Μόνα Λίζα ή Κάιλι;

08.02.2007
Στην εποχή της παγκοσμιοποιήσης και των πολιτιστικών βιομηχανιών φαίνεται πως όλοι ενδίδουν τελικά και δεν διστάζουν να θυσιάσουν την έννοια του «πολιτιστικού αγαθού» στο βωμό του κέρδους.
Στην εποχή της παγκοσμιοποιήσης και των πολιτιστικών βιομηχανιών φαίνεται πως όλοι ενδίδουν τελικά και δεν διστάζουν να θυσιάσουν την έννοια του «πολιτιστικού αγαθού» στο βωμό του κέρδους. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την απόφαση του μουσείου Victoria & Albert να φιλοξενήσει την έκθεση "Kylie, the exhibition" και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τα μοναδικής "πολιτιστικής αξίας" βραδινά φορέματα και κοστούμια της Κάιλι Μινόγκ.
Στο μουσείο V & A έχουν ήδη έχουν γίνει κρατήσεις 4.000 εισιτηρίων για την έκθεση της αυστραλέζας τραγουδίστριας. Φαίνεται πως η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας της και η ακόμη πιο πρόσφατη διακοπή της σχέσης της με τον γοητευτικότατο Ολιβιέ Μαρτινέζ που έχουν μονοπωλήσει τις πρώτες σελίδες του σκανδαλοθηρικού Τύπου, έκαναν πολύ καλή διαφήμιση...
Η έκθεση παρουσιάζει 200 είδη ένδυσης, βραδινά φορέματα, παράξενα καπέλα και πανάκριβα σκηνικά κοστούμια της Κάιλι από εννέα συναυλίες της. Περιλαμβάνει επίσης μια φόρμα μηχανικού που φορούσε ως Τσαρλίν στην αρχή της σταδιοδρομίας όταν έπαιζε στην αυστραλιανή σαπουνόπερα "Οι Γείτονες". Η ίδια με ανακοίνωσή της στην είσοδο του μουσείου ευχαρίστησε τους γονείς της που την ακολουθούσαν στις περιοδείες αυτές και μετά τις εμφανίσεις της, πήγαιναν στο καμαρίνι της και μάζευαν τα ενδύματα. "Αν δεν ήταν οι γονείς μου να τακτοποιούν τα ρούχα, η έκθεση θα περιοριζόταν στο μέγεθος μιας βαλίτσας και όχι ενός μουσειακού χώρου".
"Τέχνη είναι αυτό που σου αρέσει ή αυτό που δεν σου αρέσει", απάντησε η αυστραλή τραγουδίστρια όταν ρωτήθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης αν η έκθεση αυτή είναι τέχνη.

Η «ασθένεια» αυτή φαίνεται πως είναι μεταδοτική ακόμα και σε «παραδοσιακά» μουσεία ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών καθώς άλλη μία έκθεση εγκαινιάζεται στις 15 Φεβρουαρίου στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου που προβάλλει τη σταρ της βρετανικής πασαρέλας Κέιτ Μος. Στην έκθεση "Face of Fashion" (Πρόσωπο της Μόδας) εκτός από πορτρέτα της Κέιτ Μος θα προβληθούν προσωπογραφίες των Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί και Στινγκ.


Γεωργία Οικονόμου