Μία "Ασχημη" στο θέατρο Αλμα (**1/2)

23.04.2007
«Είμαι άσχημη». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του έργου που ακούγονται της "ασχημης" πρωταγωνιστρίας του έργου, που έρχεται αντιμέτωπη με την αποφορά που προκαλεί στον περίγυρό της -και στον εαυτό της- η πανθομολογούμενη κι αδιαμφισβήτητη ασχήμια της.
To έργο:
«Είμαι άσχημη». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του έργου που ακούγονται της "ασχημης" πρωταγωνιστρίας του έργου, που έρχεται αντιμέτωπη με την αποφορά που προκαλεί στον περίγυρό της -και στον εαυτό της- η πανθομολογούμενη κι αδιαμφισβήτητη ασχήμια της.
Μέσα από σπαρταριστούς διαλόγους, οι οποίοι προκύπτουν από τις διαδοχικές συναντήσεις της ηρωίδας (δεν αναφέρεται ποτέ το όνομά της!) με συνανθρώπους της- σε ένα Καφέ, σε μια προφορική συνέντευξη για πρόσληψη σε μια εταιρία, σε ένα απρόσμενο φλερτ κλπ- οι δύο συγγραφείς φωτίζουν με άλλοτε τρυφερή, άλλοτε σκωπτική κι άλλοτε σκληρή διάθεση τον ψυχισμό της ηρωίδας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Η δράση διακόπτεται- ή και προωθείται- σε τακτά διαστήματα, από τραγούδια, τα οποία ερμηνεύουν όλα τα πρόσωπα του έργου.
Στη διάρκεια του έργου η Άσχημη θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Θα αποφασίσει να εκδικηθεί! Σκοτώνοντας την - ομορφιά! Αυτή η απελπισμένη κίνηση δεν δίνεται όμως στο έργο με ζοφερό τρόπο. Μοιάζει περισσότερο σα να παρακολουθούμε μια μη-πραγματικότητα, μια φάρσα, μια παρωδία θρίλερ, ένα αλλόκοτο όνειρο!

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Το σύγχρονο ισπανικό έργο των Σέρτζι Μπελμπέλ και Ζόρντι Σάντσεζ «Είμαι άσχημη» (Soy Fea) παρουσιάζει το Θέατρο Αλμα σε σε συνεργασία με το «Θεατρικό Οργανισμό Στιγμή» και τη «Σύγχρονη Θεατρική Σκηνή».
Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Αναστασάκη και η μετάφραση της Κατερίνας Χριστοδούλου. Τα σκηνικά - Κοστούμια είναι της Κέλλυς Βρεττού, οι χορογραφίες της Αγγελικής Στελλάτου και οι φωτισμοί του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Το «Είμαι άσχημη» παίζεται από 7 ηθοποιούς, οι οποίοι ερμηνεύουν τους 23 χαρακτήρες και είναι οι : Μαρία Τσιμά, Μάξιμος Μουμούρης, Χριστόδουλος Στυλιανού, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Μαριάννα Λουκάκη, Ανατολή Αθανασιάδου, Νίκος Πυροκάκος.

Η γνώμη μας:
Το έργο «Είμαι άσχημη» είναι μία διασκεδαστική μαύρη μουσική κωμωδία που οι ήρωες χορεύουν και τραγουδούν, σα να είναι αυτός ο τρόπος έκφρασης και η φυσική ανθρώπινη ομιλία τους, γεγονός που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η Μαρία Τσίμα έκλεψε την παράσταση δίνοντας μια φρέσκια και δροσερή ερμηνεία στο ρόλο της Ασχημης που πληγωμένη από τους ανθρώπους αποφασίζει να σκοτώσει κάθετι όμορφο. Πολύ καλή ήταν και η Μαριάννα Λουκάκη στο ρόλο της Κλάρας, της μοναδική φίλη της Ασχημης. Ο Μάξιμος Μουμούρης ήταν συμπαθητικός στο ρόλο του όμορφου Σαμουέλ, χωρίς όμως να κατορθώσει να διατηρήσει τις πρέπουσες ισορροπίες, αφού πολλές φορές η ερμηνεία του παρέπαιε ανάμεσα στο φυσιολογικό και την καρικατούρα. Γενικώς, πρόκειται για μία αξιοπρεπή παράσταση που σκορπά αβίαστα το γέλιο και διακρίνεται για το κέφι και το μεράκι όλων των συντελεστών.

Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους ανεξαιρέτως!

Πότε να πάω και που να παρκάρω: Το θέατρο Αλμα βρίσκεται στην οδό Ακομινάτου στον Κεραμεικό, πολύ κοντά στη στάση του μετρό «Μεταξουργείο», που είναι και η καλύτερη «μεταφορική» λύση, αν δεν έχετε διάθεση για ψάξιμο πάρκινγκ στα γύρω στενά....

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων :
Δευτέρα : Αργεί
Τρίτη : Αργεί
Τετάρτη : 19.30 (λαϊκή απογευματινή)
Πέμπτη : 21.00
Παρασκευή : 21.00
Σάββατο : 21.00
Κυριακή : 19.30 (απογευματινή)


Τιμές Εισιτηρίων :
Γενική Είσοδος : 20 €
Λαϊκή : 15 €
Φοιτητικό : 15 €

Ώρες Ταμείου : Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00 - 13.00 και 17.00 - 22.00
Διάρκεια : 100 λεπτά


Γεωργία Οικονόμου