Michael Franke στο Ζάππειο!

02.05.2007
Με τον τίτλο "Αναδυομένη" φιλοξενούνται στις δύο πτέρυγες του Ζαππείου Μεγάρου, η έκθεση ζωγραφικών έργων του Γερμανού εικαστικού Michael Franke.
Με τον τίτλο "Αναδυομένη" φιλοξενούνται στις δύο πτέρυγες του Ζαππείου Μεγάρου, η έκθεση ζωγραφικών έργων του Γερμανού εικαστικού Michael Franke.

Τα έργα της έκθεσης, εμπνευσμένα από θέματα της ελληνικής μυθολογίας που έχουν ως επίκεντρο τον κύκλο της υπάρξεως και τις δυνάμεις του σύμπαντος, όπως ενεργούν στα φαινόμενα της φύσεως. Ο καλλιτέχνης, χρησιμοποιεί τον μύθο περί γενέσεως της θεάς Αφροδίτης Αναδυομένης, η οποία κατά τη γέννησή της αναδύεται από τα ύδατα της Κύπρου και η οποία εμφανίζεται πάντοτε σε στενή σχέση με τα στοιχεία της φύσεως και ειδικότερα το νερό. Η γέννηση της θεάς προσωποποιεί συγχρόνως την ιστορική και εξελικτική δημιουργία κάθε ζωής προερχομένης από το ύδωρ.

Τα επιμέρους στοιχεία του κύκλου δημιουργήθηκαν σε αναφορά με τις δύο πτέρυγες της ροτόντας του Ζαππείου. Τα έργα απεικονίζουν την κυκλική εξέλιξη της υπάρξεως και είναι εμπνευσμένα από την Θεογονία του Ησιόδου (7ος αιώνας π.Χ.). Ο μύθος του Ησιόδου σχετικά με τη Δημιουργία ξεκινά με την εικόνα του πρωταρχικού χάους από το οποίο ελαύνουν όλα τα όντα, θεοί και τιτάνες, μούσες και νύμφες. Όλγα προέρχονται από το όραμα της κοσμογονίας, όπου το σύμπαν, η θάλασσα, οι άνεμοι η νύχτα, ο ουρανός και τα άστρα, η γη ακόμη και οι διάφορες ώρες της ημέρας, διαπνέονται από ένα ζωντανό πνεύμα.

Ο καλλιτέχνης με τα έργα του, θέλει να υπογραμμίσει την ιδέα του ελληνικού πολιτισμού ως πηγή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και να φωτίσει, από τη σύγχρονη οπτική γωνία, τη σημασία αυτών των αρχαίων εικόνων ως αρχετύπων στο πλαίσιο μιας συνολικής ιστορικής και πατρογονικής σχέσεως με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Οι πίνακες της εκθέσεως φιλοτεχνήθηκαν εν μέρει στην Ελλάδα, με την ιδιαίτερη έμπνευση που προσφέρουν οι διαφορετικές τοποθεσίες των αρχαίων ιερών. Η επιλογή του Ζαππείου Μεγάρου, του οποίου η κλασικιστική αρχιτεκτονική αντανακλά το πνεύμα του φιλελληνισμού, προσφέρεται κατ’ εξοχήν για την παρουσίαση αυτού του έργου, καθώς ευρίσκεται σε μια ευνοϊκή σχέση με το θέμα της εκθέσεως και τον περιβάλλοντα χώρο της ελληνικής αρχαιότητος.

O Michael Franke γεννήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας το 1957. Μεγάλωσε στις Βρυξέλλες και σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία της Τέχνης στη Βόννη. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Ιταλία στις πόλεις Βενετία, Μιλάνο και Ρώμη αλλά και στο Παλέρμο της Σικελίας. Το 1996, επιστρέφει στη Βόννη, ενώ παράλληλα διατηρεί το εργαστήριο του σε παραθαλάσσια πόλη της Ολλανδίας. Ατομικές εκθέσεις των έργων του έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και του Βελγίου αλλά και στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο (192 σελίδες) με κείμενα σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά).

Την έκθεση παρουσιάζουν η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και το European Union Club of Athens με την ευκαιρία της Γερμανικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην έκθεση παρουσιάζονται 35 εικαστικές δημιουργίες μεγάλου σχήματος (ελαιογραφίες σε καμβά), για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης : 25 Απριλίου - 22 Μαϊου 2007
Ζάππειο Μέγαρο
www.frankemichael.de
Τηλ. 210 32 23 509
www.zappeion.gr
Ωράριο Λειτουργίας : 10:00 π.μ.- 18:00 μ.μ.