε τα νεανικά του χρόνια, ο ρόλος του ως Υπουργού Ανοικοδόμησης αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ο διεθνής του ρόλος στο πεδίο της επιστήμης.

Η έκδοση Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης, Κείμενα, σχέδια, οικισμοί.
Τριάντα ένα χρόνια μετά από το θάνατο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη και με αφορμή την έκθεση για το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη, οι Εκδόσεις Ίκαρος παρουσιάζουν μία πολυτελή έκδοση για τη ζωή και το έργο του.
Το βιβλίο περιλαμβάνει είκοσι κείμενά του για την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό και την επιστήμη της Οικιστικής, τα περισσότερα από τα οποία συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση. Ο επιμελητής Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγραψε την εισαγωγή και ένα εκτενές κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό και σχέδια με το οποίο παρουσιάζεται η ζωή και η πολύπλευρη δράση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Ακόμη περιλαμβάνεται ένας πλήρης κατάλογος των δημοσιεύσεων του Έλληνα πολεοδόμου και ευρετήριο ονομάτων και τοπωνυμίων.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00
Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά
www.benaki.gr