"Μέλλον μέσα από το παρελθόν" του Κώστα Βαρώτσου

20.03.2007
Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007 παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη οι εικαστικές παρεμβάσεις του Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Μέλλον μέσα από το παρελθόν» που φιλοξενούνται ταυτόχρονα στους χώρους έκθεσης της μόνιμης συλλογής του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου και στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς.
Τι: Κώστας Βαρώτσος «Μέλλον μέσα από το παρελθόν»
Που: Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας)
Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007
Διάρκεια έκθεσης: 29/03-3/06/2007

Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζονται οι εικαστικές παρεμβάσεις του Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Μέλλον μέσα από το παρελθόν» που φιλοξενούνται ταυτόχρονα στους χώρους έκθεσης της μόνιμης συλλογής του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου και στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Δρ. Χάρις Κανελλοπούλου.

Ανάμεσα στις επιλογές του Κώστα Βαρώτσου που αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία νέων έργων περιλαμβάνονται γλυπτική του αρχαίου κόσμου, θραύσματα κεραμικής, καθώς και εμβληματικά αρχιτεκτονικά μέλη. Ακόμα, εικόνες και αντικείμενα από τη βυζαντινή παράδοση, αλλά και εσωτερικά οικιών, παραστάσεις και χρηστικά αντικείμενα από την περίοδο της ξενοκρατίας στην Ελλάδα ως τις μέρες της Ελληνικής Επανάστασης, της εποχής του Όθωνα και του νέου Ελληνικού Κράτους.

Μπροστά στο πανόραμα της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού που προσφέρει το μουσείο με τα εκθέματά του, ο Βαρώτσος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις έννοιες της συνέχειας και της ιστορικής διαστρωμάτωσης. Δημιουργεί παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν αφ’ ενός να υπογραμμίσουν στοιχεία των έργων από τα οποία εμπνέονται και αφ’ ετέρου να πυροδοτήσουν το διάλογο ανάμεσα σε ένα ιστορικό αντικείμενο και τη σύγχρονη δημιουργία που πηγάζει από αυτό.

Η «συνομιλία» που γεννιέται ανάμεσα στα αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη και τις παρεμβάσεις, προσφέρει μια νέα ανάγνωση των ιστορικών εκθεμάτων. Η αξιοποίηση του παρελθόντος ως εφαλτηρίου μιας διαδικασίας εξέλιξης και σκέψης, οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση του παρόντος, αλλά και στην ασφαλέστερη προετοιμασία του μέλλοντος.

Στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, μια αιωρούμενη κατασκευή καταλαμβάνει το χώρο, η οποία συντίθεται από θραύσματα υλικών. Κάθε κομμάτι ξεχωριστά, αλλά κι όλα μαζί σε συνοχή παραπέμπουν στα θραύσματα της ιστορίας που ξεκινούν από το παρελθόν και διαμορφώνουν την ταυτότητα και την εικόνα του μέλλοντός μας.

Χρήσιμες Πληροφορίες:
Κώστας Βαρώτσος «Μέλλον μέσα από το παρελθόν»
Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας),
τηλ.: 210 3671000
& Αίθριο κτηρίου οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου),
τηλ.: 210 3453111

Διάρκεια: 29 Μαρτίου- 3 Ιουνίου 2007
Ώρες λειτουργίας:
Κεντρικό κτήριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9:00 - 17:00, Πέμπτη: 9:00-24:00, Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη κλειστά.
Κτήριο οδού Πειραιώς: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά.