Comic, ποπ αρτ και εραστές από τον Benoit Pare!

25.09.2009
Με όχημα το comic και βασικό θέμα τις ηρωίδες της ποπ άρτ και τα ζευγάρια εραστών, ο Benoit Pare δημιούργησε μια νέα εκρηκτική δουλειά, την οποία παρουσιάζει στις 12 Οκτωβρίου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall.
Με όχημα το comic και βασικό θέμα τις ηρωίδες της ποπ άρτ και τα ζευγάρια εραστών, ο Benoit Pare δημιούργησε μια νέα εκρηκτική δουλειά, την οποία παρουσιάζει στις 12 Οκτωβρίου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall.

Στο εικαστικό σύμπαν του Benoit Pare παρελαύνει μια μακριά στρατιά από icons, εικόνες προσώπων που είναι αντικείμενα μαζικής λατρείας, τόσο υπαρκτά, όσο και φανταστικά:ο Τεν Τεν και η Φρίντα Κάλλο, ο Μικρός Πρίγκιπας και η Μαντόνα, ο Τσε Γκεβάρα και ο Κινγκ Κονγκ, η Αλίκη από τη χώρα των θαυμάτων και η Σάρα Μπερνάρ, ένα πάνθεον θεών, ανθρώπων και μυθικών όντων. Εικόνες προσώπων που στοιχειώνουν το συλλογικό ασυνείδητο. Κάπου ανάμεσα σε αυτά εμφανίζεται και ο ίδιος. Ορισμένες φορές εισάγει τον εαυτό του σε αυτοπροσωπογραφίες μέσα στον πίνακα σαν σε σκαμπρόζικο clin d oeil, κλείνοντας υπαινικτικά το μάτι στο θεατή του.

Στο έργο του μάχονται παιδικές φαντασιώσεις με τους δαίμονες της ενηλικίωσης. Τα θρησκευτικά ταμπού, η απαγορευμένη σεξουαλικότητα και οι φροϋδικοί άβυσσοι, τα ειδυλλιακά τοπία και οι πύρινες φλόγες, οι μυθολογικές φιγούρες και το αστικό κόμικ, οι ήρωες των παραμυθιών και ο ονειρόκοσμος της παιδικής ηλικίας, οι ψυχολογικοί δράκοντες παρελαύνουν ανάκατα.

Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η συγκεκριμένη ενότητα έργων του Benoit Pare, γράφει η ιστορικός τέχνης Γιώτα Κωνσταντάτου, «καθώς διαφέρει σε σύγκριση με το σύνολο του εικαστικού του corpus ως προς το ότι επιλεκτικά επικεντρώνει σε μια σαφή στυλιστική έκφραση. Αυτό από έναν ζωγράφο που σε όλη του την πορεία έχει δουλέψει με την επιμειξία και τον αλληλοσυσχετισμό αισθητικών τρόπων, που έχει αναπτύξει ένα ρεπερτόριο διασταυρούμενων στυλ και τεχνικών, κινούμενος όπως αρκετοί σύγχρονοι δημιουργοί στην επικράτεια του post modernismim.

Μαθητής του Κεσσανλή ο Pare, από την πρώτη γενιά που έζησε το ελεύθερο, ανανεωτικό πνεύμα της νέας ΑΣΚΤ στην Πειραιώς, μεταφέρει στο σώμα της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα έναν μετα-μοντερνισμό που, με τρόπο φυσικό, συγχωνεύει στοιχεία από δύο πατρίδες, τις επιρροές δύο πολιτισμικών κέντρων και όχι μόνο. Αντλεί απ όλη την πλούσια δεξαμενή της οπτικής κουλτούρας του διαπολιτισμικού σύμπαντος, από την ιστορική παρακαταθήκη πολλών εποχών και πολιτισμών. Έτσι προκύπτει η οπτική ρητορική της ενσωμάτωσης ποικίλων στοιχείων σε ένα έργο που ο φορμαλισμός έχει παραχωρήσει τη θέση του στην ανοιχτή ελεύθερη δημιουργικότητα



Ιnfo:
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 12 Οκτωβρίου, 8.30 μ.μ.
Διάρκεια 12-22 Οκτωβρίου 2009.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-9.00 μ.μ. Σάββατο 10.00 π.μ.-8.00 μ.μ.
KAPOLOULOS FINEARTS: GOLDEN HALL Κηφισίας 37 Α΄ Μαρούσι τηλ. 2106833048