BookCrossing στην Αθήνα!

13.04.2007
Δεκάδες «ελεύθερα» βιβλία θα πλημμυρίσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο τους δρόμους της Αθήνας, αναζητώντας νέους ιδιοκτήτες. Δεν «εγκαταλείφθηκαν» τυχαία. Απλά ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον κόσμο!
Δεκάδες «ελεύθερα» βιβλία θα πλημμυρίσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο τους δρόμους της Αθήνας, αναζητώντας νέους ιδιοκτήτες. Δεν «εγκαταλείφθηκαν» τυχαία. Απλά ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον κόσμο!

Όλη αυτή η διαδικασία είναι μέρος του BookCrossing, ενός διαδικτυακού φαινομένου της νέας χιλιετίας. Θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν «Βιβλιοδιασταύρωση». Αφορά χιλιάδες «αδέσποτα» βιβλία που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Περιμένουν τους επόμενους αναγνώστες τους σε πάρκα, παγκάκια, αγάλματα, λεωφορεία, καφέ, όπου μπορεί να φανταστεί κανείς.

Από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η φετινή πανελλήνια συνάντηση των «βιβλιοαπελευθερωτών». Με μασκότ τον «Σούπερ-Σωκράτη», δεκάδες «BookCrossers» από όλη τη χώρα θα μαζευτούν εδώ για να περιπλανηθούν στους δρόμους της Αθήνας, σπέρνοντας βιβλία για να? φυτρώσουν νέοι αναγνώστες. Περισσότερα στοιχεία για τη φετινή συνάντηση μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.greekbc.gr/

Έχετε, λοιπόν, το νου σας. Αν πετύχετε στον δρόμο κάτι περίεργους τύπους να «ξεχνούν» βιβλία παντού, μην σας κάνει εντύπωση. Είναι απλά ρομαντικοί! Και αν συναντήσετε κανένα «αδέσποτο» βιβλίο, μπορεί να το άφησαν ειδικά για να το βρείτε?


Μα πως γίνεται αυτό το πώς-το-λένε-κρόσιν;
Ένα-ένα: Είπαμε, το λένε BookCrossing. Οι κανόνες είναι απλοί: Κατ' αρχήν παίρνεις ένα βιβλίο από το ράφι. Μπαίνεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bookcrossing.com. Δίνεις στο βιβλίο σου έναν αριθμό ταυτότητας, τυπώνεις την ειδική ταμπελίτσα που εξηγεί τι πρέπει να κάνει εκείνος που θα το βρει και την κολλάς στο εσωτερικό. Έπειτα, δηλώνεις στο site που θα το αφήσεις και μετά, απελευθέρωσέ το!

Όποιος βρει το βιβλίο θα πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του BookCrossing, να δηλώσει ότι είναι ασφαλές στα χέρια του, να γράψει τα δικά του σχόλια και στη συνέχεια να το αφήσει πάλι ελεύθερο. Καθώς το βιβλίο ταξιδεύει, δημιουργείται στο Ίντερνετ ένα «ημερολόγιο καταστρώματος» όπου καταγράφονται όλα τα σημεία που έχει βρεθεί και τα σχόλια των εκάστοτε αναγνωστών του.

To BookCrossing ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2001 στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Τώρα έχει σχεδόν 550.000 μέλη σε πάνω από 120 χώρες. Σε πολλές χώρες μάλιστα οι «βιβλιοαπελευθερωτές» έχουν δημιουργήσει και ειδικές «ζώνες» όπου κάποιος μπορεί να βρει ταξιδιάρικα βιβλία. Οι πιο πιστοί φαν περιγράφουν το BookCrossing σαν ένα τρόπο για να μοιράζεσαι τις πνευματικές σου επιρροές με τον κόσμο και να αισθάνεσαι παράλληλα ότι κάνεις μια καλή πράξη. Το site είναι και θα παραμείνει αυστηρά μη κερδοσκοπικό, όλα είναι δωρεάν, όπως άλλωστε τονίζει ο ιδρυτής Ρον Χορνμπέικερ: «Πάντοτε ο κόσμος μοιραζόταν τα βιβλία που διάβαζε είτε δίνοντάς τα σε φίλους, είτε μέσω κάποιας δανειστικής βιβλιοθήκης», σχολιάζει. «Εμείς δεν κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Κανένας εκδότης δεν διαμαρτυρήθηκε. Ίσα-ίσα, τα καλά βιβλία κυκλοφορούν, συζητιούνται περισσότερο και αυτό κάνει καλό και στις πωλήσεις τους».

«Σαφάρι» βιβλίων δεν πραγματοποιείται μόνο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 2.100 «BookCrossers» που αφήνουν βιβλία εδώ κι εκεί σε ολόκληρη τη χώρα. Μια αναζήτηση στο site δείχνει ότι βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών έχουν απελευθερωθεί ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη. Κάποια έχουν «ξεχαστεί» σε παγκάκια του Εθνικού Κήπου, άλλα βρίσκονται στα χέρια γνωστών αγαλμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Μερικά κάνουν... ηλιοθεραπεία σε παραλίες της Κρήτης, άλλα φλυαρούν σε καρτοτηλέφωνα της Θεσσαλονίκης πίνουν καφέ στη Λάρισα και τσίπουρα στο Βόλο.