PALYRRIA & dj set στο Planet Music!

16.02.2007
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σχήματα της Ελληνικής σκηνής στο Planet Music!
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου
PALYRRIA & dj set


Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σχήματα της Ελληνικής σκηνής - ίσως όχι τόσο «νέο» αλλά σίγουρα φρεσκότατο από ηχητικής απόψεως αφού παντρεύει παραδοσιακούς με electro ήχους (!) - επισκέπτεται το Planet Music στις 15 Φεβρουαρίου: οι Palyrria! Η γέννηση του πρώτου ?παλιρροιακού? χρονολογείται το 1996 στο Leeds της Αγγλίας, όταν δηλ. γίνεται η πρώτη κυκλοφορία του σχήματος.

Ο Dr. Aja και ο φίλος του dj Crater σε συνεργασία με τον Βρετανό παραγωγό Tim Reaches (Synergy) κυκλοφορούν το χορευτικό 12ιντσο Pythia’s Last Dream. Oι clubbers γνώριζαν... Oι βάσεις για την συγκρότηση των Palyrria με τη μορφή που τους ξέρουμε σήμερα μπήκαν το 1999: Dr.Aja και Τsiko συναντιούνται και μετά από ζωογόνο ωδική περιπλάνηση σχηματίζουν τους Palyrria. Στο τέλος του αιώνα έρχονται οι ζωντανές εμφανίσεις στο θρυλικό «Υπερσυντέλικος» health-speed club of Athens. Απρόσμενη συνύπαρξη electroids, tribal dance, με κρητική λύρα και ούτι. Ο αυτοσχεδιαστής performer Art-eM είναι ο τρίτος της παρέας. Ο αιώνας τελειώνει και οι Palyrria είναι πλέον συγκρότημα ενώ στο προσωπικό τους studio «Υψικάμινος» μιξάρουν τις ηχογραφήσεις των live εμφανίσεων.

Η ανεξάρτητη Rubber αναλαμβάνει την κυκλοφορία. Το album ονομάζεται Χωρίς Βαρύτητα και είναι live. Απέσπασε μάλιστα ευμενέστατα σχόλια από τους μουσικοκριτικούς που πρόλαβαν να πάρουν γεύση. To 2002 o K. Haller έρχεται στο group και ως ηχολήπτης και παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής μπολιάζει τον όποιο λεπτό primitive ήχο του group κάνοντάς τον να περιστρέφεται γύρω από τα διαθέσιμα ηλεκτρόνια της σημερινής προσιτής στους πάντες πλέον- στουντιακής κουλτούρας.

Στα live αποκτούν φανατικούς φίλους. Tο τελευταίο επεισόδιο στη διαμόρφωση του σχήματος ήρθε με την προσθήκη ενός ταλαντούχου μουσικού, του Pan.Kaperneka (πνευστά-φωνητικά), πρώην βασικού συνθετικού μέλους των Άβατον. Οι εμπειρίες της ομαδικής συνύπαρξής τους απέδωσαν καρπούς τον Μάιο του 2004 στο απολύτως στουντιακό album με τον ομώνυμο τίτλο Palyrria από την Cantini records.

Στη συνέχεια παίζουν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στα σημαντικότερα festivals εντός Ελλάδας: e-phos, Παγκόσμια Μέρα Μουσικής, Samothraki Dance Festival, Synch Festival, Αθήνα 2004 - Όλη Η Πόλη Μια Γιορτή, φεστιβάλ κόμικς Βαβέλ, και σε πολλά clubs σε Ελλάδα και Κύπρο. Το album έφτασε τον Οκτώβριο στο Νο 8 στα World Music Charts Europe και στο Νο 20 του ετήσιου top 100, τα charts που δείχνουν τις προτιμήσεις των ραδιοφωνικών παραγωγών του είδους στην Ευρώπη (www.wmce.de).

To 2006 το συγκρότημα ολοκλήρωσε το τρίτο album του, με τον τίτλο Methexy. Η συνεργασία τους με τον εξαίρετο λυράρη Στέλιο Πετράκη, όπως και με τον Vlastur στο μπάσο και τον Stef. Laretzak στα κρουστά προσθέτει μεγάλο ενδιαφέρον σ’ένα εγχείρημα που οι Palyrria δείχνουν να γνωρίζουν καλά. Ο δίσκος είναι η φυσική εξέλιξη του χαρακτηριστικού ήχου που καθιέρωσε την Palyrria, ενώ αυτή τη φορά το συγκρότημα καταπιάνεται με ακόμα περισσότερα παραδοσιακά ιδιώματα.

Ποντιακοί και Θρακιώτικοι χοροί, hindu μελωδίες από τα βάθη της ανατολής, ο διονυσιακός κρητικός πεντοζάλης, αλλά και electro beats, ambient ατμόσφαιρες και ηλεκτρονικοί ήχοι του μέλλοντος ταξιδεύουν τον ακροατή σε ένα μοναδικά ευφάνταστο μουσικό κόσμο. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Protasis.

Στις αρχές του 2007 οι Palyrria έχουν σκοπό να μεταφέρουν αυτό το χαρακτηριστικό άκουσμα και την ιδιαιτερότητα των ζωντανών εμφανίσεων και πάλι σε όλη την Ελλάδα! (www.myspace.com/palyrria)

Πόρτες: 22.00
Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα