250 καλλιτέχνες από 50 χώρες στην «Athens Art 2010»

01.09.2010
Με σύνθημα «Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», η Διεθνής Έκθεση Τεχνών «Athens Art 2010», ανοίγει την Τετάρτη το βράδυ και για 15 ημέρες τις πόρτες της στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Από την 1η έως την 15η Σεπτεμβρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις»
στο Γκάζι, η Διεθνής Συνάντηση Τεχνών με θέμα «Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο».

Πάνω από 250 καλλιτέχνες από 50 χώρες του κόσμου, θα λάβουν μέρος στη συνάντηση και θα εκθέσουν τα έργα τους. Από την έκθεση απουσιάζει ο εμπορικός σκοπός. Η Διεθνής Συνάντηση Τεχνών τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο βρίσκει την χρονική του αφετηρία 30 χρόνια πριν, στην ίδρυση του Κέντρου Τεχνών 4 Εποχές (CA4S) από τον καθηγητή, καλλιτέχνη και σύγχρονο φιλόσοφο Τάκι Αλεξίου.

Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας ενσυνείδητων καλλιτεχνών, αποφασισμένων να αλλάξουν τον κόσμο ειρηνικά, δημιουργώντας δεσμούς αληθινής φιλίας μεταξύ τους. Στη διάρκεια αυτών των τριάντα χρόνων πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τα Διεθνή Βραβεία Καβάφη, συνέδρια και σεμινάρια, εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παραγωγές, υπήρξαν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, με την UNESCO και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής στη Ρόδο (2009). Το 1990 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Τέσσερις Εποχές σε μια ελαιόφυτη έκταση 10.000 τ.μ. με εκθεσιακό χώρο, βιβλιοθήκη, μικρό υπαίθριο θέατρο (108 θέσεων), αίθριο και ξενώνες.

Στο ερώτημα «Aν η Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», ο κ. Τάκις Αλεξίου απαντά δυνατά και καταφατικά από τις πρώτες σελίδες του πολυσέλιδου και εξαιρετικά καλαίσθητου καταλόγου της έκθεσης. «Υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικοί τρόποι να απαντήσεις σ' αυτή την καίρια ερώτηση», σημειώνει ο καλλιτέχνης και συνεχίζει: «Η πρώτη εστιάζεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και η δεύτερη στην ανθρώπινη εξέλιξη. Στην πρώτη περίπτωση, προσπαθούμε να αλλάξουμε τις κλιματικές συνθήκες και να σώσουμε τον πλανήτη Γη, κρατώντας την ίδια εμπορική αισθητική, που αυτή τη φορά απλώς χρωματίζεται "πράσινη". Εδώ η Τέχνη υποκλίνεται στους νόμους μιας καταστροφικής οικονομίας και μιας απάνθρωπης κοινωνίας. Στη δεύτερη περίπτωση, προσπαθούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες λειτουργίας του εγκεφάλου μας και τις σχέσεις μας μέσα από μια ανθρωπιστική αισθητική, η οποία θα δημιουργήσει, ειρηνικά και βήμα-βήμα, έναν καλύτερο Κόσμο για να ζούμε και να απολαμβάνουμε τη Ζωή. Εδώ η Τέχνη καθορίζεται από τους Νόμους της εξέλιξης του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα από την ίδια τη Ζωή. Δηλαδή τα θετικά συναισθήματα, την Αγάπη και τη Φιλία

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου (20:00) στην αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» της «Τεχνόπολις». Κατά την τελετή θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Τεχνόπολις» κ. Φώτης Ιγνατίου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Τεχνών 4 Εποχές κ. Τάκις Αλεξίου.

Θα ακολουθήσει η βράβευση της κας Κικής Δημουλά, Ποιήτριας και Ακαδημαϊκού με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη CA4S.

Η βραδιά θα κλείσει με το ρεσιτάλ πιάνου του διακεκριμένου Άρη Γαρουφαλή, που θα ερμηνεύσει το έργο «Έξη λαϊκές ζωγραφιές» του Μάνου Χατζηδάκι.

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10πμ-10μμ