Επεισοδιακή η τελέτη απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου

30.04.2007
Με μια οργισμένη επιστολή, στην οποία χαρακτήρισε γελοία τα μέλη της κριτικής επιτροπής, απάντησε ο 80χρονος Γερμανός σκηνοθέτης Πίτερ Τσάντεκ στην απόφασή τους να μην του απονείμουν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου στις εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Με μια οργισμένη επιστολή, στην οποία χαρακτήρισε γελοία τα μέλη της κριτικής επιτροπής, απάντησε ο 80χρονος Γερμανός σκηνοθέτης Πίτερ Τσάντεκ στην απόφασή τους να μην του απονείμουν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου στις εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πίτερ Τσάντεκ εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να παραστεί γιατί ένα μέλος του θιάσου του είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας και έπρεπε να το αντικαταστήσει. Ετσι, έχασε τόσο το βραβείο, το οποίο βάσει του καταστατικού απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία, όσο και τις 30.000 ευρώ που το συνοδεύουν και έτσι παραμένουν στο ταμείο της διοργάνωσης. Ο δεύτερος βραβευμένος (φέτος το βραβείο δόθηκε εξ ημισείας) Καναδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρόμπερτ Λεπάτζ, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, έδωσε ένα σεμινάριο σε τρία μέρη και σε αυτό αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στην «ανεξαρτησία» του Κεμπέκ. Με την ομάδα Ex Machina θα δώσει τέσσερις παραστάσεις στη Μόσχα τον Ιούλιο, ετοιμάζει μία παράσταση διάρκειας 9 (!) ωρών και δήλωσε ότι τον έλκει η Ευρώπη, όπου του αρέσει πολύ να δουλεύει.

Στην τελετή απονομής το βράδυ της Κυριακής στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών απονεμήθηκε επίσης το βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» στον Αλβις Χερμάνις, σκηνοθέτη και συγγραφέα από τη Λετονία, και στην Μπιλιάνα Σμπριλιάνοβα, επίσης σκηνοθέτη και συγγραφέα από τη Σερβία.

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου, συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου, με τη συμμετοχή και της Λυδίας Κονιόρδου που εκπροσωπεί τη χώρα μας για να επιλέξει τους βραβευμένους του 2008, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν και του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.