"Σκάσε και Κολύμπα" στον Φούρνο

21.05.2007
Μια παράσταση, μια δοκιμή, ένας διάλογος. Ένας διάλογος διαφορετικοτήτων. Ένας διάλογος μεταξύ προσώπων που εμφανίζονται στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ιρίνα Μπόϊκο ‘Υπάρχουν Λιοντάρια στην Ελλάδα;’ και δύο εναλλασσόμενων θεατρικών χαρακτήρων, μίας Ελληνίδας και μιας Ρωσίδας που μιλάει αγγλικά, εμπνευσμένων και βασισμένων στο γνωστό θεατρικό έργο, του Β. Κατσικονούρη ‘Το Γάλα’

Μια παράσταση, μια δοκιμή, ένας διάλογος.Ένας διάλογος διαφορετικοτήτων. Ένας διάλογος μεταξύ προσώπων που εμφανίζονται στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ιρίνα Μπόϊκο ‘Υπάρχουν Λιοντάρια στην Ελλάδα;’ και δύο εναλλασσόμενων θεατρικών χαρακτήρων, μίας Ελληνίδας και μιας Ρωσίδας που μιλάει αγγλικά, εμπνευσμένων και βασισμένων στο γνωστό θεατρικό έργο, του Β. Κατσικονούρη ‘Το Γάλα’.

"Ξένος" Ο άνθρωπος ο ξεριζωμένος. Μια φυσική και ταυτόχρονα εικονική παράσταση για την ξενιτιά, την διαφορετικότητα, τον ‘άλλο’. Μια παράσταση που επιχειρεί να αγγίξει τον ‘ξένο’ μέσα σε όλους μας, τον ‘ξένο’ που φέρουμε όλοι. Είναι σημαντικό το ‘ανήκειν’. Είναι σημαντικό να αισθάνεται κανείς πως είναι μέρος ενός συνόλου και πως με το σύνολο αυτό έχει κοινά σημεία αναφοράς. Τα σημεία αποτελούνται από παραδόσεις και συνήθειες, από απόψεις και στάσεις. Τα σημεία αυτά, με τρόπο τραγικό πολλές φορές, αλλάζουν ραγδαία στον σύγχρονο κόσμο και σιγά-σιγά παύουν να είναι κοινά. Γίνονται ατομικά. Από τη μία χαιρόμαστε μια νεοαποκτηθείσα ‘ελευθερία’ και από την άλλη αυτή η ελευθερία μας καταδικάζει στην μοναξιά. Το ‘δικό μου’, το ‘ατομικό μου’ είναι ο ξένος που κουβαλάω σε μια κοινωνία άλλων ξένων. Κι έτσι όλοι περιφέρουμε την ξενιτιά μας μια από δω και μια από κει σε μια κοινωνία ακοινώνητη, πλέον, γιατί ο ξένος, όντας ξένος δεν κοινωνεί-κοινωνείται ποτέ.

Μήπως η παρουσία του πραγματικού, του ρεαλιστικού ξένου φέρνει στην επιφάνεια την δική μας ξενιτιά, την δική μας μοναξιά, την δική μας ερημιά που με τόσες δραστηριότητες και ‘κοινωνικές επαφές’ τρέχουμε να ‘κουκουλώσουμε’, να ‘συγκαλύψουμε’ ενοχικά; Μήπως το μίσος για τον ξένο αποτελεί απλά το μίσος που έχουμε για το κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού που τολμά να είναι διαφορετικό από το υπόλοιπο ρεύμα; Μήπως μας βολεύει που υπάρχουν πια τόσοι ξένοι; Μήπως μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα για τον εαυτό μας; Μήπως η διαφορετικότητα η εξωγενής αντηχεί την διαφορετικότητα την εντός μας; Τι θα κάναμε άραγε χωρίς τους βαρβάρους;

Ντοκιμαντέρ: ‘Υπάρχουν Λιοντάρια στην Ελλάδα;’ σκηνοθεσία Ιρίνα Μπόϊκο

Διεύθυνση Φωτισμών: Παναγιώτης Σαλαπάτας

Κείμενα: Χριστίνα Καζάζη

Φωτογραφία: Φώτης Καζάζης, Ελένη Βεζύρη, Κώστας Μαυρακάκης, Tony Βεζύρης

Ηθοποιός: Χριστίνα Καζάζη

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Θωδ Εσπίριτου στον Δρ. Διονύση Μεντζενιώτη και στην Κα Ντοντό Σαντοριναίου για τη συνεισφορά τους.

Θέατρο Φούρνος

Πρεμιέρα 21 Μαϊου 2007

Διάρκεια- 1.15΄

Γενική είσοδος: 12 €

Για 8 μόνο παραστάσεις: κάθε Δευτέρα & Τρίτη: 10.30 μ.μ.