Ενας διχοτομημένος υποκόμης στο 104!

28.09.2009
Ο Κώστας Γάκης παρουσιάζει, για δεύτερη χρονιά, στο 104 τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο διχοτομημένος υποκόμης», εμπνευσμένη από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο.
Ο Κώστας Γάκης παρουσιάζει, για δεύτερη χρονιά, στο 104 τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο διχοτομημένος υποκόμης», εμπνευσμένη από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο.

Η σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, διχοτομημένη όσο και ο τίτλος του έργου, ισορροπεί ανάμεσα στο λυρισμό και στη φάρσα.
Τρεις ηθοποιοί πάνω στις μαγικές καρέκλες τους αφηγούνται, αναπαριστούν και ενίοτε υπονομεύουν την παράξενη ιστορία του διχοτομημένου υποκόμη, ενός άτυχου άρχοντα του μεσαίωνα ο οποίος στα πρώτα λεπτά μιας αιματηρής μάχης έρχεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο: μια μπάλα κανονιού τον βρίσκει κατάστηθα και τον κόβει στα δύο.
Οι υπήκοοί του, που έχουν μαζευτεί στο λιμάνι για να τον υποδεχτούν, δεν έχουν ιδέα γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει...

«Όταν άρχισα να γράφω το διχοτομημένο υποκόμη, κυρίως ήθελα να γράψω μια διασκεδαστική ιστορία για να διασκεδάσω τον εαυτό μου και, αν ήταν δυνατόν, να διασκεδάσουν και οι άλλοι. Είχα αυτήν την εικόνα του ανθρώπου κομμένου στα δύο και σκέφτηκα πως αυτό το θέμα του ανθρώπου που είναι κομμένος στα δύο, του διχοτομημένου ανθρώπου, ήταν ένα θέμα σημαντικό, ένα θέμα με νόημα σύγχρονο: όλοι κατά κάποιον τρόπο νιώθουμε ατελείς, όλοι πραγματοποιούμε ένα μέρος του εαυτού μας, αφήνοντας στην άκρη το άλλο [...] Για να κάνω κάτι τέτοιο, προσπάθησα να συνθέσω μια ιστορία που να στέκει, να έχει συμμετρία, να έχει ένα ρυθμό που θα ταίριαζε σε μια περιπετειώδη αφήγηση αλλά και ταυτόχρονα, σχεδόν, σ’ ένα μπαλέτο... Εγώ πιστεύω ότι η διασκέδαση είναι σοβαρό πράγμα».
ΙΤΑΛO ΚΑΛΒΙΝO


ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Κώστας Γάκης, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Κατερίνα Μακροπούλου, Λένα Γιάκα Παναγιώτης Νάτσης
Αγγελίνα Παρασκευαϊδη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Κώστας Γάκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Κατερίνα Μακροπούλου, Βάσια Ατταριάν
ΣΚΗΝΙΚΑ Νατάσα Παπαστεργίου
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Παναγιώτα Κοκκορού
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ Έλενα Γεροδήμου
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Κώστας Γάκης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ Θεόδωρος Μαρσέλλος
ΗΘΟΠΟΙΟΙ Λένα Γιάκα, Παναγιώτης Νάτσης, Αγγελίνα Παρασκευαΐδη

Έναρξη: Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009
Που: Σκηνή 104 -1 Λόγου και Τέχνης Εκδόσεων Καστανιώτη

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 21.30,
Κυριακή 19:30

Εισιτήρια
: Γενική είσοδος €15, φοιτητικό 10
Διάρκεια παράστασης: 80' χωρίς διάλειμμα