Εκθέσεις, σινεμά και video installation στο Γκαίτε

06.09.2010
Με εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, video installation και ένα γερμανικό μουσικό συγκρότημα γιορτάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε τα 20 Χρόνια Ενωμένης Γερμανίας στην Ευρώπη.

Με εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, video installation και ένα γερμανικό μουσικό συγκρότημα γιορτάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε τα 20 Χρόνια Ενωμένης Γερμανίας στην Ευρώπη.

Το Goethe-Institut Athen και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με θέμα: «Είμαστε ένας λαός! 20 χρόνια ενωμένη Γερμανία στην Ευρώπη» στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, τηλ. 210 36 61 000
από 13 έως 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:

13 -27 Σεπτεμβρίου 2010
Έκθεση - Φωτογραφικά ντοκουμέντα
«Από τη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία στη γερμανική ενοποίηση»

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-19:00.

«Από την ειρηνική επανάσταση στη γερμανική ενότητα» και «Ο ιδανικός κόσμος της δικτατορίας; Εξουσία και καθημερινότητα στη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία»: Δύο φωτογραφικές εκθέσεις με αναλυτικές περιγραφές στα ελληνικά, πρωτοβουλία του «Ιδρύματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τη Μελέτη της Δικτατορίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας». Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα μάς ταξιδεύουν στο χρόνο, στην καθημερινότητα της ΓΛΔ, αλλά και στη διαδικασία προς την επανένωση της Γερμανίας. Το εκθεσιακό αυτό πρόγραμμα, όπου συνυπάρχουν το χτες και το σήμερα, αποτελεί μια συμβολή της Γερμανικής Πρεσβείας στην ιστορική και πολιτική μνήμη.

Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 μετά την προβολή της ταινίας και με δεξίωση της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

19:00 Προβολή ταινίας:
Λεωφόρος Sonnenallee (Sonnenallee) (1998/1999, 94´) του Leander Haußmann
Η ταινία γυρίζει πίσω στην Ανατολική Γερμανία και παρουσιάζει με χιούμορ και συναίσθημα τη ζωή των νέων. Μιλά για όνειρα, για απαγορευμένα τραγούδια και χορούς, αλλά και για τον μεγάλο έρωτα που μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα. Μια ταινία ανάμεσα στο παραμύθι και στο φόρο τιμής σ’ έναν τρόπο ζωής.
(σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)
Είσοδος ελεύθερη

------------------------------------------------

13 -27 Σεπτεμβρίου 2010
Εγκαταστάσεις βίντεο
Cycling the Invisible Frame: 2 ντοκιμαντέρ της Cynthia Beatt

Στο φουαγιέ του Goethe-Institut Athen
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-19:00

Cycling the Frame (1988, 27´)
Το 1988 η σκηνοθέτις Cynthia Beatt και η ηθοποιός Tilda Swinton (Όσκαρ 2008) κάνουν ένα κινηματογραφικό ταξίδι κατά μήκος του Βερολινέζικου Τείχους με το ποδήλατο, ανακαλύπτοντας τα μέρη που διέσχιζε το Τείχος, αλλά και καταγράφοντας, από την οπτική του Δυτικού Βερολίνου, κι εκείνο το βλέμμα που απλώνεται πάνω απ’ το Τείχος προς το Ανατολικό Βερολίνο.

The Invisible Frame (2009, 60´)
21 χρόνια αργότερα οι δυο καλλιτέχνιδες επιστρέφουν στα ίδια μέρη κι ανιχνεύουν την «αόρατη» πια γραμμή του Τείχους.

Είσοδος ελεύθερη

------------------------------------------------

Σινεμά στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010, 20:30
Berlin is in Germany (2001, 91΄) του Hannes Stöhr


Ο Martin Schulz, πρώην πολίτης της Ανατολικής Γερμανίας, απολύεται από τις φυλακές Brandenburg, έχοντας εκτίσει ποινή έντεκα χρόνων. Μέσα στα έντεκα αυτά χρόνια η Γερμανία είχε επανενωθεί. Μόνο από την τηλεόραση γνωρίζει ο Martin τον κόσμο που τον περιμένει έξω από τη φυλακή. Μια νέα εποχή έχει αρχίσει, η παλιά δεν έχει ακόμα χαθεί.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010, 20:30
Η «Ανέγγιχτη» (Die Unberührbare) (1999, 100´) του Oskar Roehler


Οι τελευταίες βδομάδες στη ζωή της συγγραφέως Gisela Elsner που το 1992 έδωσε τέλος στη ζωή της, όπως τις αφηγήθηκε ο γιος της, ο σκηνοθέτης Oskar Roehler. Η συγγραφέας δεν τα βγάζει πέρα ούτε με τις εξελίξεις στην προσωπική της ζωή ούτε και μ’ εκείνες στην πολιτική ζωή της χώρας της: το τέλος της ΛΔΓ και τη γερμανική επανένωση.

(σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)
Είσοδος ελεύθερη

------------------------------------------------

17 Σεπτεμβρίου 2010
Στο BIOS, Πειραιώς 84
MODERAT - Ένα συγκρότημα από το Βερολίνο στο BIOS


Για τα 20 χρόνια γερμανικής επανένωσης η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Goethe-Institut Athen και το Κέντρο Συνάντησης για τις Τέχνες και τα Μέσα του Σήμερα BIOS διοργανώνουν μια μουσική βραδιά με ηλεκτρονική χροιά.
Πίσω από το όνομα MODERAT κρύβονται οι laptop-rocker Sebastian Szary και Gernot Bronsert ή αλλιώς «Modeselektor» καθώς και ο Sascha Ring γνωστός ως «Apparat», προερχόμενοι όλοι από το Βερολίνο. Ολόμεστα beats και ηχητικά συμπλέγματα συνυφαίνονται με deep-effects. Το MODERAT δεν παίζει βάσει κάποιου σοφιστικέ κόνσεπτ, EINAI αυτό το ίδιο η πλατφόρμα του παιξίματος - κι αυτό ακούγεται, όπως για παράδειγμα στο άλμπουμ «Moderat» (2009).

Προπώληση εισιτηρίων στο BIOS box office (Τηλ. 210 3425335)
Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα
www.bios.gr