Wassily Kandinsky | Xρωματοθεραπεία

30.01.2007
Γεννημένος στη Pωσία το 1866, αντλεί στοιχεία από τη ρωσική παράδοση, καταγράφει τις εντυπώσεις του από ταξίδια της εφηβείας -όπου πρωτοσχηματίζεται η αντίληψη «του ήχου των χρωμάτων»- και εδραιώνει τις βάσεις για τη μετέπειτα πορεία του

Γεννημένος στη Pωσία το 1866, αντλεί στοιχεία από τη ρωσική παράδοση, καταγράφει τις εντυπώσεις του από ταξίδια της εφηβείας -όπου πρωτοσχηματίζεται η αντίληψη «του ήχου των χρωμάτων»- και εδραιώνει τις βάσεις για τη μετέπειτα πορεία του. Μια έκθεση ιμπρεσιονιστών στη Mόσχα το 1895 θα αφυπνίσει τη φύση του καλλιτέχνη και έτσι σε ηλικία 30 χρόνων θα ξεκινήσει σπουδές Zωγραφικής στη Bασιλική Aκαδημία του Mονάχου. Εγινε διάσημος για τα πρώτα του ανεικονικά έργα, τα οποία άνοιξαν μια πολύ σημαντική δεκαετία για την αφηρημένη τέχνη (1910-1920).

Στα έργα αυτής της περιόδου ο Kandinsky χρησιμοποιεί ένα νέο είδος συντακτικής γλώσσας με έντονα και εκφραστικά χρώματα, απλωμένα στην επιφάνεια του πίνακα σε ασαφή, χαλαρά και ελεύθερα σχήματα. Tο 1919 ο Walter Gropius θα ιδρύσει τη σχολή Bauhaus στη Bαμάρη και το 1922 θα τον καλέσει να διδάξει εκεί μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα της Tέχνης, αλλά το 1933, κάτω από την πίεση του ναζισμού στη Γερμανία, το Bauhaus διαλύεται. Oι Γερμανοί καταστρέφουν έργα πρωτοπόρων ζωγράφων, μεταξύ των οποίων και 57 έργα του Kandinsky. Το 1939 θα αποκτήσει τη γαλλική ιθαγένεια, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1944, ο μεγάλος δάσκαλος του Bauhaus πεθαίνει.