O Μάρκες μεσολαβεί για τους αντάρτες...

13.03.2007
O βραβευμένος με Νόμπελ Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αναλαμβάνει μεσολαβητική πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αριστερούς αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αναλαμβάνει μεσολαβητική πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αριστερούς αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο Μάρκες "ενδιαφέρεται πολύ για την επιτυχία (των ειρηνευτικών συνομιλιών)", δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε.. Επισήμανε όμως ότι δεν θα ήθελε να δημιουργήσει εσφαλμένες προσδοκίες για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής και άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν καλύτερο να αναμένονται τα αποτελέσματα του ταξιδιού που πραγματοποιεί στην Κούβα, ο ειδικός απεσταλμένος του για τις επαφές με τους αντάρτες, Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο.

Ο Μάρκες, συγγραφέας του μυθιστορήματος "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς", που έγινε 80 χρόνων την περασμένη εβδομάδα, είναι στενός φίλος του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο.

Η ανταρτική οργάνωση ELN ιδρύθηκε το 1964 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση στην Κολομβία, με περίπου 4.000 μαχητές. Θεωρείται ότι έχει ιδεολογικούς δεσμούς με την Αβάνα.

Η κυβέρνηση Ουρίμπε έχει αρχίσει διερευνητικές επαφές με το ELN, στην Κούβα, από τον Δεκέμβριο του 2005. Ο τελευταίος γύρος επαφών έγινε τον περασμένο μήνα. Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει ήδη μεσολαβήσει στο παρελθόν μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των αριστερών ανταρτών που δρουν στη χώρα. Οι προσπάθειές του ήταν καθοριστικές για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες της οργάνωσης Μ-19, το 1990.

Ο ίδιος πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για την ανάληψη νέας μεσολαβητικής προσπάθειας μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του ELN.