Στον αστερισμό του Ορφέα...

29.01.2007
Tην έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γαλιατσάτου με τίτλο: «Στον αστερισμό του Ορφέα» παρουσιάζουν από 1 έως 15 Φεβρουαρίου 2007 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» o Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Ιταλικό Προξενείο στην Αθήνα.
Tην έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γαλιατσάτου με τίτλο: «Στον αστερισμό του Ορφέα» παρουσιάζουν από 1 έως 15 Φεβρουαρίου 2007 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» o Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Ιταλικό Προξενείο στην Αθήνα.

Ο Δημήτρης Γαλιατσάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1955. Μετεγκαταστάθηκε στη Ρώμη το 1982. Μετά από 12 χρόνια παραμονής στην Ιταλία, oι επισκέψεις του στην Κεφαλονιά γίνονται συνεχώς περισσότερες και αυτό του δίνει την δυνατότητα να ριζώσει και πάλι στη γη του. Απο το 1994 ζει και εργάζεται στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Στην εισαγωγή του καταλόγου, ο επιμελητής της έκθεσης Serafini σημειώνει για τον καλλιτέχνη: «Στο έργο του Γαλιατσάτου, υπάρχει κατ’ αρχάς, εκείνος ο ισχυρός αταβισμός που έχει συνάψει μια τόσο ακατάλυτη συμμαχία με τον μύθο ώστε να γίνεται απτό αίτιο της καλλιτεχνικής συμπεριφοράς... Ο Γαλιατσάτος δεν αναζητά στον μύθο τη φιλοσοφική ανακούφιση στα ερωτήματά του, ούτε νιώθει αυτή την ανάγκη, διότι καθρεφτίζεται μέσα του, τον κοιτά κατάματα, τον «ζει». Μέσω μιας τόσο ακραίας διαίσθησης, αυτή η σχέση καταλήγει να μοιάζει με μια εμπιστευτική συνθήκη, με μια οικεία και τρυφερή πρακτική, που μερικές φορές μπορεί να γίνεται και άγρια ή επώδυνη... Ο Γαλιατσάτος ξέρει καλά ότι δεν θα βγει ποτέ απ’ έξω, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ανέκαθεν φυλακισμένος «μέσα εκεί»...Ο Γαλιατσάτος αντλεί από την προσωπική του μυθολογία, κοιτάζει ολόγυρά του για να «φάει με τα μάτια και την ψυχή» -είναι δικά του αυτά τα λόγια ?όλα όσα βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο...Φύση, ύλη και ύπαρξη σχηματίζουν την τριάδα την οποία κοιτά και στην οποία εμπιστεύεται την τύχη της δημιουργίας του... Για τον Γαλιατσάτο, η ύλη δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί μέσα στις συμβατικές και αναλλοίωτες διαστάσεις του κάδρου.»

Ο Δημήτρης Γιαλιατσάτος για πρώτη φορά, μετά από μια μακρά παραμονή στην Ιταλία, παρουσιάζει τα έργα του στην Αθήνα.

Θα εκτεθούν περίπου 60 έργα ζωγραφικής με μικτή τεχνική και γλυπτικής σε ξύλο. Τα έργα του είναι γνωστά στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στη Γαλλία, χώρες στις οποίες πραγματοποίησε πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις.

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2007, ώρα: 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης - Θησείο, τηλ.: 210 34 52 150
Ωρες λειτουργίας: 9π.μ. - 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας