Το Λούβρο στην ... Αραβία!

07.03.2007
Μια νέα εποχή για τα μεγάλα μουσεία του κόσμου αρχίζει, καθώς η συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το μουσείο του Λούβρου ανοίγει τον τομέα του φραντσάιζ για τον χώρο αυτό.

Μια νέα εποχή για τα μεγάλα μουσεία του κόσμου αρχίζει, καθώς η συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το μουσείο του Λούβρου ανοίγει τον τομέα του φραντσάιζ για τον χώρο αυτό.

Η συμφωνία που υπέγραψαν η Γαλλία και το πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο του Κόλπου προβλέπει ότι μέχρι το 2012 θα ανοίξει στο Αμπού Ντάμπι παράρτημα του Λούβρου με την ονομασία «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι», που θα φιλοξενεί τα καλύτερα έργα τέχνης της Δύσης. Κι όλο αυτό έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια για τη χρήση του ονόματος Λούβρο.

Το «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι» είναι ένα μικρό μέρος ενός τεράστιου σχεδίου για την ανέγερση τεσσάρων μουσείων στα Εμιράτα, που περιλαμβάνει επίσης ένα παράρτημα του Γκούγκενχαϊμ για τη σύγχρονη τέχνη, ένα ναυτικό μουσείο και ένα εθνικό μουσείο.

Και όλο αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γιγαντιαίας τουριστικής επένδυσης κόστους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα καταστήσει τα Εμιράτα τουριστικό προορισμό πρώτου μεγέθους σ’ όλο τον κόσμο.

Τη συμφωνία, διάρκειας 30 ετών, υπέγραψε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ρενό Ντοναντιέ ντε Βαμπρ και ο σεΐχης Σουλτάν μπεν Ταχνούν αλ Νάιχαν, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο πρόεδρος του Λούβρου, Ανρί Λουαρέτ έσπευσε να τη χαρακτηρίσει «δίκαιη». Το κτίριο που θα φιλοξενήσει το «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι» θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στο έτος πάνω στο νησί Σααντιγιάτ, ανοικτά της πρωτεύουσας των Εμιράτων.

Θα γίνει σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, θα κοστίσει 83 εκατομμύρια ευρώ, θα έχει συνολικό εμβαδόν 24.000 τ.μ. Από αυτά θα 8.000 τ.μ. θα είναι για τις εκθέσεις του μουσείου.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι από το 2012 μέχρι το 2016 θα εκτίθενται στο «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι» 300 εκθέματα απ’ τα μουσεία της Γαλλίας και στα επόμενα τρία χρόνια από 200-250 έργα, ενώ δύο φορές τον χρόνο θα οργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις.