Η αίγλη του παρόντος

14.05.2007
Μοντέρνο, αλλά και κλασικό μαζί, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, το εστιατόριο της Αίγλης, Cibus, με θέα την Ακρόπολη, δημιουργήθηκε για να θέλξει. Αν μη τι άλλο, το καταφέρνει.

Η θέση του εστιατορίου στον κήπο του Ζαππείου, στην Αίγλη, ο απέριττος διάκοσμος, η προσεγμένη λίστα κρασιών, το εξυπηρετικό σέρβις και πάνω απ όλα η καλοδουλεμένη μεσογειακή κάρτα με αναφορές ιταλικού εστιατορίου μάς επιτρέπουν να το χαρακτηρίσουμε gourmet meeting point για τους Αθηναίους. Πόσο μάλλον τώρα, που κέρδισε ένα Χρυσό Σκόυφο στο γνωστό διαγωνισμό.

Ο εκ Τεργέστης σεφ, Mauro Peressini, κάνει μικρά θαύματα στην κουζίνα. Δεν είναι καινούριος στην Ελλάδα, αφού έχει παρελθόν στο Elounda Beach. Η κουζίνα είναι γευστική, αέρινη και συχνά με ιταλική έκφραση. Προτεραιότητά του η αναζήτηση εκλεκτών πρώτων υλών. Δοκίμασα ένα σωστά ψημένο φιλέτο μπαρμπουνιού σοταρισμένο με φιστίκια σε μιλφέιγ από τυρί «ανεβατό» και αγκινάρες αλά ρομάνα. Ενδιαφέρον το ντουέτο από πράσινο και κίτρινο ραβιόλι γεμιστό με τσουκνίδα και φρέσκια ρικότα σε σάλτσα βουτύρου και παρμεζάνας. Αν θέλετε κάτι πιο ρουστίκ, δοκιμάστε την παραδοσιακή αματριτσιάνα. Ενδιαφέρον το φιλέτο γλώσσας με σπανάκι σε φύλλο από λάχανο σαβόι με κους κους λαχανικών. Το μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα από κρασί Amarone και πράσινο πιπέρι θα ταιριάξει εξαιρετικά μ ένα κόκκινο κρασί που θα σας προτείνει ο έμπειρος σομελιέ, Μάρκος Μάρκος, από μια αρκετά πλούσια λίστα με 400 περίπου ετικέτες, το 90% των οποίων είναι ελληνικές και σε πολύ καλές χρονιές.

Ξεχωριστή μνεία οφείλουμε στα γλυκά του εστιατορίου, όπως το ανάλαφρο τιραμισού με κρέμα σαμπαγιόν ή τα τριών ειδών παγωτά, μεταξύ των οποίων και βιολέτας. Το γεύμα σας θα συνοδεύεται από ένα ντουέτο με κιθάρα και αρμόνιο, που παίζουν από jazz και Χατζηδάκι μέχρι έντεχνα. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι η γαστρονομία πρέπει να είναι πιο «χαμηλών τόνων», είδα ότι πολλοί από τους πελάτες το απολάμβαναν δεόντως.

Αίγλη Ζαππείου, τηλ. 210-3369364, 210-3369300