Τα 80ά γενέθλια του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

07.03.2007
Με 80 κανονιοβολισμούς στην Αρακατάκα της βορειοδυτικής Κολομβίας, τη γενέτειρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, άρχισαν οι εορτασμοί για τα 80ά γενέθλιά του.
Με 80 κανονιοβολισμούς στην Αρακατάκα της βορειοδυτικής Κολομβίας, τη γενέτειρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, άρχισαν οι εορτασμοί για τα 80ά γενέθλιά του. Οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στον πιο διάσημο από τους εν ζωή ισπανόφωνους συγγραφείς, θα κορυφωθούν στις 26 Μαρτίου στη βορειοδυτική πόλη Καρθαγένη, με την έκδοση από τις Ακαδημίες των Γραμμάτων ενός εκατομμυρίου αντιτύπων του πιο γνωστού βιβλίου του συγγραφέα "Εκατό χρόνια μοναξιάς".

Με την ευκαιρία αυτή, οι σκονισμένοι δρόμοι της Αρακατάκα διακοσμήθηκαν την Τρίτη, ανήμερα των γενεθλίων (6 Μαρτίου 1927) με εκατοντάδες κίτρινες πεταλούδες, τις οποίες πολλές φορές ο συγγραφέας επικαλείται στο έργό του. Παράλληλα πρόσωπα του μυθιστορήματος αυτού, που θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα της ισπανικής λογοτεχνίας παρήλασαν στο χωριό φορώντας κοστούμια εποχής.

Οι εφημερίδες, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα τηλεοπτικά δίκτυα στη χώρα τιμούν με αναρίθμητα αφιερώματα στο νομπελίστα Λογοτεχνίας το 1982. Ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Cadena Nacional αφιέρωσε μεγάλο μέρος του προγράμματός του μεταδίδοντας αποσπάσματα από το βιβλίο σε 20 γλώσσες.

Η κολομβιανή κυβέρνηση εγκαινιάζοντας "το έτος Γκάμπο" (υποκοριστικό του Γκαμπριέλ) ανακοίνωσε ότι θα ανακαινίσει το σπίτι όπου ο συγγραφέας έζησε τα παιδικά του χρόνια. Ο Μάρκες που ζει στο Μεξικό, εξέφρασε τη λύπη του που δεν παρέστη στα εγκαίνια των εκδηλώσεων.

Στην Ισπανία 80 συνολικά διανοούμενοι, καλλιτέχνες και πολιτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Κάζα ντε Αμέρικα της Μαδρίτης για να τιμήσουν τον κολομβιανό συγγραφέα διαβάζοντας ο καθένας με τη σειρά του επτά σελίδες από το βραβευμένο μυθιστόρημα, αναβιώνοντας την ιστορία των επτά γενεών της οικογένειας Μπουενδία στο μυθικό χωριό Μακόνδο.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα ήταν η πρώτη που αναφερόμενη στο "δάσκαλο των ισπανικών γραμμάτων", διάβασε τις πρώτες γραμμές του μυθιστορήματος που εκδόθηκε το 1967. Λίγο νωρίτερα η ίδια έσβησε δύο κεριά που σχημάτιζαν τον αριθμό 80 σε τούρτα σε σχήμα βιβλίου για τα γενέθλια του συγγραφέα.

Το μυθιστόρημα που αποτέλεσε το θεμέλιο για το λεγόμενο "μαγικό ρεαλισμό" μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες και έχει πωληθεί σε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Το τελευταίο μυθιστόρημα του Μάρκες "Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου" εκδόθηκε το 2004.