"Aράχνη" στο Φούρνο!

21.03.2007
H Aράχνη, μία ιδιαίτερη μouσική παράσταση παρουσιάζεται την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Μαρτίου στο Θέατρο Φούρνος.
H Aράχνη, μία ιδιαίτερη μouσική παράσταση παρουσιάζεται την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Μαρτίου στο Θέατρο Φούρνος.

Η παράσταση που βασίζεται στην πρώτη προφορική καταγραφή της Ωραίας Κοιμωμένης (1634) του Συγγραφέα Giambattista Basile «Ο Ήλιος, η Σελήνη και η Τάλια».
«Η Αράχνη» αποτελεί τη συνέχεια της παράστασης «Η Χιονάτη και οι επτά ουλές» (βασισμένη και αυτή με τη σειρά της στο πρώτο καταγεγράμμενο κείμενο της Χιονάτης (1634) με τίτλο «Η νέα σκλάβα»), που η Μαρίκα Κλαμπατσέα, παρουσίασε τo 2005 στο Θεατρο ΦΟΥΡΝΟΣ και σε Θέατρο στο Manchester, με την υποστήριξη του British Arts Council.

«Το αγωνιώδες ταξίδι της Ωραίας Κοιμωμένης στο σκοτάδι, λύνεται με την εγκυμοσύνη και τη γέννηση των διδύμων. Τα δύο νεογέννητα μωρά,στην προσπάθειά τους να βρουν το στήθος της Μάνας τους για να θηλάσουν, βυζαίνουν κατά λάθος το δάχτυλο της Τάλιας, αφαιρούν με το δυνατό τους πιπίλισμα τη δηλητηριασμένη ακίδα και την επαναφέρουν στη Ζωή».

Σ’ αυτή την ιστορία, τα παιδιά -μωρά ακόμη- δίνουν Ζωή στη Μητέρα τους. Mια εξαιρετικά δυνατή παραβολή για τη «Ζωή που δίνει Ζωή», και ταυτόχρονα η πάλη ανάμεσα στη Ζωή και στο Θάνατο. Μία πάλη στην οποία υπερισχύει θριαμβευτικά η Ζωή. Μία πρωτόγνωρη ίσως σύλληψη που παρουσιάζεται σε ένα παραμύθι του 1634, με τρόπο θαυμαστό.

Ο Νεαπολιτάνος Giambattista Basile - ποιητής, συγγραφέας και συλλέκτης της προφορικής παράδοσης, συγκέντρωσε 50 γνωστά λαϊκά παραμύθια, από 10 γυναίκες. Η κάθε μία εξιστόρησε 5 ιστορίες σε 5 νύχτες.
Και από αυτά ο Giambattista Basile κατέγραψε στη Βενετία και την Κρήτη 50 παραμυθια σε μία συλλογή με τον τίτλο «PENTAMERONE» (1634).
Η αξία αυτών των παραμυθιών - πέρα από το ότι είναι η πρώτη καταγραφή σε ευρωπαϊκή γλώσσα- έγκειται στο ότι έχει γραφτεί σε ναπολιτάνικη διάλεκτο, που δε χρησιμοποιείται πια.

Σύνθεση-Φωνή Σοπράνο-Πιάνο: Μαρίκα Κλαμπατσέα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κώνστας
Ερμηνεία: Βαγγέλης Χρήστου
Σύνθεση: Νίκος Χαριζάνος
Ημερομηνίες: Τετάρτη 21 & Πέμπτη 22 Μαρτίου
Ώρα: 21.30
Εισιτήριο: 15 ευρώ