Με έμπνευση την παράδοση

23.04.2007
Σε συνέχεια της πρόσφατης συνεργασίας τους, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση της Ελενας Σύρακα με τίτλο Ιdols

Από τον Νίκο Φρονιμόπουλο

Ελενα Σύρακα γεννήθηκε στην Αθήνα και ήδη από τη σχολική ηλικία θυμάται τον εαυτό της να «παίζει» δημιουργώντας κοσμήματα, από ευτελή υλικά τότε, όπως ο πηλός. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τη φυσική της κλίση και λέγοντας μια σειρά από «όχι» στις προτιμήσεις των γονιών της, σπούδασε αρχικά σχεδιασμό ρούχου και πατρόν στη σχολή Βελουδάκη. Τη δεύτερη μόλις χρονιά της φοίτησής της πήρε το πρώτο βραβείο της Textilia στη Θεσσαλονίκη για μακέτα γυναικείου υφάσματος. Με αυτό το εχέγγυο, την πίστη στον εαυτό της και το ταλέντο της, έστειλε δουλειά της στη σχολή Esmod στο Παρίσι όπου όχι μόνο τη δέχτηκαν με ενθουσιασμό, αλλά την κατέταξαν και στο τρίτο έτος φοίτησης. Από εκεί πήρε το δίπλωμά της στον σχεδιασμό ρούχου, κοσμήματος και αξεσουάρ, με αρκετούς επαίνους και διακρίσεις.

Στην Ελλάδα η δουλειά της είναι γνωστή όχι μόνο για τη μοναδικότητα και την πρωτοτυπία των αντικειμένων που παρουσιάζει αλλά και από την παρουσία της σε αξιόλογες θεατρικές παραγωγές και εικαστικές εκδηλώσεις αξιώσεων. Αν ήδη απορείτε πώς συνδυάζονται όλα αυτά, η ίδια μας διευκρινίζει: «Μου είναι εύκολο, αν και μη απολύτως εξηγήσιμο, ακριβώς διότι μου συμβαίνει απλά και αβίαστα. Σκέφτομαι συνεχώς πάνω σε κάτι που μου αρέσει και αυτό συμβαίνει να είναι η δουλειά μου».

Η πρόσφατη συνεργασία της με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανανεώσει το ύφος του πωλητηρίου του συμπεριλαμβάνοντας πιο σύγχρονους καλλιτέχνες στις λίστες του. «Οταν μου έγινε η συγκεκεριμένη πρόταση, ήμουν πολύ αγχωμένη», θυμάται η δημιουργός. «Ηταν για μένα μεγάλη τιμή. Μελέτησα όσο μπορούσα όλες τις συλλογές του Μουσείου και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Δεν τις έβλεπα όμως πια ως θεατής. Το θέμα ήταν να εμπνευστώ από τα εκθέματα και να δημιουργήσω κάτι δικό μου, αλλά στο ύφος του Μουσείου».

Η Κυκλαδική συλλογή της Ελενας Σύρακα έχει τον τίτλο Idols (είδωλα) και έχει χωριστεί σε τρία μέρη: τα κοσμήματα από χρυσό με μπριγιάν, τα δερμάτινα κοσμήματα με ημιπολύτιμες πέτρες και τα ασημένια με ημιπολύτιμες πέτρες και δερμάτινα κρόσσια. Παρόμοιες θα είναι και οι φόρμες που θα εκτεθούν από την ερχόμενη Τετάρτη στην έκθεση που θα διαρκέσει για λίγες μέρες και χορηγό της έχει το Volvo C30 με το μότο «Feel free». «Μια φράση που ταιριάζει απόλυτα στη δική μου νοοτροπία», τονίζει η Ελενα Σύρακα, «θέλω να αισθάνομαι ελεύθερη όταν σχεδιάζω».

[info]
Η έκθεση της Ελενας Σύρακα με τίτλο Idols, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ.: 210 7228321-3) στις 25 Απριλίου.